Pe aceeași temă
Astfel, ambele excepţii vor ajunge pe masa judecătorilor CCR, care vor decide miercurea viitoare (4 mai) dacă este constituţional sau nu ca primarii să fie aleşi într-un singur tur de scrutin, informeaza Adevarul.
Jurnalistul „Adevărul“ Liviu Avram a contestat în instanţa de contencios administrativ Hotărârea de Guvern prin care Executivul a stabilit calendarul de desfăşurare a procesului electoral, unde se fac trimiteri directe către articolele cu potenţial de neconstituţionalitate: numărul de semnături necesare pentru a candida şi alegerea primarilor într-un singur tur.
Azi, în faţa instanţei de la Curtea de Apel Bucureşti, Liviu Avram a explicat de ce consideră că cele două articole trebuie aduse în faţa Curţii Constituţionale, iar judecătorul Raluca Cârjan i-a admis excepţia, în ciuda opoziţiei expertului juridic care a reprezentat Guvernul. Aşadar, Curtea Constituţională va decide acum dacă e constituţional ca primarii să fie aleşi într-un singur tur.
„Admite cererea de sesizare. Sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a art. 50 alin.(2), art. 101(2) şi (3) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale în raport de art.37(1), art. 36(1) şi art. 2(1) din Constituţia României. Amână cauza la 18.05.2016. Pronunţată în şedinţa publică, azi 27.04.2016”, se spune in actul emis de instanta.
Este a doua victorie în instanţă obţinută de Liviu Avram privind Legea alegerilor locale. În urmă cu 10 zile, Tribunalul Bucureşti a admis o altă excepţie de neconstituţionalitate, ridicată de Liviu Avram tot pe articolul care stipulează alegerea priamrilor într-un singur tur, numai că atunci modalitatea de a ajunge în faţa instanţei a fost diferită.
Liviu Avram şi-a depus o candidatură-fantomă pentru Primăria Capitalei, cu numai trei semnături de susţinere, în timp ce legea cere 18.000 de semntăuri. Candidatura i-a fost respinsă de Biroul Electoral, însă jurnalistul „Adevărul“ a contestat decizia în instanţă, iar în faţa judecătorului a ridicat excepţie de neconstituţionalitate pe cele două articole cu potenţial de neconstituţionalitate: cel care obligă orice candidat să strângă semnături de susţinere, dar şi cel care prevede un singur tur de scrutin. Şi acea excepţie i-a fost admisă. Aşa că magistraţii CCR vor avea acum două sesizări de neconstituţionalitate pe aceleaşi două articole din Legea alegerilor locale.
Cât de important e faptul că vor fi două excepţii? Răspunde chiar Liviu Avram: „Este o veste mai bună decât vă puteţi închipui. Celălalt dosar ( privind cadidatura-fantomă- n.r.), ajuns deja la CCR, avea o vulnerabilitate pe care nici eu, nici nimeni altcineva nu putea s-o înlăture. Sentinţa de azi securizează întreaga acţiune şi înlătură vulnerabilitatea de care vă ziceam. Consecinţa imediată pe care o văd eu: Curtea Constituţională va judeca în egală măsură ambele articole pe care le-am atacat: cel cu numărul de semnături necesare pentru a candida şi alegerea primarilor într-un singur tur. Singur faptul că vom avea un răspuns clar, ferm şi argumentat din partea CCR pe ambele articole, indiferent cum va suna acest răspuns, înseamnă că am câştigat bătălia. Dacă CCR declară neconstituţional articolul cu alegera primarilor într-un singur tur, înseamnă că am câştigat întreg războiul. Ne vedem, pe 4 mai, la Curtea Constituţională“, a scris Liviu Avram pe pagina sa de Facebook, imediat după aflarea sentinţei