Întrunire a procurorilor din CSM după declarația șefului secției de investigare a magistraților

Redactia | 01.03.2019

Procurorii din CSM se întrunesc vineri după declarațiile făcute de Gheorghe Stan, șeful Secției pentru investigarea magistraților, joi seară.

Pe aceeași temă

Pe ordinea de zi a Secției de procurori se află - „Poziţia Secţiei pentru procurori privind modul de comunicare publică a Secţiei pentru Investigare a Infracţiunilor din Justiţie raportat la prevederile Legii nr.544/2001 ale Ghidului privind relaţia dintre Sistemul judiciar din România şi mass media, ale Regulamentului de ordine interioară şi ale ordinelor interne ale Procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.”

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a preluat, de la data la care a devenit operaţională, 1.422 de dosare, iar peste 3.000 au fost închise, a declarat, joi seară, procurorul şef Gheorghe Stan.

„De la data la care a devenit operaţională, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a preluat 1.422 de dosare, aflate în curs de soluţionare, din care 70% au fost înregistrate ca urmare a unor sesizări din oficiu. Dosare cu o vechime în sistem de cel puţin doi ani şi care erau lăsate în nelucrare”, a precizat Gheorghe Stan într-o declaraţie de presă.

El a adăugat că majoritatea sesizărilor din oficiu au fost în legătură cu soluţii pronunţate de magistraţi.

„Majoritatea sesizărilor din oficiu sunt în legătură directă de cauzalitate cu soluţiile pronunţate de magistraţi, în special judecători, în dosarele instrumentate de aceştia şi indiferent de materia în care s-a judecat cauza – civil sau penal”, a menţionat Stan.

Acesta a precizat totodată că au fost închise peste 3.000 în care erau vizaţi judecători şi procurori.

„Prin procedura de operaţionalizare a secţiei şi prin transferul dosarelor de la diferite unităţi de parchet la această secţie, au fost închise peste 3.000 de dosare care vizau judecători şi procurori care nu erau soluţionate. Însăşi instituirea unui cadru instituţional corect a avut ca prim efect eliminarea a 3.000 de elemente care afectau independenţa judecătorilor şi procurorilor”, a spus şeful Secţiei de investigare a magistraţilor.

Pe de altă parte, Stan a explicat de ce a solicitat dosarul Tel Drum de la DNA: „Solicitarea de la Direcția Națională Anticorupție a unui dosar amplu mediatizat s-a întemeiat pe competența specială a Secției, respectiv presupuse fapte săvârșite de mai mulți magistrați. Este vorba de trei procurori și cinci judecători", a declarat Gheorghe Stan.

Totodată, acesta a oferit informații și cu privire la dosarul lui Kovesi și la cel care îi vizează pe prim-vicepreşedintele Comisiei Frans Timmermans şi pe comisarul european Vera Jourova.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22