Pe aceeași temă
Interceptarea a fost făcută într-un dosar de corupţie, soldat cu condamnarea lui Sâmpetru la 2 ani de închisoare cu suspendare, conform romaniacurata.
Petrache Marian: Cel mai important…Adică să pui mâna pe putere şi pe informaţie.
Sâmpetru Marcel: Exact.
Petrache Marian: Păi asta înseamnă, nu? Păi ai de fapt curentul, care înseamnă informaţia şi puterea care înseamna DNA-ul şi parchetul, care înseamnă motorul, da?
Sâmpetru Marcel: Corect.
Petrache Marian: Trebuie să pui mâna pe curent şi pe urmă pe motor, nu?
Sâmpetru Marcel: Da
Cine sunt Motorul şi Curentul
Aşadar, motorul este Parchetul, iar curentul, informaţia (intel) venită de la serviciile speciale. Însă în ultimii 2 ani, motorul nu mai primeşte curent ca pe vremea temutului binom SRI-Parchet.
A scăzut numărul informărilor SRI către Parchete
După ce, recent, şefa DNA Laura Codruţa Kovesi a acuzat SRI că nu mai trimite la fel de multe informări ca în trecut, a venit rândul unui alt şef de mare parchet specializat să arate înspre serviciul de informaţii condus de Eduard Hellvig. E adevărat că, în februarie anul trecut, CCR a decuplat binomul SRI-Parchet, dar numai sub aspectul interceptărilor şi filajelor, nu şi al informaţiilor.
Potrivit unui răspuns al DIICOT, la solicitarea României Curate, numărul sesizărilor SRI a scăzut dramatic după 2015.
“Urmare a solicităii dvs. formulate în baza Legii nr. 544/2001 , vă comunicăm că la nivelul Directiei de lnvestigare a lnfracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrala, au fost înregistrate de la Serviciul Român de Informaţii, sesizări după cum urmează:
– În anul 2013 un număr de 143 de sesizări
– În anul 2014 un număr de 141 sesizări
– În anul 201 5 un număr de 150 sesizari
– În anul 2016 un numar de 38 sesizări
– În perioada 01.01. 2017 – 10.10. 2017 un număr de 79 sesizări”, este răspunsul DIICOT pe care îl puteţi vedea aici în facsimil, cu semnătura şefului DIICOT, Daniel Horodniceanu.
În plus şi foarte important, au informat surse DIICOT, a scăzut dramatic şi numărul sesizărilor SRI care au ajuns la Secţia de combatere a macro-criminalităţii economico-financiare.
Este secţia cea mai importantă a DIICOT, care – dacă ar funcţiona cum se întâmpla pe vremea lui Ilie Botoş – ar fi chiar mai importantă ca DNA. Această secţie i-a trimis în judecată pe Patriciu, Iacobov, Iancu, Tender, Ioan Niculae în dosarele Rompetrol, Romgaz, Hidroelectrica, Rafo şi altele. Dosarele au fost soluţionate toate cu condamnări grele(...)
(...) O problemă ar putea fi legată de actual şef Daniel Horodniceanu, numit la conducerea DIICOT în mai 2015. Potrivit unor surse, acesta are relaţii instituţionale corecte cu SRI, însă nu moare de dragul serviciului.