Invatamant profesional modern cu bani elvetieni

Ana Soviany | 28.05.2008

Pe aceeași temă

Sansa invatamantului tehnic si profesional romanesc s-ar putea numi Elvetia. In urma unei decizii prea putin cunoscute la noi, guvernul elvetian va acorda Romaniei peste 100 de milioane de euro. Organizatia nonguvernamentala Roumanie pregateste un proiect prin care de aceasta finantare ar putea benficia si invatamantul tehnic si profesional, vazut pana acum mai degaraba ca o Cenusareasa a sistemului nostru educational.

 

Avem 115 milioane de euro. Ce facem cu ei?

 

La inceputul lunii martie, Guvernul Elvetiei si-a anuntat intentia de a acorda statelor nou integrate in Europeana, Romania si Bulgaria, suma de 257 de milioane de franci elvetieni, echivalentul a 163 de milioane de euro. Potrivit , 70% din suma, 115 milioane de euro, vor reveni Romaniei.

Contributia elvetiana catre noile state membre  a fost solicitata de Europeana, pe baza acordurilor bilaterale care leaga Tara Cantoanelor si Uniunea. Elvetia isi rezerva dreptul de a stabili natura si marimea proiectelor care vor primi finantare.

Un purtator de cuvant al Europene, citat de www.swissinfo.ch, declara: "exact ceea ce asteptam. Se asigura un tratament egal pentru toate noile tari membre". "profita de libera circulatie, e normal sa sustina financiar noile state membre", a declarat unul dintre adeptii initiativei, secretarul general al Partidului Democrat Crestin, Thomas Christen, citat de aceeasi sursa.

La 26 noiembrie 2006, 53,4% dintre elvetieni s-au declarat, prin referendum, in favoarea acestei asa-numite contributii de atenuare a diferentelor economice si sociale dintre tarile Europei. De aceasta finantare s-au bucurat si cele zece state care au aderat la  in 2004. Aceste contributii sunt insa vehement contestate de catre dreapta nationalista din Elvetia.

 

Initiativa Avenir Roumanie

 

Agentia internationala Roumanie doreste sa profite de sprijinul elvetian, in scopul modernizarii invatamantului tehnic din tara noastra.

Pe data de 15 aprilie, vice-presedintele Roumanie, Ion Ganea Arges, a participat, impreuna cu reprezentanti ai sindicatelor si patronatelor, la o intrunire in urma careia au fost alese meseriile pentru care se va solicita finantare. Dupa cum explica presedintele Alfa, Bogdan Iuliu Hossu, au fost alesi 4 din cei 7 poli pe care este orientata politica de formare profesionala a Elvetiei, 4 poli determinanti sau cu impact major in domeniul pietei de munca din Romania: "constructiilor, pentru ca este o necesitate de reorientare si recalificari pe domeniul respectiv, domeniul serviciilor turistice, tot ce e legat de hotelarie si restauratie, domeniul serviciilor de asistenta sociala, pentru ca este o solicitare din ce in ce mai mare in acest domeniu si mici meserii de serviciu pentru comunitate, cum este de exemplu, cea de brutar, cea de branzar sau ceasornicar ".

Pentru ca proiectul sa poata fi inaintat guvernului elvetian, exista mai multe etape care trebuie parcurse. In primul rand, trebuie identificate criteriile pe care guvernul elvetian le cere in realizarea proiectului. Apoi, dupa cum puncteaza Hossu, trebuie creat un proiect "sa fie sustenabil si in acelasi timp sa aiba un interes clar pe linia pe care guvernul elvetian a stabilit-o, iar formarea profesionala continua este una dintre prioritati in acest domeniu". Odata cu acordul guvernului elvetian, programul ar putea fi pus in practica.

In momentul de fata s-au creat doua mici grupuri de lucru. Un prim grup, format dintr-un reprezentant patronal, unul sindical si unul din partea Institutului de Formare, Management si Consultanta, se ocupa de redactarea proiectului. Al doilea grup de lucru, format dintr-un reprezentant al patronatelor, respectiv al sindicatelor, pastreaza un contact cu Elvetiei in vederea stabilirii procedurii de inaintare a proiectului catre statul elvetian.

In plus, sindicatele incearca sa stabileasca, cu ajutorul lui Roumanie, o sucursala Roumanie in Romania. Impreuna cu organizatiile patronale participante, in aceasta sucursala se doreste implementarea in cadrul proiectului a unor scoli de meserii in diferite amplasamente din tara. Pentru aceasta se va lua in considerare specificul zonei respective si a prioritatilor acesteia. Spre exemplu, scoala de constructii se va stabili in nordul tarii, in zona Botosani, Vrancea, pentru ca, dupa cum spune Hossu, "sunt foarte multe comunitati interesate, cu persoane interesate care sa fie reorientate spre domeniul constructiilor".

Bogdan Iuliu Hossu este increzator in sansele de reusita ale proiectului: "spunem ca sansele sunt destul de mari, tinand cont ca nu foarte multa lume din cunoaste acest lucru, datorita faptului ca gnu a facut nicio publicitate pentru aceasta liniede creditare pe care guvernul elvetian acordat-o Romaniei si Bulgariei. Intrucat Avenir Roumanieeste un ONG de pe plan local, a avut acces la aceasta informatie, spre deosebire de celelalte structuri".

Eventuala finantare nu va consta in bani, ci in utilaje. De asemenea, problema sediilor trebuie rezolvata de partea romana.

 

Ministerul Educatiei e interesat. Sau nu

 

La intrunirea din 15 aprilie nu a participat niciun reprezentant al Educatiei si Cercetarii (). Referitor la aceasta situatie, Daniel Tomoni, directorul Directiei de Relatii Publice din cadrul ministerului, a declarat: "Ministerul Educatieieste interesat de orice propunere menita sa dezvolte calitatea invatamantului profesional si tehnic din tara noastra. Prin urmare, daca agentia internationala pe care o mentionati va face o invitatie oficiala institutiei noastre - fiindca pana la aceasta ora nu exista in evidentele MECTun astfel de demers -, avem toata disponibilitatea de a stabili posibile variante de colaborare".

Pe de alta parte, Ion Ganea Arges a declarat ca nu a reusit o colaborare cu .

Bogdan Iuliu Hossu spune ca "Ministerul Educatieieste interesat numai in momentul atestarii meseriilor respective, el nu este interesat la ora actuala foarte puternic de acest program. Zice: «faceti-l si dupa aceea si noi va avizam fara nicio problema»".

Soarta invatamantului profesional si tehnic este vegheata de National pentru Dezvoltarea Invatamantului Profesional si Tehnic (), institutie aflata in subordinea Educatiei. Una dintre atributiile  este gestionarea resurselor financiare "la bugetul de stat sau extrabugetare, atrase prin programe de profil, nationale sau internationale".

 

Cine este Avenir Roumanie?

 

Avenir Roumanie este un ONG fara scop lucrativ de drept francez, cu sediul la Paris si biroul operational in Elvetia, care doreste "implicarea in domeniile pe care organizatiile guvernamentale n-au ajuns sa le reformeze". Membrii sai sunt persoane private de diferite nationalitati din Uniunea Europeana care doresc sa "initieze, anime, organizeze si sustina toate proiectele economice, sociale sau culturale care pot contribui la dezvoltarea durabila a Romaniei". In acelasi timp, Avenir Roumanie isi propune sa stranga fonduri internationale publice sau private pentru a duce la bun sfarsit proiectele proprii sau pe cele pe care le sustin.

 

Invatamantul profesional si tehnic romanesc in pana

 

Situatia actuala a invatamantului profesional si tehnic din tara noastra nu e tocmai roz. De exemplu, conform unor date publicate intr-un articol aparut in numarul din 14 noiembrie 2007 al ziarului Gandul, in anul scolar 2005-2006, doar 26,2% dintre cei 250.000 de elevi care invatau in scoli de arte si meserii (SAM) si-au finalizat studiile. La data respectiva, 19,4% dintre absolventii SAM-urilor din acelasi an scolar erau someri, iar 6, 6% dintre elevii unor astfel de institutii abandonasera studiile.

Majoritatea zdrobitoare a celor care ajung sa invete la scolile de arta si meserii nu vin din pasiune, ci pentru ca au avut note mici la Testele Nationale sau pentru ca au completat gresit optiunile pentru admiterea computerizata. In plus, cei care urmeaza cursuri in scoli profesionale sunt inca desconsiderati. Un utilizator al forumului MECT (www.edu.ro) scria: "La SAM, ar fi bine sa se vada daca elevii stiu sa scrie si sa citeasca si dupa aceea filozofii pe teme educationale! In general nu le place nici cartea si nici munca, asa ca ar fi mai indicat sa se faca mai multe scoli speciale in tara asta".

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22