Instanța dă verde confiscării sediului Antena 3. Judecătorii explică: nu există piedici

Iulian Popescu | 26.01.2016

Judecătorii Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea de la Curtea de Apel Bucureşti au stabilit că nu există niciun impediment pentru ca ANAF să confişte imobililele dobândite de Voiculescu prin privatizarea frauduloasă a ICA, scrie Adevărul.

Pe aceeași temă

 

ANAF s-a adresat Curții de Apel pentru lămuriri privind confiscarea bunurilor enumerate în sentința din 8 august 2014, când mogulul Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru spălare de bani.

 

Instanța a răspuns luni, iar această clarificare toate argumentele invocate de avocaţii lui Voiculescu în procesele deschise pentru a bloca acţiunile Fiscului, scrie Adevărul.

 

Conform sentinţei din dosarul ICA, terenurile şi clădirile trebuie să intre în proprietatea statului libere de orice sarcini. Asta înseamnă că, în momentul în care statul le preia, acele clădiri sau terenuri nu trebuie să facă obiectul unui credit bancar sau al unui contract de închiriere, au susţinut avocaţii lui Voiculescu.

 

Iar clădirea în care funcţionează televiziunea Antena 3, fondată de fostul senator, este închiriată de la o altă societate (la care acţionari sunt tot membrii familiei Voiculescu ).

 

Contractul dintre cele două firme a fost invocat pentru a amâna, pe perioadă nedeterminată, decizia instanţei de confiscare a clădirii. În două dintre procesele deschise pentru a bloca Fiscul, judecătorii au stabilit că Antena 3 nu poate fi dată afară din clădirea inchiriată de la Antena Group, atâta timp cât durează contractul de închiriere.

 

Însă decizia de luni a Curţii de Apel le-a dat verde inspectorilor de la Fisc să preia clădirea, mai scrie Adevărul.

 

România Curată: Antena 3 plătește chiria pentru sediu tot familiei Voiculescu, nu statului

 

România Curată a publicat o investigație prin care arată cum firmele controlate de Voiculescu blochează recuperarea prejudiciului și se pregătesc să răscumpere la preț mic, cu ajutorul unor sentințe ale magistraților, proprietățile confiscate în procesul ICA.

 

După condamnarea lui Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare în dosarul privatizării frauduloase a ICA, firmele controlate de acesta au deschis o serie de procese în lanț care au ca scop, în prima fază, blocarea recuperării prejudiciului de peste 60 de milioane de euro și, ulterior, recâștigarea la prețuri mici a proprietăților imobiliare.

 

Judecători de la Tribunalul București au ignorat sentinţa penală de confiscare şi au recunoscut Antenei 3 dreptul de folosinţă asupra sediului din Băneasa, chiar dacă imobilul a trecut în patrimoniul statului încă din septembrie 2014, scrie România Curată.

 

Instanţele de la Tribunal au recunoscut şi valabilitatea contractelor de închiriere dintre fosta ICA şi Antene, iar în baza acestei recunoașteri, Antenele au cerut ANAF să anuleze evaluarea în vederea vânzării clădirii în care se află sediul Antena 3 și să-i recunoască acesteia dreptul la preempțiune.

 

Antena 3 s-a adresat TMB şi a cerut să rămână în sediul confiscat în baza contractului de închiriere cu fosta ICA, invocând faptul că mutarea ar presupune foarte mulţi bani:

 

“Evacuarea din spaţiul închiriat ar determina cheltuieli de evacuare şi relocare ce se ridică la suma de 20.079.600 lei, precum şi exercitarea unor proceduri de anulare a unor acte administrative şi de repunere a părţilor în situaţia anterioara”, s-a plans Antena 3 la Tribunal, potrivit unei comunicări a Fiscului către instanţă şi aflate la dosarul de la Curtea de apel Bucureşti.

 

„Judecătoarele de la Tribunal au fost înduioşate că Antena 3 şi-ar fi putut întrerupe emisia ca urmare a relocării şi i-au permis să mai rămână în clădirea statului şi să plătescă chirie tot companiei lui Voiculescu”, scrie România Curată.

 

Administraţia Sectorului 1 a Finanţelor Publice a comunicat instanţei o adresă prin care confirmă că statul nu încasează această chirie:

 

„În calitatea sa de nou proprietar de la data de 08.08.2014 şi până în prezent, Statul Român nu a acceptat (prelungit) niciun contract de închiriere cu vechii chiriaşi asupra bunurilor confiscate şi, pe cale de consecinţă, în calitatea sa de proprietar, nu a încasat nicio chirie din data de 08.08.2014 până în prezent.”

 

Recunoașterea contractului de închiriere, mai scrie România Curată, face ca banii de chirie pe care-i plătește Antena 3 să meargă mai departe în conturile familiei Voiculescu.

 

Pregătirea cumpărării sediului

 

În vederea pregătirii licitației, Fiscul a evaluat anul trecut blocul turn de pe malul lacului Băneasa, sediul Antenelor şi terenurile aferente la aproape 146 de milioane de lei, adică peste 32 de milioane de euro.

 

După ce li s-a recunoscut valabilitatea contractului de închiriere, Antenele au făcut al doilea pas: au cerut ANAF recunoașterea dreptului de preemțiune și a tuturor efectelor ce decurg dintr-o astfel de calitate, mai scrie România Curată.

 

De exemplu, chiriașul, spune Antena, are dreptul la reprezetant în comisia de evaluare a imobilului ce urmează a fi vândutașa încât a cerut anularea evaluării și reluarea procedurii.

 

Cu un reprezentant în comisie, Antena Group poate spera că va influența prețul stabilit.

 

Fiscul acuză instanțele

 

„Antena Group şi Antena 3 doresc de fapt (prevalându-se de dispoziţiile OG nr. 14/2007) ca aceste bunuri asupra cărora invocă existenţa unor contracte de închiriere valabile la data pronunţării Deciziei Penale şi care au făcut obiectul confiscării dispuse de instanţa penală, aflate de drept în patrimoniul Statului Român, să se întoarcă în patrimoniul beneficiarului real (Dan Voiculescu – n.r.) şi să poată dispune discreţional de ele, fapt ce ar duce la nerecuperarea pagubei produse prin infracţiunile stabilite definitiv a fost săvârşite de inculpat.

De asemenea, instanţele civile, prin soluţiile pronunţate în cadrul dosarelor nr. 17616/3/2015 şi 17641/3/2015 (a admis în fond valabilitatea contractului de închiriere al Antenei Group SA şi a constatat dreptul de preemţiune – câştigare de către SC Antena 3 SA a dreptului de folosinţă asupra imobilului confiscat din Bucureşti – Ploieşti,) nu fac altceva decât să pună în imposibilitate organul de executare să recupereze prejudiciul de la debitorii de mai sus facilitând astfel întoarcerea bunurilor în patrimoniul beneficiarului real”, se arată într-o adresă către CAB din 5 ianuarie a Administraţiei Sectorului 1 a Finanţelor Publice citată de România Curată.

 

Fiscul a valorificat până acum doar o vilă din Predeal a Cameliei Voiculescu pentru suma de aproape 400.000 de euro și un apartament din Kiseleff vândut cu 350.000 euro.

În total, 750.000 de euro, adică doar 1 la sută din valoarea întregului prejudiciu din dosarul lui Voiculescu.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22