Instanta Suprema emite un mandat de arestare in lipsa pentru fostul deputat UDMR Marko Attila. Decizia nu e definitiva

T.d. | 29.04.2015

Pe aceeași temă

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a emis, miercuri, un mandat de arestare in lipsa pe numele fostului deputat UDMR Marko Attila. Decizia nu este definitiva si poate fi contestata.

Cercetat in dosarul despagubirilor de la ANRP, Attila este acuzat de abuz in serviciu. El se afla pe teritoriul Ungariei, potrivit Ziare.com.

Marti, procurorii DNA au propus arestarea preventiva pentru 30 de zile a fostului deputat UDMR, urmand sa fie pus in plicare din momentul in care Marko Attila ar ajunge dupa gratii.
 

Budapesta se implica in Justitia romana

Dupa ce Justitia romana l-a condamnat definitiv pe Marko Attila, la finalul lui 2014, la trei ani de inchisoare cu suspendare – intr-un dosar privind retrocedarea de imobile -, Guvernul Ungariei a reactionat si s-a declarat „socat” de sentinta data in acest caz.

Procurorii DNA Brasov i-au trimis in judecata, in decembrie 2010, pe Attila-Gabor Marko, fost subsecretar de stat la Oficiul Regional pentru Relatii Interetnice din cadrul Ministerului Informatiilor Publice si pe alti doi acuzati, toti trei facand parte in trecut din comisia speciala de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunitatilor de cetateni ce apartin minoritatilor nationale din Romania.

Cei trei acuzati au intocmit, in anul 2002 o nota de constatare falsa in care aratau ca un imobil situat in municipiul Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, ar fi fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfantu Gheorghe si l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal.

Potrivit vicepremierului maghiar, Zsolt Semjen, eforturile de renationalizare ale Guvernului roman in privinta unor proprietati restituite unor organizatii ecleziastice sunt inacceptabile.

In hotararea pe care pronuntat-o la acel moment, instanta de judecata a confirmat in parte o hotarare prin care Biserica Reformata va fi deposedata de titlul de proprietate a imobilului restituit.

Imobilul in cauza, la fel ca alte proprietati bisericesti, au fost confiscate in timpul regimului comunist din Romania.
 

Anchetat de DNA, Attila fuge in Ungaria

Attila a plecat in Ungaria in decembrie 2014, dupa ce deputatii au votat in favoarea arestarii sale preventive in dosarul ANRP, si nu a mai revenit in Romania.

Attila a parasit teritoriul Romaniei, plecand la Budapestea, unde ar beneficia de protectia premierului Viktor Orban. El ar fi plecat chiar in ziua in care colegii sai incuviintau cererea de arestare preventiva formulata de DNA. Deputatul nu a revenit in Romania

"Deocamdata se afla in Republica Ungara, la Budapesta. El a primit protectie din partea premierului ungariei Viktor Orban, deci el se regaseste pe teritoriul statului maghiar. S-a apreciat ca in ceea ce-l priveste pe domnul Marko Attila demersurile judiciare sunt de natura a provoca o puternica reactie de stat ca s-a incalcat dreptul de proprietate si dreptul la un proces echitabil si de aceea s-a decis sa i se acorde protectie”, explicat avocatul deputatului.

Marko Attila a ramas fara imunitate pe data de 3 decembrie, cand parlamentarii au votat in favoarea primei solicitarii a DNA de arestare preventiva in dosarul Bica. Totusi, el nu s-a prezentat nici in fata Comisiei juridice, cu o zi inainte, nici in plen, pentru a-si sustine punctul de vedere, transmitandu-le colegilor ca este plecat din tara.

Deputatul UDMR nu a mers nici la audierile procurorilor anticoruptie in dosarul Bica, din 4 decembrie, desi fusese citat, pentru ca se afla la Budapesta, unde participa la o intalnire a maghiarilor de pretutindeni, a explicat atunci avocatul sau, Eugen Iordachescu.

De altfel, Marko Attila beneficiaza si de sustinerea explicita a liderilor UDMR Kelemen Hunor si Gyorgy Frunda.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22