Pe aceeași temă
Ioan Niculae, patronul Interagro, este urmarit penal. Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, Niculae este acuzat de cumparare de influenta, instigare la evaziune fiscala si instigare la spalare de bani. In aceeasi cauza a fost dispusa inceperea urmaririi penale si fata de fostul sef al CJ Braila Gheorghe Bunea Stancu, acuzat de trafic de influenta.
Alaturi de cei doi, procurorii anticoruptie au dispus urmarirea penala fata de alte trei persoane:
- Mariana Nicoleta Toncea, presedintele Interagro, pentru complicitate la evaziune fiscala si complicitate la spalare de bani;
- Viorel Barac, director general al Interagro, pentru evaziune fiscala si spalare de bani;
- Adriana Guta, director economic al Interagro, pentru evaziune fiscala si spalare de bani.
De altfel, DNA a dispus urmarirea penala si fata de S.C. Interagro S.A., pentru evaziune fiscala si spalare de bani.
“Circuitul financiar de spalare a banilor proveniti din evaziune fiscala a fost initiat si coordonat de suspectul Ioan Niculae si a avut ca scop prejudicierea bugetului de stat cu suma totala de 11.438.169 lei, reprezentand TVA in suma de 6.886.550 lei si impozit pe profit in suma de 4.551.619 lei”, arata procurorii DNA.
Anchetatorii vorbesc despre presupuse tranzactii comerciale avand la “prestatii neexecutate” privind un contract incheiat in august 2008 intre Interagro si o alta societate, contract in valoare de 10 milioane de euro.
Obiectul contractului in cauza, spus procurorii, a vizat realizarea de materiale promotionale pentru Interagro.
“La solicitarea suspectului Ioan Niculae, sumele de bani au fost <trecute> formal prin societatea respectiva, pentru ca ulterior, la indicatiile acestuia, sa fie externalizate intr-o firma de tip <off shore> din Insulele Virgine”, explica DNA.
De altfel, anchetatorii il mai suspecteaza pe Ioan Niculae ca, in cursul anului 2009, ar fi facut trafic de influenta la functionari publici si inalti demnitari in stat pentru a-si asigura o Hotarare de Guvern privind acordarea de facilitati fiscale pentru grupul Interagro.
“Persoanele care au acceptat influenta suspectului Ioan Niculae au incercat prin activitati de <lobby> sa determine promulgarea unei asemenea Hotarari de Guvern, desi se cunostea opinia Comisiei Europene referitoare la acest tip de <subventionare>”, arata Directia Anticoruptie, argumentand ca masura subventionarii de la stat contravine legislatiei comunitare.
In incercarea sa de a trece o Hotarare de Guvern favorabila grupului Interagro, pe care il controleaza, Ioan Niculae ar fi apelat la Gheorghe Bunea Stancu, pentru ca cel din urma sa intervina la factori decizionali din Guvern