Pe aceeași temă
Intr-o analiza publicata vineri, Hotnews face o trecere in revista a tuturor jurnalistilor care la alegerile locale de anul acesta au dat presa pe politica, cu pretentia expertizei in administratia locala.
Robert Turcescu
Va candida din partea PMP la Primaria Bucuresti. Fost jurnalist, consacrat ca realizator al emisiunilor de talk-show de la Realitatea TV si apoi B1 TV, Turcescu s-a retras temporar din scena media prin momentul straniu din toamna anului electoral 2014, cand a spus ca a fost ofiter acoperit al unui serviciu de informatii. Nu a durat mult pana a revenit pe micul ecran, mai intai ca invitat la Nasul TV, postul lui Radu Moraru. Mai recent a lansat o televiziune online, Unde TV, unde realizeaza interviuri preluate si de Evenimentul Zilei.
Gabriela Firea
A fost propulsata candidat PSD la Primaria Capitalei printr-o decizie de luna trecuta. Firea a intrat activ in politica in 2012, cand a candidat si a obtinut un post de senator pe listele PSD. Este vicepresedinte PSD si sefa organizatiei PSD Bucuresti. Ca jurnalist, ea a lucrat in presa centrala din anii '90, cand a fost, timp de multi ani, realizator si moderator la TVR. Dupa ce, in 1999, a fost responsabila cu imaginea premierului de atunci Mugur Isarescu, in 2001 s-a alaturat Intact. La trustul lui Dan Voiculescu a fost redactor si prezentator al Observatorului Antena 1, realizator de talks-show (Stirea Zilei) si de emisiune informativa ("Saptamana financiara) la Antena 3, precum si director general al revistei Saptamana Financiara si, apoi, al ziarului Financiarul.
Laura Chiriac
O alta realizatoare de talk-show inscrisa in alegeri este Laura Chiriac, candidata ALDE la Primaria Sectorului 6. Fosta jurnalista Radio France Internationale si fost corespondent al Europe 1 si AFP, ea a lucrat, in perioada 2007-2011, la Realitatea TV, iar apoi, pana in 2014, la Romania TV, inainte sa revina pentru cateva luni la Realitatea. Chiriac a fost consilier de stat in Guvernul Ponta, iar din vara anului trecut a ocupat diverse pozitii in cadrul ALDE.
Alti jurnalisti intrati in cursa electorala
La sectorul 6, din partea Partidului Miscarea Liberala: Ovidiu Zara, fost ziarist intre altele la Cotidianul si Curentul, in ultimii ani consilier local la Sectorul 6, din partea PC. Actualmente, bannerele sale stradale impanzesc Berceniul, iar el apare constant ca invitat in emisiunile Antena 3 si Romania TV.
La Cluj candideaza ziaristul Liviu Alexa, a carui publicatie, Ziar de Cluj, il prezinta drept "principal contracandidat al lui Emil Boc", desi este "la procente-lumina" de acesta.
Un alt jurnalist care-si anunta, neoficial, intentia de a intra in politica este Andrei Badin, care visa la un post caldut de parlamentar. Fost moderator B1TV (ex-Romania libera si Evenimentul zilei de unde a plecat in conditii suspecte), el este anchetat de DNA pentru spaga luata de la Duicu, baron PSD, ca sa nu faca emisiuni defavorabile imaginii unor lideri ai partidului.
Grav este ca mare parte dintre acestia inca mai practica profesia de jurnalist sau pretind ca o practica - sub nume obscure de site-uri de stiri sau de televiziuni on-line - unde au pretentia, nici mai mult nici mai putin, decat ca indeplinesc exigentele profesiei de jurnalist. Intrebarea e: cata credibilitate mai au analizele si informatiile lansate de acestia atata vreme cat, cel putin din punct de vedere politic, ei au un stapan declarat si recunoscut? Ei sunt, adesea, invitati de alte posturi de stiri sa-si exprime opinia cu privire la diverse evenimente de pe scena politica interna si internationala. Profesia de jurnalist este, prin definitie, una eminamente independenta - mai ales politic dar si economic; cu toate lipsurile ei; nebanuite atunci cand practici profesia onest - si care trebuie sa se supuna unui singur mare stapan: ADEVARUL! La care jurnalistul trebuie sa se raporteze cu onestitate, cu rigoare si fara ingerinte exterioare, fara partizanate si interese personale, in beneficiul strict al publicului fata de care este dator cu o informatie procesata cat mai fidel adevarului. E singurul stapan pe care jurnalistul are voie si obligatia de a-l sluji. Cum ramane, atunci, cu independenta jurnalistului antrenat, astfel, in jocurile unui stapan politic si in comandamentele unei campanii electorale care se raporteaza la cu totul alte repere decat cele ale profesiei de jurnalist? Cu pervertirea sa! Prin natura profesiei sale, interfata intre public si usile inchise in dosul carora fac jocurile mai marii zilei, jurnalistul este, adesea, ispitit sa se implice in aceste jocuri. Calitatea unui jurnalist rezida, insa, chiar in modul in care face fata acestei presiuni, rolul sau fiind doar cel de a extrage informatia si de a o devoala in beneficiul celor care se afla in afara usilor inchise. Tine chiar de etica profesiei sale. Rostul sau nu este de a se implica direct si personal. In niciun caz cata vreme mai poarta in spate ruscacul si condeiul de jurnalist in mana cu care-si semneaza si-si asuma produsele jurnalistice.