Intervenția la timp a polițiștilor din Caracal ar fi putut-o salva pe fata de 15 ani răpită miercuri

Laurentiu Gheorghe | 26.07.2019

Polițiștii puteau acționa joi noaptea de la ora 2:00 dar au intervenit la ora 6:00 pentru că „autorizația de percheziție, emisă în jurul orei 3:30, era pentru ora 6.00”, spune șeful Poliției Române.

Pe aceeași temă

Polițiștii au aflat adresa principalului suspect în cazul uciderii fetei de 15 ani joi noapte, în intervalul 02.00-03.00, dar au intrat în locuință abia la ora 6.00 pentru că. Explicațiile acestuia legat de cele câteva ore în care polițiștii nu au intervenit sunt incoerente, iar concluzia acestuia este: "Da, Poliția putea să intre în locuință la ora 3.00 dacă erau indicii corecte cu privire la sechestrarea unei persoane", spune Ioan Buda, șeful Poliției Române.

Declarațiile șefului Poliției Române:

"La poartă nu a stat doar Poliția Română. A fost o echipă complexă, formată din procurori și polițiști și nu au stat la poartă. Eu mă voi deplasa acum la Caracal și vă voi da de acolo toate informațiile, stabilind ora exactă, ora la care s-a dispus și s-a semnat mandatul de percheziție.

Poliția a aflat domiciliul corect la care s-a aflat acest individ la aproximativ ora 2:00-2:30-3:00. Dar, repet, mă deplasez la Caracal și vă voi da toate datele exacte de acolo.

Am aflat adresa noi, nu de la STS. La 3:30 s-a dat mandatul de percheziție pentru ora 6.00 dimineața".

Întrebat din nou ce s-a întâmplat în acel interval, de la ora 3:30 până la ora 6:00, timp în care polițiștii au stat în fața casei, șeful Poliției a răspuns:

"Polițiștii nu au stat în fața casei, ei s-au deplasat în fața casei și au intrat la ora 6:00 (...) Există un vid legislativ. Am spus că ajung acolo și stabilesc toate datele.

Nu au stat în fața acel case, au supravegheat acea casă și la ora 6:00 s-a intrat, cu procurorul și cu toată echipa care a fost la fața locului".

Întrebat de ce nu au intrat polițiștii atunci când au ajuns, în condițiile în care legea le permitea și fără autorizație, Buda a răspuns:

"Da, există o precizare în Constituția României. (...) Trebuia să fie indicii concrete și clare...

Da, într-adevăr, nu trebuie mandat pentru asta. Poliția și procurorul au intrat atunci când a dispus domnul procuror de caz, la ora 6:00 dimineața. Procurorul de caz conduce operațiunea”.

Concluzia șefului Poliției Române: „Da, Poliția putea să intre în locuință la ora 3:00 dacă erau indicii corecte cu privire la sechestrarea unei persoane".

Ana Birchall: O situație halucinantă generată de lipsă de profesionalism

Ministrul Justiției, Ana Birchall, cere Direcției de eleborare a actelor normative din Ministerul Justiției să evalueze legislația în domeniu atât în ceea ce privește percheziția domiciliară, protecția victimelor și realizarea acțiunii de prindere în flagrant, precum și să propună de urgență, măsuri de modificare a legislației, astfel încât situații precum cea a fetei de 15 ani să fie evitate pe viitor. Ea spune că acest caz halucinant a fost generat de lipsă de profesionalism, necorelare a activităților sau fugă de răspundere, rezultatul fiind catastrofal.

„Cuvintele sunt insuficiente pentru a exprima mâhnirea și regretul față de această crimă oribilă", a transmis Birchall, susținând că va face „tot ceea ce ține de competența sa legală”.

Ea mai spune că i-a solicitat procurorului general al României „să dispună verificări cu fermitate și cu celeritate pentru a se stabili modul de derulare a anchetei în cazul decesului din județul Olt, având în vedere că, așa cum a relatat și presa, au existat anumite disfuncționalități în aplicarea legii”.

Procurorul general Bogdan Licu: Se putea interveni fără autorizație

spune că se putea interveni fără autorizație de la procurorului sau judecătorului la locuința bărbatului din Caracal suspectat de uciderea fetei de 15 ani. „Din momentul în care a fost identificată locația au trecut multe ore. Cu atât mai mult cu cât viața e pusă în pericol pot să intervină fără autorizația procurorului sau judecătorului. E incredibil dacă așa s-a întâmplat”, a spus Licu, la Antena 3, adăugând că „viața fetei putea fi salvată".

Procurorul de caz a stat joi noapte câteva ore în fața porții locuinței suspectului, în așteptarea autorizației pentru percheziție.

„La ora 3:00 Judecătoria a emis autorizație, ceea ce înseamnă că polițiștii și procurorii știau cu câteva ore înainte locația. (...) Au trecut ore multe, ore în care fata putea fi salvată. Se putea interveni fără a aștepta autorizația judecătorului. (...) este de nepermis și de neiertat”, a declarat procurorul general la Antena 3.

Procurorul General a precizat că bărbatul suspectat că a ucis-o pe tânăra de 15 ani era în cercul suspecților în cazul dispariției în urmă cu trei luni a unei alte fete. În acest ultim caz era deschis un dosar de trafic de persoane.

„Da, am constatat că este un dosar la DIICOT constituit nu de luni de zile, ci urmare a dispariției de zilele trecute a unei alte fete (cea dispărută în aprilie -n.r.). În acest moment, analizăm posiblitatea ca prezentul dosar unde se face cerctarea la fața locului să fie preluat de către DIICOT și instrumentat. Da, dar nu am în acest moment datele exacte. Nu s-a constituit dosarul atunci (aprilie -n.r.) la DIICOT, ci la altă structură de parchet, după care a fost declinat la DIICOT. Era un cerc mai mare de suspecți și în acest cerc apărea acest om", a declarat Bogdan Licu, la Antena 3, potrivit Mediafax.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că polițiștii din Caracal știau locația în care se afla Gheorghe Dincă încă de noaptea, dar nu au organizat un flagrant, așa cum le permitea legea, ci au preferat să aștepte autorizație de percheziție pentru dimineața.

Procurorul general Bogdan Licu a dispus, vineri, efectuarea de verificări la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, pentru a fi analizat modul în care procurorii din structură au supravegheat cercetarea în cazul fetei din Olt.

Alexandra, în vârstă de 15 ani, a fost dată dispărută miercuri, iar joi fata a sunat la ora 11.00 de trei ori la Serviciul de Urgență 112, anunțând că este sechestrată. Cu toate datele furnizate, Serviciul de Telecomunicații Speciale nu a reușit să furnizeze o locație exactă, ci o arie de căutare, polițiștii având nevoie de 19 ore pentru a intra în imobilul principalului suspect.

Ulterior, STS a revenit cu explicații, precizând că fata a fost localizată de anchetatori în zona indicată de Serviciu în urma a două din cele trei apeluri la Serviciul de Urgență 112.

Suspectul este un bărbat de 57 de ani, Gheorghe Dincă, tată a trei copii. În casa lui a fost găsit un bidon cu resturi umane și bijuterii în special inele, care i-ar fi aparținut Alexandrei.

Anchetatorii încearcă să identifice o a doua victimă, o fată de 18 ani, care a dispărut în urmă cu mai bine de o lună și care era din județul Dolj.

****

Condițiile în care se poate intra în domiciliul unei persoane sunt definite chiar în Constituția României, la articolul 27 unde, la litera b, se prevede că inviolabilitatea domiciliului nu se aplică dacă este vorba despre „înlăturarea unei primejdii privind viaţa, integritatea fizică sau bunurile unei persoane”.

Art. 27 – Inviolabilitatea domiciliului

(1) Domiciliul şi reşedinţa sunt inviolabile. Nimeni nu poate pătrunde sau rămâne în domiciliul ori în reşedinţa unei persoane fără învoirea acesteia.

(2) De la prevederile alineatului (1) se poate deroga prin lege pentru următoarele situaţii:

a) executarea unui mandat de arestare sau a unei hotărâri judecătoreşti;

b) înlăturarea unei primejdii privind viaţa, integritatea fizică sau bunurile unei persoane;

c) apărarea securităţii naţionale sau a ordinii publice;

d) prevenirea răspândirii unei epidemii.

(3) Percheziţia se dispune de judecător şi se efectuează în condiţiile şi în formele prevăzute de lege.

(4) Percheziţiile în timpul nopţii sunt interzise, în afară de cazul infracţiunilor flagrante.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22