Iohannis: Avem nevoie de o țară puternică, europeană și o politică externă predictibilă

Redactia | 13.05.2018

Klaus Iohannis a spus că nu mai trebuie să repetăm experiența din comunism, când „unul credea că le știe pe toate”, precizând că nu mai dorește o asemenea experiență pentru ca rezultatul "este o catastrofa nationala".

Pe aceeași temă

 

 

Bunastarea se va produce cand intr-adevar comunitatile vor fi mai bogate, cand oamenii vor castiga real mai bine, iar acest lucru nu poate fi impus de la Guvern. Nu mai suntem in anii comunismului sau socialismului cand si atunci am avut pe unul care a crezut ca le stie pe toate", a spus Klaus Iohannis la dezbaterea "Blaj 1848-2018: constiinta nationala si destin european".

 

Seful statului a subliniat, in repetate randuri, faptul ca nu vrea sa se repete acea experienta nefericita.

 

"Nu vreau sa repetam acea experienta nefericita cu unul care crede ca le stie pe toate si rezultatul este o catastrofa nationala. Imi doresc sa avem o democratie autentica unde chestiunile locale sunt decise local, chestiunile centrale sunt decise central, dar cu cap si cu consultare, nu arbitrar si dupa mintea unuia care se crede mai destept decat restul lumii", a spus Klaus Iohannis.

 

Presedintele Romaniei a criticat dur, sambata, la Blaj, atat revolutia fiscala a coalitiei de guvernare PSD-ALDE cat si modul in care actualul Guvern face politica externa, riscand sa scoata Romania din Europa.

 

De asemenea, Iohannis a mai spus sâmbătă că România trebuie să își mențină parcursul european și că ar fi o catastrofă abandonarea acestuia. El a mai spus că este nevoie de o Românie puternică, ancorată în valorile europene, de statul de drept și de ”o politică externă predictibilă, nu ca acum, și responsabilă”.

 

Declarația vine în contextul în care MAE a confirmat sâmbătă că s-a opus planurilor de adoptare a unei declarații comune a Uniunii Europene prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, alături de Ungaria și R. Cehia.

 

”Ar fi o catastrofă să abandonam acest parcurs european pentru care de atâta vreme lupta practic toți românii. România trebuie să își mențină parcursul european”, a spus Iohannis.

 

”În anul în care marcăm Centenarul marii Uniri trebuie să vorbim despre prezent și viitor în aceeași măsură în care vorbim și despre trecut. (...) Întrebarea se pune ce lăsăm noi viitoarelor generații, cum va arăta România deceniilor viitoare. Sunt întrebări care trebuie să ne preocupe (...) De viziunea decidenților de astăzi depinde România de mâine. Un om înțelept se uită în trecut, trage învățămintele de rigoare și face un plan pentru viitor. Exact același lucru trebuie să facem și noi. Eu doresc o țară puternică, bine ancorată în Europa și în valorile europene. Independența și autonomia instituțiilor, funcționarea statului de drept, stabilitatea fiscală, o politică externă predictibilă, nu chiar așa ca acum, o politică externă responsabilă sunt pilonii pe care se construiește un stat modern și eficient ”, a spus Iohannis.

 

El a făcut apel la ”înțelepciunea„ politicienilor pentru a evita ”catastrofe politice” care se răsfrâng asupra fiecărui român. În context, Iohannis a mai acuzat așa-zisele reforme promovate de actuala guvernare și a evocat nevoia independenței instituțiilor.

 

”Independența instituțiilor, autonomia instituțiilor, statul de drept, stabilitatea fiscală, tocmai acestea, dragii mei, au fost puse în pericol în cursul ultimului an, prin așa-zise reforme, dintre care vă amintesc numai ultima de mare insucces, așa-numita reformă a salariilor. Cum să înțeleagă un om de rând că i se promite o creștere de 25%, dar după scurt timp se mută contribuțiile sociale de la angajator la angajat și în loc să-i crească salariul, chiar unii au pățit să le scadă salariile. Or, așa ceva nu putem să numim o reformă, așa ceva este un eșec. Or, astfel de eșecuri trebuie evitate fiindcă ele au repercusiuni în timp, au repercusiuni în profunzime, cel care câștigă banii trebuie să întrețină o familie, iar dacă nu i se onorează munca atunci nici nu va fi în situația să-și întrețină așa cum trebuie familia”, a mai spus Iohannis.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22