Pe aceeași temă
"Respinge recursul declarat de Tokes Laszlo impotriva sentintei din 20 iunie 2014 a Curtii de Apel Bucuresti - Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal, ca nefondat",care confirma justetea retragerii disctinctiei, se arata in hotararea pronuntata de ICCJ, potrivit Agepres.
Decizia Instantei Supreme este definitiva.
Pe 20 noiembrie 2013, Consiliul de Onoare al Ordinului Național "Steaua României" a decis, cu cinci voturi pentru și o abținere, retragerea distincției acordate europarlamentarului Laszlo Tokes.
Principalul motiv al retragerii a fost că, în data de 27 iulie 2013, Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universității de Vară Balvanyos, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare națională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "așa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".
Consiliul de Onoare al Ordinului National 'Steaua Romaniei' a decis in 2013, cu cinci voturi pentru si o abtinere, retragerea distinctiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes, in 2009, " in semn de inalta apreciere a curajului si a demnitatii de care a dat dovada, declansand, prin exemplul personal, revolta istorica a poporului roman impotriva dictaturii comuniste''.
"Consiliul de onoare a votat propunerea de retragere a ordinului 'Steaua Romaniei'. Au fost sase prezenti (membri ai Consiliul - n.r.), un absent. Votul a fost: cinci 'pentru' si o abtinere. Motivarea acestei hotarari va fi redactata si data publicitatii in timp util", declara academicianul Ionel Haiduc, presedinte al Consiliului de Onoare al Ordinului National 'Steaua Romaniei'.
"Domnul Tokes a refuzat sa vorbeasca si sa dialogheze cu Consiliul. A pretins ca avocatul sa-l reprezinte, ceea ce nu corespunde regulamentului. Aici nu era vorba de un proces juridic in care sa fii reprezentat, membrul Ordinului trebuia sa participe la un dialog cu colegii sai", a adaugat academicianul.
Laszlo Tokes a atacat decizia la Curtea de Apel București, aducând ca argumente modul defectuos de alegere a membrilor din Consiliul de Onoare, incompatibilitatea unor membri și încălcarea Legii avocaturii.
Totodată, el afirma că între membrii Consiliului de Onoare au fost una sau două persoane care au fost și reclamanți, ei având astfel dublă calitate, de judecători și acuzatori.
Potrivit acestuia, și Legea avocaturii a fost încălcată, prin nerespectarea dreptului de a fi reprezentat de un avocat, așa cum Tokes solicitase în repetate rânduri.
Pe 15 decembrie 2013, Laszlo Tokes a predat Bisericii Reformate din Timișoara medalia "Steaua României în grad de cavaler", spunând că, dacă vreo persoană dorește să îi ia înapoi distincția, să meargă la Timișoara.