Pe aceeași temă
Sase cercetatori de la Institutul Diplomatic Roman (IDR) intentioneaza sa dea in judecata institutia, dupa ce au fost concediati. Ei acuza un abuz in acest caz, in conditiile in care IDR si-a motivat actiunea prin faptul ca cei sase lucrau prea mult.
Este vorba despre Armand Gosu, Florin Diaconu, Andrei Siperco, Alin Ciupala, Ovidiu Bozgan si Bogdan Antoniu – cei sase fiind concediati pentru ca nu ar fi respectat prevederile Codului Muncii privind numarul maxim de ore muncite intr-o saptamana, potrivit Romania Libera.
Cel putin asta sustine Curtea de Conturi, potrivit careia cei sase cercetatori aveau contract de munca si la o alta institutie de invatamant superior (Universitatea din Bucuresti), iar prin insumarea celor doua contracte era depasita durata maxima a orelor de munca admise prin lege.
Pentru Armand Gosu, “concedierea e si abuziva, si ilegala, sper ca voi dovedi in instanta acest lucru. (…) Decizia e cu atat mai stranie cu cat, desi la IDR numarul celor care predau si la Universitate e mult mai mare, doar noi sase am fost dati afara”, potrivit sursei citate.
Si Florin Diaconu acuza un abuz: “Toti am intrat prin concurs la acest institut. (…) Codul Muncii spune ca orice persoana poate munci in interiorul mai multor contracte de munca. In acceptiunea statului, munca este o infractiune”.
De cealalta parte, directorul IDR Dan Petre sustine ca aici nu e vorba despre tensiuni personale, decizia fiind luata dupa definitivarea raportului Curtii de Conturi.
“Insumarea acestor contracte depasea durata orelor de munca admise. Ei (cei sase cercetatori – n.r.) au refuzat orice negociere. Ei reproseaza ca nu am atacat raportul Curtii de Conturi. Dar ataci un raport atunci cand crezi ca institutia a incalcat legea. Or, eu nu cred ca este cazul aici. Este o chestiune de legislatia muncii, nimic altceva”, a argumentat directorul IDR.