Intalnire Preşedinte-Partide politice pe tema acordului de la Bruxelles. Live Text

Fara Autor | 14.12.2011

Preşedintele Traian Băsescu se întâlneşte, miercuri, la Palatul Cotroceni, cu liderii partidelor politice parlamentare. Subiectul discuţiilor este implementarea prevederilor Acordului european de guvernanţă fiscală adoptat la Consiliul European de iarnă de la Bruxelles. 

Pe aceeași temă

Preşedintele Traian Băsescu se întâlneşte, miercuri, la Palatul Cotroceni, cu liderii partidelor politice parlamentare. Subiectul discuţiilor este implementarea prevederilor Acordului european de guvernanţă fiscală adoptat la Consiliul European de iarnă de la Bruxelles.

Ora 16:35 - Preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a declarat, la ieşirea de la şedinţa cu şeful statului, că susţine ratificarea acordului şi revizuirea Constituţiei.

"Susţinem ratificarea acordului de uniune fiscală stabilit de cei 27 la summit-ul european. Credem că atât revizuirea Constituţiei, cât şi trecerea la un parlament unicameral de maximum 300 de parlamentari.
 
Acordul de uniune fiscală are o importanţă maximă.
 
Cât priveşte introducerea în Constituţie a rezultatelor referendumului din 2009, aici sunt necesare negocieri", a precizat liderul UNPR.
 
 
Ora 16:30 - Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, la ieşirea de la consultările cu şeful statului de la Palatul Cotroceni, că nu este de acord cu introducerea altor teme în Constituţie în afară de cele stipulate în acordul european.
 
"Suntem de acord cu semnarea acordului european interguvernamental de către România şi să revizuim Constituţia. Însă, nu considerăm că introducerea altor teme în Constituţie este necesară.
 
Nu suntem de acord ca alte subiecte să fie introduse în Constituţie. Dacă deschidem alte subiecte, nu vom amenda Constituţia", a declarat liderul UDMR
 
"În afară de acest subiect al acordului, nu cred că se poate realiza un consens în ceea ce ne priveşte.
Am propus un pact naţional care să fie semnat de toate partidele parlamentare în vederea ame
ndării Constituţiei doar pentru această uniune fiscală.
 
Nu suntem de acord cu un guvern de tehnocraţi fiindcă nu ar avea susţinere politică şi nici cu un parlament unicameral cu maximum 300 de parlamentari. Dacă cineva doreşte blocarea Constituţiei, atunci, din punctul nostru de vedere, poate să deschidă şi alte subiecte.
 
Nu sunt în măsură să comentez declaraţiile premierului Emil Boc. Repet, suntem de acord cu uniunea fiscală, dar dacă se deschid alte subiecte, cum ar fi rezultatele referendumului din 2009 şi, nu vom amenda Constituţia. Punct!", a mai precizat Hunor.
 
 
Ora 16:20 - Premierul Emil Boc a ieşit de la întâlnirea cu Preşedintele Băsescu şi a prezentat poziţia PDL din cadrul discuţiilor.
 
"1. PDL susţine acordul interguvernamental şi speră ca România să adere şi să susţină acest acord.  
 2. PDL susţine revizuirea Constituţiei în vederea ratificării acordului.
 3. PDL susţine ca, odată cu revizuirea acordului de uniune fiscală, să se treacă la parlament unicameral cu maximum 300 de parlamentari", a explicat concis premierul Boc.
 
"PDL va susţine întotdeauna o Europă unită, nu una cu două viteze.
 
Acest acord interguvernamental este garanţia necesară împotriva propunerilor populiste şi demagogice.
 
Revizuirea Constituţiei este şanaa României de a rămâne alături de Europa şi suntem de acord să continuăm consultările cu Opoziţia pe această temă", a mai precizat premierul.
 

Ora 15.00 - Intilnirea cu USL s-a terminat. Liderii Victor Ponta si Crin Antonescu au iesit la declaratii.

Crin Antonescu:

"Inainte de a discuta acest subiect (acordul interguvernamental n.r.) i-am  spus presedintelui  ca trebuie sa-i impartasim parerea noastra despre statul social. I-am spus ca statul social a fost ucis in Romania, care a devenit cel mai clientelar si mai corupt stat. Ca o armata, care se afla sub comanda si protectia politica a domniei sale,  fura tot ce se poate fura. Ca statul clientelar nu are nimic performant si ca in Romania s-a realizat doar austeritate pentru bugetari, dar nu da semne ca se incearca si austeritatea impotriva hotilor, clientilor si parazitilor.

Intelegem sa decupam aceasta tema extrem de importanta din conflictul politc si intern ca s-o discutam relaxat, pragmatic. I-am spus ca sintem nemultumiti ca nu a existat o discutie prelabila."

Victor Ponta:

Seful PSD si-a inceput discursul prin a-l apostrofa pe Crin Antonescu pentru impolitetea de a-l tine la usa, spunind ca spera ca nu va face asa atunci cind va fi presedinte. "E o chestiune de politete", a spus Ponta.

"Am revernit cu un cadru in care sa discutam despre acordul interguvernamental, in primul rind constituirea unui Comitet anticriza. Pozitia presedintelui a fost ca este de acord cu existenta unui astfel de cadru, dar sa nu implicam BNR, care poate insa sa acorde asistenta si expertiza.

Sintem de acord cu adoptarea unui act normativ, printr-o majoritate calificata, prin care ne angajam ca vom respecta acordul. Nu vom fi niciodata de acord cu modificarea Constitutiei si organizarea unui referendum comasat cu alegerile. Alegerile locale sint locale, cele generale sint generale, daca mai punem si referedum nimeni nu mai intelege nimic. Presedintele a spus ca Oltean a vorbit de capul lui despre referendum .

In ce priveste Guvernul de tehnocrati, am spus ca este nevoie de un guvern care sa nu se gindeasca doar la alegeri si cui da mai multi bani ca sa fraudeze alegerile. Un guvern de tehnocrati ca in Italia si Grercia, acest guvern de tehnocrati sa aiba mandatul sa modifice sistemul electoral si sa organizeze alegeri corecte, pe care noi le vom recunoaste.  Presedintele a spus ca nu respinge aceasta idee, dar ca sint necesare discutii intre noi si putere.

Vreau sa fiu corect,  Basescu a spus ca nu respinge ideea, dar trebuie sa fie o discutie intre partidele parlamentare... ca nu poate sa-l demita pe Boc, deoarece nu-i da voie Constitutia.

Daca stabim ca este nevoie sa facem o  modificare a  Constitutiei, ca toate celelalte 26 de tari, eu cred ca nu putem ramine in afara Europei, dar vrem sa fim convinsi ca este in interesul Romaniei,  nu datorita unor smecherii electorale. Cei de la PDL s-au dat de gol, ca ei vor referendum cu alegeri.

Sintem  de acord cu tot ceea ce este necesar ca Romania sa ramina in grupul celor 26 de tari. Cine isi asuma responsabilitatea daca nu vin 50% sa voteze, acest lucru ne scoate din Europa, presedintele a recunoscut ca e un pericol real. Eu i-am propus sa fim destepti, e un mare pericol, nu poti sa te joci cu modificarea Constitutiei. Propunerea noastra era sa votam o lege cu caracter constitutional, care consfinteste pastrarea acordului. A ramas sa discutam formula juridica cea mai buna" - a spus liderul USL.

Victor Ponta a admis ca la intilnire a avut loc un  schimb de replici dure. Basescu "e un presedinte nervos, obosit, plictisit, am avut schimburi de replici neplacute".

 
Ora 14:15 - Întâlnirea dintre liderii USL şi Preşedintele Băsescu a început. Acestora li s-a permis o întrevedere separată de restul liderilor de partide politice aşa cum au solicitat, zilele trecute. Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin au intrat în Palat pe o uşă la care presa nu are acces.
 
Ziariştii nu au fost primiţi nici pentru imagini la începutul discuţiei, aşa cum se obişnuia. Şedinţa are loc cu uşile închise.
 
Conform programului, liderii Opoziţiei au fost invitaţi la ora 14.00, urmând ca la ora 15.00, Traian Băsescu va discuta cu liderii coaliţiei de guvernare formată din PDL, UDMR, UNPR şi minorităţile naţionale. 
 
De la ora 16.00, şeful statului îi va primi pe premierul Emil Boc şi pe liderii celor două camere parlamentare, Vasile Blaga şi Roberta Anastase, iar începând de la ora 17.00, preşedintele va merge la Palatul Victoria pentru a se întâlni cu membrii Guvernului.
 
La precedentele întâlniri ale preşedintelui Băsescu cu reprezentanţii partidelor, fie din opoziţie, fie de la putere, presa avea acces câteva minute la începutul discuţiilor, timp în care şeful statului rezuma agenda discuţiilor şi eventual unii dintre interlocutorii săi spuneau câteva cuvinte. 
 
La discuţiile cu opoziţia, în acest timp avea loc un schimb de replici cu şeful statului, de cele mai multe ori acide. Aşa s-a întâmplat şi la precedentele consultări din iunie 2011 - la care opoziţia a acceptat să participe, tot separat, după ce în 2010 refuzase mai multe invitaţii - când Victor Ponta şi Crin Antonescu, după un schimb de replici cu Traian Băsescu, au părăsit sala. 
 
Preşedintele Băsescu declara apoi că opoziţia a venit la discuţiile de la Cotroceni, care vizau interesul naţional, "într-o cheie pur electorală". El mai spunea că presa a avut acces pe toată durata discuţiilor, la cererea liderilor USL.
 
Consultările de miercuri dintre preşedintele Băsescu şi partidele parlamentare vizează concluziile summit-ului UE din 8-9 decembrie.
 
Şeful statului declara, vineri, la Bruxelles, că în cursul acestei săptămâni va informa partidele cu privire la concluziile summit-ului UE, precizând că nu o va face prin hârtii, pentru că "oricum nu le citeşte nimeni".
 
Traian Băsescu a precizat, duminică, într-o declaraţie de presă susţinută la Cotroceni, că invitaţia către partide pentru consultări privind pactul stabilit la Bruxelles este pentru miercuri, el subliniind că este nevoie de o dezbatere importantă a deciziei, la nivelul întregii societăţi. Preşedintele a menţionat că a chemat partidele pentru miecuri, pentru că luni şi marţi va fi plecat din ţară.
 
Întrebat dacă va iniţia un proces de consultare cu toate forţele politice, având în vedere că Legea Fundamentală trebuie amendată, potrivit prevederilor acordului interguvernamental de uniune fiscală, până la sfârştiul anului 2012, iar coaliţia guvernamentală nu dispune de majoritatea necesară trecerii unei astfel de modificări, Băsescu a răspuns afirmativ.
 
Liderii USL au anunţat, luni, că nu vor merge la consultările de miercuri de la Cotroceni dacă preşedintele Băsescu nu va schimba invitaţia lansată luni dimineaţă. Într-o scrisoare, liderii USL iau cerut preşedintelui să separe orele la care partidele sunt chemate la consultări, ceea ce 
 
Iniţial, liderul PSD, Victor Ponta, a declarat că social-democraţii refuză abordarea "iresponsabilă" a lui Traian Băsescu şi a reafirmat că modificarea Constituţiei trebuie realizată doar de un nou Parlament, legitimat de alegeri. 
"Suntem de acord cu modificarea Constituţiei, dar modificarea trebuie să o facă un Parlament legitim, după alegeri! Nu daţi vina pe Constituţie pentru datoriile create în aceşti ani! Aşa că situaţia este simplă: cu cât facem mai repede alegeri, cu atât mai repede modificăm Constituţia pentru a consfinţi aceste prevederi!", a declarat liderul PSD, criticând şi faptul că şeful statului a asumat singur, în numele României, deciziile de la Bruxelles fără a fi organizat o dezbatere internă.
 
Copreşedintele USL a facut mai multe precizări într-o conferinţă de presă ţinută duminică, spunând că este absolut necesară conectarea României la măsurile decise la Consiliul European de la Bruxelles.
 
 
 
 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22