Instanța sesizează CCR privind OUG pentru menținerea în funcție a șefilor Inspecției Judiciare

Redactia | 20.12.2018

Tribunalul Olt a sesizat CCR cu excepția neconstituționalitate a dispozițiilor OUG prin care șefii Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru și Gheorghe Stan, au rămas la conducere ca interimari.

Pe aceeași temă

Lucian Netejoru și Gheorghe Stan conduc Inspecția Judiciară în calitate de șefi interimari, în baza unei Ordonanțe de Urgență promovate de Tudorel Toader. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a solicitat ca această ordonanță să intre în vigoare cât mai rapid. El a dat de inteles ca ar fi trebuit sa treaca actul normativ fara avizul CSM, ceea ce s-a si intamplat, relatează Ziare.com.

Inspecția Judiciară este în actuala componență un instrument utilizat de ministrul Justiției Tudorel Toader la comanda coaliției aflată la putere împotriva magistraților critici și incomozi.

Inspecția Judiciară este singura instituție abilitată să ancheteze abaterile disciplinare ale magistraților, rolul său fiind oarecum similar cu al Parchetului. Ancheta disciplinara incepe ca urmare a unei sesizari pe care o poate face oricine sau prin autosesizarea Inspecției Judiciare.

Lipseste avizul CSM

Tribunalul Olt a admis aceasta exceptie pe 19 decembrie, la solicitarea Forumului Judecatorilor din Romania, intr-un proces deschis Inspectiei Judiciare in care solicita mai multe informatii in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, potrivit portalului instanțelor.

Surse din magistratura arata ca FJR a explicat la Tribunalul Olt ca aceasta OUG a fost emisa fara a exista avizul Consiliului Superior al Magistraturi, in conditiile in care acest aviz este obligatoriu de a fi cerut si de a fi urmat.

"FJR a aratat Tribunalului Olt ca prevederile OUG prin care Netejoru si Stan au fost mentinuti ca interimari in functii nu exista nici in cazul altor functii de conducere din sistemul judiciar. In mod normal, CSM trebuia sa initieze procedura de delegare in functiile de conducere vacantate", ne-au declarat sursele citate.

Atributiile CSM, amputate

Potrivit surselor, FJR a mai aratat in instanta ca interventia legislativa prin aceasta OUG nu are ca efect acoperirea unei pretinse "lacune legislative", cum se arata in preambulul ordonantei, ci „amputarea unei atributii a Consiliului Superior al Magistraturii, in virtutea rolului sau constitutional de garant al independentei Justitiei".

Acest lucru ar contraveni legii si Constitutiei. Mai ales ca mandatele celor doi sefi sunt expirate, iar prin aceasta OUG s-ar introduce in circuitul juridic posibilitatea exercitarii unei functii de conducere pe o perioada nedeterminata, prin prelungire automata, ca efect nediferentiat al legii, fara nicio posibilitate de exercitare de catre CSM a marjei de apreciere care este de esenta rolului sau constitutional.

Un alt motiv de neconstitutionalitate: OUG a fost adoptata cu efecte "intuitu personae" - in favoarea actualei conduceri a Inspectiei Judiciare, prin conferirea de efecte juridice noi unor raporturi juridice incetate definitiv.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22