Pe aceeași temă
Ancheta realizată de ziarul Libertatea arată că în urmă cu un an, în iulie 2017, ferma de porci deținută de fiul lui Dragnea, Romcip Salcia, avea 13.585 de porci, conform datelor oficiale ale ANSVA.
Pe 31 iulie 2017 este depistat, la Satu-Mare, primul focar de pestă porcină africană, sursa infecției fiind cel mai probabil mistreții care treceau peste granița cu Ucraina, unde deja se manifesta această epidemie.
În ciuda pericolului și riscurilor ca molima să se răspândească rapid, autoritățile române nu iau măsurile necesare. Nu numai că nu efectuează „controalele frecvente” așa cum se obligase într-o analiză de risc, dar anulează inspecțiile sanitare din primăvara anului 2018!
Când epidemia se răspândește exploziv în sudul țării populația și crescătoriile de porci sunt luate pe nepregătite iar populația și marile ferme sunt avertizate mult prea târziu, când aveau practic virusul la poartă.
Patronul Carniprod, societate care a fost obligată să-și elimine toți porcii, Nicolae Ciuleac spune că n-a fost avertizat în timp util. „Mie mi-au spus că vine pesta cu câteva zile înainte să-mi omoare 48.030 de porci”, a declarat acesta.
Însă ferma baiatului lui Dragnea a „intuit” cu multe luni înainte ceea ce va urma. Nu a mai achiziționat porci, ci a vândut în viu, a sacrificat și procesat porcii pe care îi avea.
Astăzi când epidemia face ravagii în Teleorman, la Salcia mai sunt mai puțin de 3.000 de porci.
„Mai avem cam două hale de porci. În total? 44 de boxe în fiecare hală, 30-33 de porci într-o boxă, deci vreo 2.500 de porci mai avem. Hai, până în 3.000”, spune, mândru, muncitorul care abia a ieșit din schimb, la Salcia.
„Și mai dăm 800 de porci în scurt timp!”, adaugă el.
Omul de la Romcip Salcia are și de ce să fie semeț.
E confirmarea de pe teren a mai multe surse, specialiști din ANSVSA și crescători, care au spus ziarului că „ferma băiatuluilui Dragnea s-a golit de porci înainte ca alții să știe că va veni pesta!”.
Acum un an, din datele oficiale ale autorității sanitare, ANSVSA, aflate în posesia Libertății, Salcia era pe locul 36 în țară ca număr de porcine, cu 13.585 de capete. 6,5 milioane de euro a fost cifra de afaceri a fermei Salcia pe 2017.
Romcip Salcia a făcut ce ar fi făcut cineva care paria pe venirea pestei africane. Ferma băiatului lui Liviu Dragnea s-a mișcat extraordinar în această perioadă în care pesta a plutit și numai cine a pariat pe venirea ei a știut să vândă porcii, să-i abatorizeze, să-i folosească în fabrici și, mai ales, să nu mai cumpere alții!
Printre marii jucători ai țării, veche de 26 de ani, Romcip Salcia scotea și ea cât de cât capul, în iulie 2017. 247 de angajați avea ferma Salcia anul trecut, conform termene.ro.
Pe primul loc ca fermă unitară, era una dintre cele trei ferme de la Tufești, Brăila, cu 62.897 de suine.
Cei mai mulți porci pe o singură companie îi deținea Smithfield Ferme SRL, care, în județul Timiș, avea circa 475.000 de porci în 30 de ferme distincte.
Astăzi, ferma de la Salcia a coborât calculat și benefic în clasament, căci clasamentul nu mai e motiv de faimă, de profit, ci a devenit ierarhia riscului, a pierderilor și a tremurului că vine virusul!
Salcia e bine, undeva pierdută în plutonul celor 384 de crescătorii de porci, câte sunt în evidența ANSVSA.
S-a micșorat la timp, deși acum ar fi fost, în ciclul creșterii, perioada cea mai favorabilă!
„E greu de înțeles de ce un fermier de porci ar avea ferma aproape goală acum, când timpul de cerere mare este noiembrie-mai. Acum e prețul cel mai bun, acum sunt fermele pline de purceluși care cresc pentru Crăciun. Dacă aceia de la Salcia și-au golit ferma, înseamnă că au știut ceva!” Crescător român de porci.
Romcip Salcia este deținută 90% de Valentin Dragnea și 10% de Ilie Dragne, care e și director general unic.
„Domnul director Dragne e în concediu”, a sunat explicația telefonică de la Romcip.
În acest moment, pe harta focarelor de pestă, întocmită de Comisia Europeană cu date provenite din România, județul Teleorman este indicat ca necontaminat.
Cel mai aproape de el este infestat Călărașiul, iar în județul vecin, Giurgiu, s-a interzis comercializarea cărnii de porc.
Conform estimărilor Comisiei Europene, cele 8 județe cu focare se vor transforma în 13 județe „roșii” până la finalul lui august.
Avem peste 500 de focare în aproape 100 de localități și înregistrăm cea mai rapidă extindere documentată dintre toate țările afectate: Rusia, Belarus, Ucraina, Lituania, Republica Moldova, Polonia.