Iohannis ar putea anunţa, marţi, numele noului premier. Noi consultări cu Orban, Barna și Kelemen

Dora Vulcan | 15.10.2019

Preşedintele Klaus Iohannis ar putea anunţa marţi premierul desemnat să formeze un nou guvern după ce Cabinetul Dăncilă a fost demis, săptămâna trecută, prin moţiune de cenzură.

Pe aceeași temă

Președintele Klaus Iohannis este așteptat să anunțe marți premierul desemnat, funcție pentru care este favorit Ludovic Orban. Anunțul ar urma să fie făcut de șeful statului la finalul unei noi runde de consultări în formulă restrânsă, de această dată cu Ludovic Orban, Dan Barna și Kelemen Hunor.

Șeful statului va avea, în aceeaşi zi, consultări cu liderul liberalilor, Ludovic Orban, cu preşedintele USR, Dan Barna, şi cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

USR, ALDE și UDMR au anunțat până acum condițiile pentru sprijinirea unui guvern liberal.

Luni seară, liderii USR au stabilit într-o întâlnire informală să forțeze în continuare organizarea de alegeri anticipate, în cel mai scurt timp posibil.

Astfel, a avut câștig de cauză gruparea din USR care susține ca partidul să nu intre la guvernare, fără o nouă majoritate în Parlament și un mandat clar de reformă a societății românești.

„USR și Alianța USR PLUS au spus constant că vom intra la guvernare doar după alegerile parlamentare anticipate sau la termen și poziția rămâne fermă: în actualul context politic orice formulă guvernamentală ar fi instabilă, incapabilă să facă reformele necesare și ar depinde de PSD - în oricare dintre formele sale parlamentare - care va deveni arbitrul oricărei strategii”, a declarat președintele USR, Dan Barna, după ședința de partid de luni seară.

Conducerea USR a decis ca parlamentarii să poată să dea votul de investitură unui cabinet de tranziție care să-și asume ca obiectiv principal pregătirea alegerilor și să îndeplinească anumite condiții care să demonstreze voința unei majorități parlamentare pentru reforme:

· Adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi - esențială pentru legitimitatea aleșilor locali și recuperarea democrației la nivel local.

· Adoptarea inițiativei “Fără Penali în Funcții Publice” pentru care au semnat peste un milion de români.

· Desființarea prin lege a recursului compensatoriu care a eliberat din închisori peste 20.000 de infractori, dintre care mulți au comis noi fapte de violență.

· Consultarea Parlamentului asupra propunerii pentru poziția de comisar european ce revine României.

· Toate condițiile de mai sus trebuie îndeplinite înainte de votul de învestitură - de altfel, ele pot fi îndeplinite într-o singură zi de muncă la Parlament, pentru că toate aceste proiecte sunt blocate acum în Legislativ.

La cele patru condiții se adaugă faptul că orice membru al guvernului trebuie să respecte criteriile de integritate ale USR.

UDMR condiționează susținerea guvernului de nemodificarea legii electorale, în sensul revenirii la alegerile primarilor în două tururi. și de prezența în guvern a liberalilor care au atacat UDMR, cum ar fi Rareș Bogdan sau Florin Roman, au declarat pentru Hotnews surse politice.

Și ALDE pune condiții pentru susținerea guvernului: alocarea financiară "consistentă" pentru proiectele mari de infrastructură și menținerea în funcțiune a Secției speciale de anchetare a magistraților.

Vinerea trecută, Klaus Iohannis a avut o altă rundă de întâlniri cu reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor parlamentare. De la aceste consultări au lipsit social-democraţii.

Şeful statului afirma atunci că în această săptămână va avea discuţii cu reprezentanţii partidelor "într-o formulă mai restrânsă, pentru a clarifica ce trebuie făcut şi de ce trebuie făcut".

"Vreau să ştie toată lumea că intenţionez să fac repede o desemnare. Cel târziu marţi, voi desemna un prim-ministru care va veni în Parlament cu o propunere de guvern. Contextul desemnării să fie foarte clar: nu voi desemna un personaj din PSD, nu voi desemna pesedişti pentru guvernare", preciza şeful statului vineri.

Iohannis declara că este nevoie de un guvern de tranziţie, adăugând că preferă unul politic, context în care, adăuga el, se conturează posibilitatea constituirii unui cabinet în jurul PNL.

Luni, preşedintele Iohannis s-a întâlnit cu preşedintele Pro România, Victor Ponta, şi cu preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu. De asemenea, şeful statului a avut consultări cu preşedintele PMP, Eugen Tomac, şi cu reprezentanţii minorităţilor naţionale.

Parlamentarii PSD nu vor da votul de învestitură pentru noul guvern, decizia fiind luată în unanimitate în cadrul şedinţei care a avut loc luni, potrivit unui comunicat al social-democraţilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22