Ioan Stanomir: Ordonantele prin care se redimensioneaza atributiile justitiei NU sint cea mai fericita masura din punct de vedere constitutional

Fara Autor | 09.05.2013

Pe aceeași temă

Profesorul de Drept Constitutional, Ioan Stanomir, a declarat pentru Revista 22 ca "atita vreme cit Curtea Constitutionala a validat pozitia guvernului, nu putem vorbi de o incalcare a separatiei puterilor in stat. Putem vorbi insa de o graba, de o tentatie a guvernului de a rezolva prin ordonante de urgenta ceea ce in mod normal ar trebui rezolvat prin legi".

"O ordonanta prin care se modifica prerogative inainte de exercitarea acestora sau in cursul exercitarii acestora, NU este o solutie fericita", mai spune Ioan Stanomir care precizeaza ca "avem la indemina legile organice care pot rezolva aceste chestiuni, iar ordonantele prin care se redimensioneaza atributiile justitiei nu sint cea mai fericita masura din punct de vedere constitutional"

Oricum, incheie profesorul Ioan Stanomir, "indiferent de modalitatea prin care reprezentantul romaniei la CEDO este desemnat, este foarte important ca o serie de criterii sa fie urmarite. Este vorba de o transparenta in privinta recrutarii acestor candidati. Pina la urma, ceea ce Romania trebuie sa faca, este sa identifice un numar de personalitati responsabile, cu o foarte buna reputatie profesionala si morala, care sa poate fi selectate pentru a face parte din CEDO.

Curtea Constituţională a respins contestatia fracuta de CSM si Avocatul Poporului in privinta numirii judecatorului la CEDO.

Astfel, CCR a României a decis ca procedura de selecţie a candidaţilor pentru judecătoria CEDO să se facă printr-o procedură guvernamentală, aşa cum a propus premierul Victor Ponta, a transmis Realitatea TV. Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie.

Intr-un interviu pentru revista 22, judecatoarea Alina Ghica, membra CSM declara ca ordonanta guvernului incalca separatia puterilor in stat si constituie o presiune politica asupra justitiei.

Citeste si EXCLUSIV 22. Judecatoarea Alina Ghica, membru CSM: Ordonanta de urgenta care limiteaza atributiile CSM incalca SEPARATIA puterilor in stat. Avocatul Poporului trebuie sa SESIZEZE CCR

 

Premierul Victor Ponta a anuntat in aprilie ca i-a solicitat Avocatului Poporului sa sesizeze CCR, care va trebui sa ofere un raspuns in chestiunea desemnarii judecatorului roman la CEDO, in contextul in care CSM s-a aratat nemultumit ca Executivul i-a restrans atributiile in acest domeniu. Mandatul actualului reprezentant al Romaniei la CEDO expira in decembrie, iar Bucurestiul are obligatia de a trimite noi propuneri pana pe 26 iulie. In acest scop, Guvernul a emis recent o ordonanta de urgenta care prevede infiintarea unei comisii pentru selectarea candidatilor, restrangand astfel atributiile CSM in acest domeniu.

Premierul Victor Ponta a justificat emiterea ordonantei de urgenta prin termenul foarte scurt pana la care Bucurestiul trebuie sa trimita lista cu noi candidati.

Noua ordonanţă stabileşte înfiinţarea unei comisii interinstituţionale care să gestioneze procesul de selecţie şi stabilirea componenţei acesteia, comisie care va fi formată din ministrul Justiţiei, ministrul Afacerilor Externe, agentul guvernamental pentru CEDO din cadrul MAE, directorul Direcţiei Afaceri Europene din cadrul MJ, un membru al CSM, un judecător al ÎCCJ, Avocatul Poporului, un cadru didactic universitar de competenţă recunoscută.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22