Iohannis a semnat decretele de numire pentru Scutea, Bologa și Hosu la șefia marilor parchete

Redactia | 20.02.2020

Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretele pentru numirea în funcții a noilor șefi de la DNA, DIICOT și Parchetul General.

Pe aceeași temă

Gabriela Scutea a fost numită în funcția de procuror general, Crin Bologa, în funcția de procuror-șef al DNA, iar Giorgiana Scutea, în funcția de procuror-șef al DIICOT, transmite Administrația Prezidențială.

Amintim că Secția pentru procurori a CSM a dat aviz negativ pentru Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu.

Administrația Prezidențială a anunțat că președintele Klaus Iohannis a semnat joi următoarele decrete:

  • Decret pentru numirea în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a Gabrielei Scutea, pe o perioadă de 3 ani;

  • Decret pentru numirea în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție a lui Crin-Nicu Bologa, pe o perioadă de 3 ani;

  • Decret pentru numirea în funcția de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a Elenei-Giorgianei Hosu, pe o perioadă de 3 ani.

Asociația Inițiativa pentru Justiție i-a cerut președintelui Iohannis să respecte avizele negative ale CSM pentru numirile procurorilor Georgiana Hosu și Gabriela Scutea la șefia DIICOT și Parchetul General.

În opinia procurorilor, numirea acestora de către președintele Iohannis riscă să arunce „sistemul judiciar intr-o criza de natura a afecta grav justitia si statul de drept”.

„Va solicitam ca, in acord cu recomandarile Comisiei Europene, GRECO si Comisiei de la Venetia privind rolul cheie al Consiliului Superior al Magistraturii in procedura de desemnare a persoanelor care vor ocupa inaltele functii din Ministerul Public, sa respectati avizele Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii si sa nu aruncati sistemul judiciar intr-o criza de natura a afecta grav justitia si statul de drept,” se arata in apelul AIJ, semnat de cei doi co-presedinti, procurorii Bogdan Pirlog si Sorin Lia.

Potrivit sursei citate, asociatia cere acest lucru pentru buna functionare pe viitor a Ministerului Public si a parchetelor care il compun, precum si a Consiliului Superior al Magistraturii, in care procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este membru de drept, ca si pentru asigurarea indeplinirii rolului constitutional de catre aceste autoritati, in scopul unei justitii independente si eficiente.

Un alt motiv este „pentru a evita riscul unui nou raport MCV negativ.”


Giorgiana Hosu și Gabriela Scutea, aviz negativ de la CSM pentru șefia DIICOT și Parchetului General

Secția pentru procurori a CSM a avizat negativ nominalizările Georgianei Hosu pentru șefia DIICOT și a Gabrielei Scutea la Parchetul general făcute de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Singurul care a primit aviz pozitiv a fost Crin Bologa, propus de Cătălin Predoiu la conducerea DNA.

Ministrul proaspăt demis al Justiției a declarat că nu este surprins de modul în care s-au desfășurat interviurile la Consiliul Suprem al Magistraturii.

„Pentru mine nu este nicio surpriză. Mă așteptam. Vreau doar să precizez că există un întreg ansamblu de date care trebuie luate în calcul, care nu țin doar de prestația în fața comisiei. Cred că asta explică diferența între poziția ministerului și poziția CSM. Excesul de emotivitate al unora dintre candidați a contat în rezultat. De acum înainte este decizia președintelui”, a spus Cătălin Predoiu.

După aflarea deciziei secției pentru procurori a CSM, Georgiana Hosu a declarat: „În acest moment nu o să iau nicio hotărâre și asigur conducerea și reprezentarea DIICOT. Sunt singura persoană care o poate face”.

Avizul CSM este consultativ. Consiliul va transmite preşedintelui Klaus Iohannis avizul în cazul celor trei candidaţi, iar şeful statului va decide dacă îi va numi la conducerea Parchetului General, a DNA şi, respectiv, DIICOT. Iohannis poate refuza o singură propunere, motivat.

Referitor la informațiile apărute în spațiul public referitoare la implicarea mamei sale într-o firmă offshore, Georgiana Hosu a refuzat să răspundă la întrebările ziariștilor.

„O să vă rog să îmi îngăduiți să nu explic actele și acțiunile unei alte persoane, chiar dacă este mama mea”, a spus Giorgiana Hosu.

Radio Europa Liberă a scris luni că, la 80 de ani, mama Giorgianei Hosu, propusă procuror şef al DIICOT, a fost până anul trecut acţionară în firma coordonată de soţul şi fiul vitreg al acesteia.

Cinci ani, pensionara Suzana Rinu a fost parteneră de afaceri cu o firmă din Liechtenstein.

Între 2011 şi 2019, mama Giorgianei Hosu, Suzana Rinu (80 de ani) a deţinut o pătrime din societate. Alte 25 de procente din capitalul social sunt deţinute de fiul vitreg al procuroarei DIICOT. Între 2011 şi 2016, un alt acţionar al firmei a fost o societate înregistrată în celebrul paradis fiscal Liechtenstein.

Dan Hosu a primit în 2018 un salariu de 89.000 de lei de la SC Centrul Internaţional pentru Despăgubiri SRL în calitate de director. La acest venit s-a adăugat o pensie de 124.000 de lei de la Ministerul de Interne, actualul director fiind poliţist până în urmă cu 11 ani. Deşi familia Hosu câştigă într-un an 430.000 de lei, adică 90.000 de euro, în declaraţia de avere cei doi apar săraci lipiţi pământului. Niciun teren, nicio locuinţă, niciun leu în bancă, nicio maşină. Din contră, au o datorie consemnată drept „credit consum” în valoare de 45.000 de lei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22