Ioan Rus, liderul Grupului de la Cluj, susține gruparea lui Ponta. PSD e in ultimul hal

Redactia | 26.06.2018

Ioan Rus, membru PSD și liderul grupului de la Cluj, dă o lovitură puternică PSD chiar în ajunul dezbaterii și votului moțiunii de cenzură în Parlament, anunțând că susține partidul Pro România, înființat de Victor Ponta, într-un intiu la Realitatea TV.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

„Încă sunt membru PSD, dar după ce vor auzi asta, sigur ma vor indepărta”, a spus Ioan Rus la Realitatea TV. Fostul ministru de Interne în Guvernul Ponta, consideră că dacă s-ar pune un diagnostic stării actuale din România, aceasta ar fi de subfebrilitate, „cu PSD în frunte”.

 

"Diagnosticul pentru starea de acum, dacă este să folosim un termen medical, este subfebrilitatea.  E o stare în care nu te simți bine, nu știi dacă e infecție, virus sau microb, nu știi exact ce este. O nație întreagă, cu PSD în frunte, suntem subfebrili cu toții. Întrebarea este cum ieșim din asta înainte să devenim febrili?", a declarat Ioan Rus.

 

Fostul ministru al Internelor și al Transporturilor în guvernările PSD spune că este înspăimântat de-a dreptul de modul în care se iau deciziile în partidul social-democrat în prezent:

 

"Nu a mai fost niciodată așa ceva în PSD, această consensualitate, mai mult decât unanimitate, și asta mă înspăimântă de-a dreptul. (...) Încep să cred tot mai solid că PSD s-a băgat pe o stradă cu sens unic, nu mai există ieșiri nici în dreapta, nici în stânga și o să dăm cu capul în gard", spune Rus.

 

"Consensualitatea, unanimitatea cu care se iau deciziile în CEx este absurdă, nimeni nu gândește cu un centimetru mai la stânga sau la dreapta, ori suntem toți spălați pe creier ori am fost injectați cu ceva. Asta nu poate duce la evoluție pozitivă a partidului, chiar dacă în fruntea lui s-ar afla un geniu", a arătat Ioan Rus.

 

Despre Liviu Dragnea spune că i se pare că și-a pierdut direcția și face declarații aiuritoare. „Cum să spui la TV "Nu mi-e frică de Hellvig"? Asta are sens doar în două variante: fie aseară ți-a dat Hellvig un telefon și ți-a zis "Băi, dacă te prind pe o stradă întunecoasă te bat de te omor", iar tu spui că nu ți-e frică de el, sau dai o explicație după virgulă și spui că lucrezi foarte bine cu el, că primești zilnic rapoarte de la el ca a treia persoană în stat și pe baza lor concluzionezi și decizi. Altfel, Hellvig nu e o persoană fizică, ci e o instituție, cu cine vrei să vorbești tu ca al treilea om în stat, cu KGB, cu serviciile secrete maghiare, cu Mossadul?", s-a întrebat Ioan Rus.

 

Potrivit acestuia, este absurdă poziționarea lui Dragnea și speranța că "unul care și-a uitat creierul dimineață pe noptieră" va gândi că e bine ce a spus liderul PSD. La acest nivel este nevoie de informații pe care doar de la Hellvig le poți lua, și că nu se poate ieși pe un post TV cu o astfel de declarație.

 

 

Ce reprezintă Grupul de la Cluj din PSD

 

În 2004, Mircea Geoană a preluat PSD de la Ion Iliescu, fiind sprijinit de Grupul de la Cluj. Este perioada de maximă influență a acestui grup, un soi think-tank, în cadrul PSD, și chiar la nivel național. Cei mai reprezentativi membri din Grupul de la Cluj sunt George Maior, fost senator PSD și fost director SRI, actualmente ambasadorul României la Washington, Ioan Rus, fost ministru de Interne și al Transporturilor, Vasile Dâncu, fost ministru al Informaţiilor Publice și vicepremier în Guvernul Cioloș, şi Vasile Puşcaş fost ministru delegat, Negociator Şef al României cu Uniunea Europeană.

 

Revenirea în forță a Grupului de la Cluj pe scena politică, ne face să ne întrebăm dacă nu cumva, el este cel care va absorbi mișcarea lui Ponta, când își declară public sprijinul pentru aceasta.

 

Rolul lui Ioan Rus, la referendumul din 2012, după suspendarea lui Traian Băsescu

 

Ioan Rus era ministru de Interne în Guvernul Ponta în 2012, când a fost pentru a doua oară suspendat președintele de atunci, Traian Băsescu. La referendumul care dus la reinstalarea lui Băsescu la Palatul Cotroceni, Ioan Rus a rezistat presiunilor și a spus că scrutinul a fost corect organizat, pe listele electorale aflându-se 18.315.000 de persoane cu drept de vot.

 

PSD-ul contesta această cifră, susținând că în realitate numărul alegătorilor era mai mic, astfel ca referendumul să fie validat. În final, referendumul nu a mai fost validat întru-cât numărul celor care s-au prezentat la urne a fost mai mic de 50% plus unul, din numărul total al alegătorilor.

 

După referendum, Ioan Rus și-a dat demisia din funcția de ministru de Interne. "Din acel moment (solicitarea CCR referitoare la liste - nr) asupra mea si asupra MAI s-au exercitat nenumarate presiuni, discutii, aprecieri de catre politcienii romani, incepand cu Traian Basescu si terminand cu Crin Antonescu. Acest lucru este inacceptabil, eu sunt un politican corect si limitele demnitatii mele mi le stabilesc singur. Nu pot fi partas la nimic din ce inseamna nerespectarea legii in Romania. Astazi mi-am inaintat demisia", a declarat Rus in cadrul unei conferinte de presa.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22