Pe aceeași temă
Șeful DSU, Raed Arafat, a exclus un eventual lockdown sau restricții de circulație în valul 4, spunând că este posibil, în funcție de rata de incidență, ca doar unele localități să fie carantinate.
Scenariul cel mai rău la care se așteaptă specialiștii în acest moment este de 4.000 de pacienți COVID-19 internați în total, în vârful valului 4 - pacienți COVID-19 în general, nu doar ATI, a afirmat marți ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, într-o conferință de presă comună cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.
Raed Arafat a precizat că nu se are în vedere un lockdown total, dar măsuri zonale, locale, inclusiv carantina în anumite localități, concomitent cu posibilitatea ca unele activități să continue cu persoanele vaccinate sau testate negativ la COVID. Autoritățile urmează să decidă cum se vor aplica aceste măsuri.
„Înainte erau restricții pentru toți, acum poate o să fie permisii pentru unii. Nu e țintită persoana nevaccinată. Încercăm să menținem anumite activități neînchise. Poate fi vaccinare, dar și testare. Încercăm să aplicăm măsuri de sănătate publică. Varianta nouă a coronavirusului se răspândește foarte repede și aplicarea unor măsuri de protecție sanitară este normală la acest moment”, a subliniat Arafat.
„Noi ne-am creat baza legală pentru verificarea certificatelor verzi în interiorul țării, urmând ca împreună cu DSU și Guvernul să decidem, în funcție de evoluția pandemiei, la ce și cum le vom utiliza”, a precizat și Ioana Mihăilă.
Ioana Mihăilă a spus că săptămâna trecută a avut mai multe videoconferinţe cu reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică şi ai unităţilor sanitare din fiecare regiune pentru a vedea cu ce probleme se confruntă acestea.
“Astfel, am solicitat numărul de paturi maxim disponibil la fiecare unitate sanitară centralizat de către fiecare Direcţie de Sănătate Publică precum şi ordinea în care punerea la dispoziţie a acestor paturi se face de către fiecare secţie. De asemenea am solicitat necesarul de personal care să vină să completeze ce există în momentul acesta în secţiile de terapie intensivă şi împreună cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă vom trata cu celeritate cererile de detaşare tocmai pentru a răspunde acestor nevoi de personal de terapie intensivă”, a transmis Mihăilă.
Ea a menţionat că pot fi puse la dispoziţie 340 de paturi de Terapie Intensivă pentru adulţi şi 110 paturi pentru copii.
“Pentru că ştim că pandemia în varianta Delta afectează într-o măsură mai mare tinerii şi copiii, am solicitat unităţilor sanitare şi Direcţiilor de Sănătate Publică numărul maxim de paturi disponibile destinate îngrijirii copiilor. Până acum avem centralizate şi disponibile aproximativ 340 de paturi de Terapie Intensivă adulţi, iar Direcţiile de Sănătate Publică au raportat că pot pune la dispoziţie un număr maxim de 110 de paturi de Terapie Intensivă copii şi pot creşte numărul de paturi la destinate tratamentului copiilor cu infecţie COVID până la 1.600. (…) Copiii infectaţi cu COVID pot fi trataţi şi secţiile de adulţi, ventilatoarele permit adaptarea tratamentului la copii”, a menţionat ministrul Sănătăţii.