Institutul “Elie Wiesel” critică desemnarea Oanei Stănciulescu în CA al TVR

Tudor Despina | 23.03.2016

Institutul “Elie Wiesel” critică desemnarea Oanei Stănciulescu în Consiliul de Administrație al TVR.

Pe aceeași temă

 

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” consideră că unele afirmații făcute de Oana Stănciulescu au adus atingere memoriei victimelor și supraviețuitorilor Holocaustului.

 

Comunicatul institutului:

Amintim că în 2004, Preşedinţia şi Guvernul au recunoscut responsabilitatea prioritară a regimului Ion Antonescu pentru tragedia evreilor şi romilor din România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

 

Prin unele afirmaţii, doamna Oana Stănciulescu a adus atingere memoriei victimelor şi supravieţuitorilor Holocaustului. Astfel, pe propriul blog, ea se solidarizează cu mesajul „[…]în Spania, la Majadahonda, sunt mândru…Moţa şi Marin […] sunt Nae Ionescu şi sufăr pentru rasa albă prins în roza vânturilor […] sunt Antonescu, Ică şi Ion, prins între Moscova şi Berlin […], sunt George Manu”, identificându-se explicit cu lideri ai Mișcării Legionare și responsabili pentru Holocaust.

 

De asemenea, în luna august 2015, la un post de televiziune, punea sub semnul întrebării Holocaustul din România când aprecia că „[...] sunt foarte multe semne de întrebare, trebuie istoricii să lămurească. A fost Holocaust în România? Unii zic da, unii zic nu [...]”. În urmă cu aproape o lună de zile, la o expoziție, îndemna la sfidarea legii, spunând că, “dacă Legea 217 (legea antilegionară - n.r.) s-ar aplica, noi toţi de aici, când ieşim din librărie, ar trebui să ne aştepte nişte jandarmi, nişte mascaţi, să ne urce în dubă şi să ne ducă la puşcărie…”.

 

Având în vedere că asemenea luări de poziţie nu sunt singulare în activitatea publică a doamnei Stănciulescu, precum şi faptul că mesajele radicale sunt tot mai prezente în spaţiul comunicării, ne exprimăm îngrijorarea faţă de tolerarea cu uşurinţă a unor astfel de opinii sau atitudini, care prin poziţia dobândită într-o instituţie publică, pot deveni normă sau discurs acceptabil”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22