Ioan Nicolae, după ce a lăudat OUG 114, acum este complet nemulțumit de efectele acesteia

Laurentiu Gheorghe | 11.04.2019

Ioan Nicolae, proprietarul InterAgro, este revoltat că a fost anulată facilitatea prevăzută în OUG 114/2018 prin care ar fi beneficiat la prețul de 68 lei/MWh pentru combinatele sale de îngrășăminte.

Pe aceeași temă

„Încă o dată ne-am arătat nu numai lașitatea ca și clasă politică ,,conducătoare” și ca popor, străinii înving întotdeauna, dar și totalul dezinteres pentru economia și industria românească. Guvernul avea dreptul și obligația de a da o astfel de lege pentru salvarea unei întregi ramuri industriale, pe timp limitat", spune Niculae, potrivit unui comunicat de presă.

El mai spune că va încerca să găsească înțelegere în altă parte, „nu în România, ci cu cei de afară, pe noile conducte de transport, cum este cea din Sud și care sperăm să includă și Bulgaria și România, prin care vor veni gazele din Marea Caspică . Încerc să cumpăr din mai multe direcţii, inclusiv din partea de sud a României. Dacă Bulgaria va reuşi să facă interconectarea cu Turcia, pe fluxul înspre Bulgaria, sunt gaze cu preţ rezonabil, care vin din Asia Mică, din zona Azerbaidjan-Turkmenistan-Iran şi chiar Turcia", mai spune Niculae, citat de HotNews.ro.

Acesta susține că nu poate cumpăra de pe bursa românească OPCOM deoarece nu sunt cantități suficiente pentru a asigura funcționarea unui combinat pe o perioadă de șase luni. Niculae mai susține că din punct de vedere tehnic poate porni combinatele oricând. Contrar a ce spune omul de afaceri, precizăm că unele dintre acestea sunt în procedură de faliment, foarte vechi, fără investiții, iar pentru a le reporni au nevoie de noi autorizații de funcționare.

"Nici nu am crezut vreodată cu adevarat că Ordonanţa 114 va rămâne în picioare, măcar pentru partea de industrie românească, ca doar nu o sa devenim din nou noi romanii producători când ei ne vor numai consumatori. Eram convins că, pe sistemul clasic românesc si cu un lobby asa de agresiv din partea marilor companii străine, o vor omorî în faşă. Şi au omorât-o, chiar înainte de a intra în aplicare. De fapt, ei au dat că va intra în vigoare de la 1 aprilie, iar pe 29 martie au omorât-o", a mai spus Niculae.

Acesta mai afirmă că la nivel național, InterAgro are un consum total de circa 2,7 miliarde metri cubi de gaze anual, adică in jur de 30 milioane MWh/an. "Prin OUG 114 ni s-au oferit 5% din producția internă, iar aproape 95% trebuie să luăm din import. Nu am ce face cu cei 5%, nu ne ajută la nimic. Spre exemplu, la Chemgas avem nevoie de 487.000 MWh lunar, iar ei ne-au repartizat 25.000 Mwh/luna la prețul de 68 de lei", mai spune Niculae.

Reamintim că la sfârșitul lunii martie, Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență pentru modificarea OUG 114, care prevedea printre altele eliminarea de pe lista celor care primesc gaze ieftine, plafonate la 68 lei/MWh, a acelor consumatori industriali, așa-ziși eligibili. Pe lista se aflau doar combinatele controversatului om de afaceri Ioan Niculae, a ELCEN, a Complexului Energetic Oltenia și a unor depozite de gaze. Aceasta era o prevedere considerată profund neconcurențială, fapt care a atras atenția Comisiei Europene.

Ioan Niculae este judecat, alături de fostul ministru al economiei Adriean Videanu, în dosarul "Romgaz", fiind acuzat de constituire de grup infracțional și delapidare. Procurorii susțin că, la începutul anului 2005, Ioan Niculae, fost acţionar majoritar şi preşedinte al SC Interagro SA Bucureşti, ar fi iniţiat un grup infracţional organizat. Grupul a urmărit şi realizat delapidarea SNGN Romgaz SA, în sensul obţinerii de gaze naturale la preţuri inferioare celor practicate în mod normal, prin obţinerea în mod ilicit de discounturi comerciale pe care SC Interagro SA nu era îndrituită a le obţine. Prejudiciul este de 282.630.330 lei.

Ioan Niculae a mai suferit o condamnare la doi ani și șase luni închisoare cu executare în dosarul "Mita la PSD".

De asemenea, la începutul lunii noiembrie, Ioan Niculae a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22