Pe aceeași temă
Cristian Lazăr, procuror șef adjunct al Secției de criminalistică a Parchetului General - A venit la minister dar a evitat orice discuție pe fond cu jurnaliștii. A spus doar că este pregătit și că, în opinia sa, contracandidații sunt la fel de pregătiți.
Florentina Mirică, șefa secției de combatere a corupției din DNA - „Sunt pregătită. Sper că experiența și proiectul managerial, care să fie de succes pentru această instituție. (DNA) trebuie să își îndeplinească atribuțiile legale. Știm că fenomenul corupției nu s-a diminuat, el este unul generalizat, de la mica corupție - ciocolata dată la ghișeu, înscrierea copiilor la grădiniță, obținerea examenului de licență, până la vestitlu 10 la sută din valoarea contractelor. Acesta este motivul pentru care DNA trebuie să-și exercite drepturile”, a spus Florentina Mirică, procuror DNA, citată de Digi 24.
Ea a ținut să lămurească o informație vehiculată de o parte a presei cu privire la presupusa acțiune disciplinară declanșată împotriva sa:
„Vreau să lămuresc o informație care s-a vehiculat în mod greșit, anume că aș fi avut o acțiune disciplinară referitoare la deconspirarea unui martor. Este greșit. Nu este adevărat. Acțiunea disciplinară a privit o dispută juridică ce a fost tranșată de CCR. Dreptul la apărare este prioritar față de protecția informațiilor clasificate”, a adăugat Florentina Mirică.
Întrebată dacă va conta pentru comisie faptul că este o apropiată a Laurei Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA, ea a răspuns că speră să nu: „Nu este un argument legal și sper să nu conteze”, a precizat ea.
De asemenea, întrebată dacă va conta faptul că a instrumentat dosare cu nume grele, precum Gabriel Oprea, Florentina Mirică a afirmat că nu îşi poate imagina cum ar putea să nu cântărească experienţa sa.
„Mereu am avut încredere în ministrul Justiției”, a adăugat Mirică, întrebată dacă are încredere în imparțialitatea sa.
Marius Iacob, procuror-șef adjunct al DNA - Nu a dorit să le dea detalii jurnaliștilor.
***
„Potrivit celor pe care vi le-am spus de foarte multe ori, deci la orele 9 începem interviul, i-am invitat să se prezinte într-o anumită ordine, neputând fi alta decât alfabetică. Noi am studiat programele manageriale, dosarul, îi aşteptăm la ora 9:00. Este posibil ca unul dintre candidaţi să fie desemnat pentru procuror-şef, după cum este posibil ca niciunul să nu fie. Speculaţia e a duneavoastră, eu am redat cele două variante posibile. (...) Dacă v-aş fi spus că sigur nominalizez unul era o antepronunţare, eu v-am redat variantele posibile”, a declarat ministrul Tudorel Toader citat de Mediafax.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că, iniţial au fost stabilite trei zile pentru susţinerea interviului de către candidaţii pentru conducerea DNA, neştiind câţi procurori se vor înscrie, iar miercuri se va stabili exact când va avea loc acesta.
"Dosarele sunt complete. Prin urmare, eu nu mai pot elimina acuma din competiţie pe motivul care? Că am apreciat eu programul managerial altfel? Nu se poate aşa ceva. Noi am planificat iniţial trei zile pentru interviu, neştiind câţi candidaţi sunt. Vom hotărî în comisie astăzi", a declarat Tudorel Toader, la sediul ministerului.
Marţi, ministerul Justiţiei anunţa că toţi cei patru candidaţi pentru şefia DNA, respectiv Florentina Mirică, Cristian Lazăr, Marius Iacob şi Elena Grecu, întrunesc condiţiile legale pentru a susţine interviul.
Ministrul Justiei a anunţat iniţial că interviurile candidaţilor pentru conducerea DNA vor avea loc joi, urmând ca vineri să fie anunţată o concluzie. Tudorel Toader a precizat că e posibil ca unul din cei patru să fie desemnat pentru şefia DNA, dar e posibil să nu fie desemnat niciunul.
foto Adevărul