Instanța respinge cererea lui Bogdan Licu de renunțare la titlul de doctor

Laurentiu Gheorghe | 19.12.2019

Judecătorul de la Curtea de Apel își motivează decizia cu faptul că acest lucru nu doar că nu există în UE dar se încalcă și un standard european în domeniul învățământului superior.

Pe aceeași temă

Un judecator de la Curtea de Apel Bucuresti a analizat legislatia mai multor state europene si a observat ca nu exista o procedura de renuntare la titlul stiintific de doctor.

În expunerea de motive judecătorul subliniază și că există un standard european care nu poate fi încalcat, stabilit de Procesul de la Bologna, mecanism de promovare a cooperarii interguvernamentale intre 48 de tari europene, in domeniul invatamantului superior, scrie Ziare.com. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată la Înalta Curte.

Analiza a fost facuta in motivarea deciziei intr-un proces mediatizat. Pe 18 septembrie, Curtea de Apel Bucuresti a respins ca neintemeiata cererea procurorului general interimar al Romaniei, Bogdan Licu, de a lua act de faptul ca a renuntat benevol la titlul stiintific de doctor si de obligare a MEN sa-i emita un ordin de revocare a acestuia.

O manevra juridica prin care inaltul magistrat incearca sa evite un eventual verdict oficial de plagiat, care ar duce automat la retragerea titlului stiintific. De altfel, in timpul procesului, Licu a incercat fara succes sa blocheze verificarile facute in cazul lucrarii sale de doctorat.

„Instanta a recurs si la o analiza de drept comparat, fara a reusi insa sa identifice o reglementare similara celei din dreptul national in legislatiile consultate (franceza, germana, italiana, spaniola).

Acest demers trebuie inteles si in contextul mai larg european al circulatiei persoanelor prin favorizarea mobilitatii si incurajarii recunoasterii universitare a diplomelor si a perioadelor de studiu (a se vedea art. 53 si Titlul XII din Tratatulprivind functionarea Uniunii Europene)," explica judecatorul Beatrice Ramascanu.

Magistratul atrage atentia ca situatia este mai complicata de atat, deoarece diplomele emise de universitatile romanesti sunt recunoscute de toate statele europene.

"Recunoasterea reciproca a diplomelor emise in Romania in statele membre ale Uniunii Europene impune adoptarea unei legislatii coerente si corelate cu standardele europene, inclusiv in etapa studiilor universitare de doctorat.

Legislatiile nationale europene contin reglementari si proceduri de echivalare/recunoastere a titlului stiintific de doctor, dar in absenta consacrarii in acele legislatii nationale a unei institutii similare cu cea a renuntarii la titlu stiintific prevazuta de art. 168 alin 7 1 din Legea nr. 1/2011, unul din scopurile promovate si de reforma si procesul de la Bologna, anume increderea reciproca intre statele membre prin cooperare transfrontaliera si recunoastere a calificarilor obtinute in strainatate," motiveaza Curtea de Apel Bucuresti.

****

Bogdan Licu a obtinut titlul de doctor in 2011 cu lucrarea "Coruptia - risc major la adresa securitatii nationale", sub coordonarea generalului Gabriel Oprea. Teza a fost sustinuta la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul".

Jurnalista Emilia Sercan a dezvaluit in august 2015 ca Bogdan Licu ar fi plagiat aproximativ jumatate din lucrare. Din 445 de pagini, 200 din pagini ar fi fost copiate ad litteram, fara ca sursele de provenienta sa fi fost citate cu respectarea normelor nationale si internationale de citare in operele stiintifice.

Judecatorul arata un alt aspect esential, acela semnalat si printr-o decizie a Curtii Constitutionale, si anume dreptul de a renunta "neconditionat" la titlul de doctor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22