Instanța Supremă explică de ce l-a condamnat pe Liviu Dragnea la închisoare cu executare

Dora Vulcan | 09.10.2019

Judecătorii Curții Supreme, care care l-au condamnat pe Liviu Dragnea la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, au făcut publică miercuri motivarea deciziei.

Pe aceeași temă

Judecătorii Curții Supreme au ajuns la concluzia că ”privarea de libertate constituie singura modalitate legală de executare a pedepsei care este aptă să conducă la îndeplinirea concretă a funcțiilor sancțiunii aplicate”. Pe scurt, pușcăria era singura soluție. Și îi amintesc lui Dragnea că pedeapsa pentru care el face pușcărie are o alonjă foarte generoasă, de la 3 la 15 ani, și că restul de șase luni peste pedeapsa minimă vine tocmai din recidivă, pentru că a mai fost condamnat o dată și a fost păsuit cu suspendare.

Magistrații arată că infracțiunea pentru care a fost condamnat Dragnea se pedepsește cu închisoare de la 3 la 15 ani.

"Astfel, cuantumul pedepsei stabilita de prima instanta inculpatului Dragnea Liviu a fost orientat spre minimul legal, pe de-o parte, in raport cu gradul de pericol social concret al faptei comise, circumstantele factuale retinute, modalitatea de comitere fiind, prin indemn, direct, personal, care a dat continut formei de participatie a instigarii, agravata de calitatea functiei detinuta de acesta, respectiv presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, afectandu-se increderea functionarilor publici in raporturile de serviciu, precum si cele interinstitutionale.

Pe de alta parte, de la data comiterii infractiunii, anul 2008, si pana la data judecarii cauzei cu caracter definitiv, a trecut un interval de timp de 11 ani, reactia sociala atenuandu-se odata cu trecerea timpului, potrivit si criteriilor statuate de instanta de contencios european, cauza Letellier contra Frantei, cuantumul relativ redus al despagubirilor civile, precum si circumstantele personale ale inculpatului,
cunoscut cu o condamnare anterioara (condamnat la o pedeapsa de 2 ani inchisoare cu suspendare conditionata)”, se spune în motivarea instanței.

"Inalta Curte de Casatie si Justitie, completul de 5 Judecatori, in majoritate, in procesul de reanaliza efectiva a criteriilor de individualizare judiciara prevazute in art. 72 din Codul Penal 1969 considera cuantumul pedepsei de 3 ani si 6 luni ca fiind suficient si proportional, in raport, cu circumstantele reale si personale ale inculpatului, asigurand realizarea scopurilor pedepsei, de coercitie, preventie si cel educativ, dandu-i posibilitatea unei schimbari de atitudine si raportare la valorile sociale afectate prin fapta comisa, respectiv increderea in institutiile publice si relatiile de serviciu, in constientizarea consecintelor unei infractiuni de serviciu, din perspectiva functiei detinute, neimpunandu-se majorarea acestuia.
Instanta de apel, in majoritate constata, ca in raport de cuantumul pedepsei rezultante de 3 ani si 6 luni inchisoare, privarea de libertate constituie singura modalitate legală de executare a pedepsei care este aptă să conducă la îndeplinirea concretă a funcțiilor sancțiunii aplicate", se mai spune în motivarea Curții Supreme.


Hotărârea în cazul angajărilor fictive de la Direcția de Protecție a Copilului Teleorman a fost luată de un complet de cinci judecători.

Patru au fost pentru condamnare - Rodica Aida Popa, fost vicepresedinte al Inaltei Curti, Lucia Tatiana Rog, Luciana Mera si Simona Encean, iar judecătorul Alexandra Iuliana Rus a cerut rejudecarea dosarului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22