Iohannis: Așa-zisele reforme ale lui Toader conțin erori. Sunt mulțumit de activitatea DNA

Dora Vulcan | 26.09.2017

Klaus Iohannis a afirmat marti seara ca este "multumit" de activitatea DNA iar daca exista plangeri legate de aceasta institutie acestea "se vor rezolva cu siguranta la Consiliul Superior al Magistraturii".

Pe aceeași temă

 

 

 Iohannis a fost intrebat de ziaristi daca este in continuare multumit de activitatea DNA, in ciuda vocilor critice legate de Directie. "Da, eu sunt multumit de activitatea DNA. Daca exista plangeri se vor rezolva cu siguranta la CSM", a raspuns el.

 

Presedintele a precizat ca are incredere si in CSM si nu considera o problema discutiile in contradictoriu din cadrul Consiliului. "Aceste discutii arata ca exista opinii diferite si ca ele se discuta. Mai rau ar fi fost sa nu se discute nimic", a comentat el. ​Presedintele a precizat ca are incredere si in CSM si nu considera o problema discutiile in contradictoriu din cadrul Consiliului.

 

Klaus Iohannis a invocat experiența sa e la inspecția, e drept, școlară nu judiciară: 

 

Acest lucru "m-a facut sa stau sa ma gandesc un pic ce se intampla in sistem. Niste procurori sunt eliminati din DNA pentru ca nu si-au facut treaba. Poate sunt foarte buni, dar s-a decis ca trebuie sa isi continue activitatea la alte parchete. Chiar aceste persoane incrimineaza conducerea institutiei de unde au fost trimisi acasa. Poate totusi e un joc care merge un pic prea departe", a subliniat Klaus Iohannis.

 

 

 

 

 Iohannis, "ingrijorat profund" de reforma justitiei propusa de ministrul Tudorel Toader

 

 

Klaus Iohannis s-a declarat marti "ingrijorat profund" de propunerile de reforma a Justitiei promovate de Tudorel Toader, exemple concrete fiind eliminarea presedintelui din procedura de numire a procurorilor sefi si trecerea Inspectiei Judiciare in subordinea ministrului Justitiei.

 

"Multe puncte de acolo mi se par eronate si abordarile gresite", a spus Iohannis, raspunzand la intrebarile ziaristilor.

 

El a caracterizat drept o "greseala fundamentala" propunerea ca presedintele Romaniei sa fie scos din procedura de numire a procurorilor sef, in conditiile in care doar prin prezenta presedintelui in aceasta procedura "Romania a ajuns sa aiba o activitate anticoruptie consistenta, recunoscuta la nivel european si mondial", a argumentat el.

 

"Presedintele este garantul ca lupta anticoruptie nu e subjugata politic", spune Klaus Iohannis.

 

Al doilea exemplu din aceasta "asa-zisa reforma care ma ingrijoreaza profund e ca se propune ca Inspectia Judiciara sa nu mai fie subordonata CSM, care garanteaza independenta Justitiei, ci sa fie subordonata ministerului Justitiei, un organism eminamente politic", a continuat Iohannis.

 

In opinia sa, "subordonarea Inspectiei Judiciare unui ministru evident aduce cu ea riscul unei presiuni politice asupra IJ".

 

Seful statului a comentat si declaratia facuta in cursul diminetii de ministrul Justitie, care spunea ca "legalitatea unei hotarari de guvern nu o verifica procurorii, ci judecatorii de contencios administrativ", apreciind ca acesta a "confundat pozitia domniei sale de acum cu pozitia de profesor universitar sau rector".

 

"Dl Toader nu e profesor universitar iar din pozitia de ministru al Justitiei daca a constatat ca anumite lucruri nu sunt clarificate bine in justitie nu trebuia sa faca afirmatii teoretice ci sa vina cu un act prin care corecta codul de procedura civila".

 

"Abordarea dl ministru mi se pare inadecvata", a mai comentat Klaus Iohannis.

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22