Pe aceeași temă
UPDATE Un al doilea complet de 5 judecători de la Inalta Curte i-a dat luni câștig de cauză Laurei Codruța Kovesi si a repins recursul declarat de Inspectia Judiciara, dupa ce Sectia pentru procurori din CSM a respins cererea IJ de a o sanctiona pe fosta sefa DNA, in cazul neprezentarii la audierile comisiei de ancheta din Parlament privitoare la alegerile din 2009.
Completul de 5 judecatori a fost format din: Virginia Filipescu, Bianca Tandarescu, Beatrice Nestor, Valentina Vrabie si Daniel Severin.
Minuta deciziei civile 78: Respinge recursul declarat de Inspectia Judiciara impotriva Hotararii nr. 7 P din 25 iulie 2018, pronuntata de Sectia pentru procurori in materie disciplinara a CSM in dosarul 7/P/2018, ca nefondat. Definitivă.
Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a respins, pe 25 iulie 2018, actiunea disciplinara exercitata de Inspectia Judiciara impotriva lui Kovesi, dar Inspectia Judiciara a contestat decizia la Inalta Curte.
****
Prin decizia de luni, adoptată cu majoritate, s-a menținut astfel soluția Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). În această speță, a existat și o opinie separată a judecătoarele de la ÎCCJ Alina Corina Corbu și Maria Hrudei, în sensul de a admite recursul Inspecției Judiciare.
Una dintre cele două, Alina Corina Corbu, a fost trimisă în judecată de DNA în anul 2014 pentru complicitate la favorizarea făptuitorului, fiind achitată definitiv în mai 2018, potrivit Agerpres. Ea este este preşedintele Secţiei de contencios administrativ şi fiscal din cadrul Instanţei supreme.
Pe 13 iunie 2018, Secţia pentru procurori a CSM a decis să respingă acţiunea disciplinară deschisă de Inspecţia Judiciară împotriva şefei DNA. Este vorba despre cauza în care Laura Codruţa Kovesi a fost cercetată pentru că ar fi desemnat, ca membru al unei echipei de control, un judecător aflat într-o stare de incompatibilitate. Decizia nu a fost definitivă și a fost atacată de Inspecția Judiciară la instanța supremă.
Minuta instanței:
2257/1/2018 – Cu majoritate, Respinge, ca nefondat, recursul declarat de Inspecţia Judiciară împotriva Hotărârii nr.5P din 13 iunie 2018, pronunţată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii în dosarul nr.5/P/2018. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 25 martie 2019. Cu opinia separată a doamnelor judecător Corina-Alina Corbu şi Maria Hrudei în sensul următor: Admite recursul declarat de Inspecţia Judiciară şi casează în parte hotărârea atacată. Admite, în parte, acţiunea disciplinară exercitată de Inspecţia Judiciară şi, în temeiul art.100 lit.a) din Legea nr.303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică doamnei procuror Kovesi Laura Codruţa – procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie la data săvârşirii faptei – sancţiunea disciplinară constând în „avertisment” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit.m) teza a doua din aceeaşi lege. Menţine celelalte dispoziţii ale hotărârii atacate în privinţa respingerii, ca neîntemeiată, a acţiunii disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară împotriva pârâtei Laura Codruţa Kovesi – procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie la data săvârşirii faptei – sub aspectul săvârşirii abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit.g) din Legea nr.303/2004.
*****
Un alt proces pe care Kovesi îl are cu Inspecția Judiciară la Înalta Curte se referă la acuzațiile că a refuzat de mai multe ori să se prezinte la audierile Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, IJ spunând că, prin neprezentarea la comisie şi prin necomunicarea informaţiilor solicitate, Kovesi a afectat onoarea profesională şi prestigiul funcţiei de magistrat. În 25 iulie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a respins acţiunea disciplinară, iar Inspecția a contestat decizia CSM la Înalta Curte de Casație și Justiție.