Investitori de la Londra la Los Angeles sustin Romania sa iasa din categoria economica 'junk'

Fara Autor | 04.04.2013

Pe aceeași temă

Cererea Romaniei pentru imbunatatirea ratingului de tara este sustinuta de investitori si analisti de la Londra la Los Angeles, pe baza progreselor fiscale ale tarii si a acordului "de siguranta" pe care aceasta il are cu FMI.

In luarea deciziei de a-si plasa banii intr-o tara sau alta, investitorii se ghideaza in special dupa aprecierile marilor agentii de rating privind riscul asociat investitiilor in tarile respective. In Romania, tara emergenta, investitiile straine au un rol important pentru consolidarea economica.
 

Agentia de rating Standard & Poor's a plasat Romania, in 2008, in categoria "junk" nerecomandata investitiilor, nivel mentinut pana in prezent, aminteste Bloomberg.

"Cu siguranta, cred ca este timpul pentru o avansare. Am apreciat acest rating o perioada si consider ca se afla pe un trend de ameliorare", a spus Blaise Antin de la fondul american de investitii TCW.

Din 2008, in Romania au fost luate numeroase masuri importante: in 2010 au fost reduse salariile bugetarilor si a fost majorata TVA, Guvernul a negociat doua acorduri cu Fondul Monetar International, iar deficitul bugetar a fost redus la 2,5% din PIB.

In acest context, costul asigurarii impotriva riscului de neplata a datoriei emise de Guvern pe cinci ani a scazut in ianuarie la cel mai redus nivel din 2008.

De asemenea, costurile de imprumut ale tari au scazut dupa ce obligatiunile in lei au fost incluse in indicele JPMorgan Chase si Barclays Plc pentru pietele emergente, oferind tarii o mai buna vizibilitate pe pietele externe.

"Exista o buna posibilitate pentru imbunatatirea ratingului daca vor fi implementate reformele promise de Guvern", considera Mark Mobius, administrator al Fondului Proprietatea (FP) prin fondul de investitii Franklin Templeton.

S&P mentine de aproape cinci ani ratingul suveran al Romaniei la "BB+", cel mai ridicat nivel din "junk", cu perspectiva stabila.

La celelalte doua mari agentii de rating, Moody's si Fitch, Romania are calificativul "Baa3", ultimul din categoria recomandata investitorilor, cu perspectiva negativa, respectiv calificativul "BBB-", ultima treapta deasupra categoriei "junk", cu perspectiva stabila.

"Principalele bariere in calea unei revizuiri pozitive sunt economia slaba, sistemul bancar fragil si continuarea incertitudinilor politice", a aratat Neil Shearing, economist la Capital Economics.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22