Iohannis: Ca și în comunism, unii politicieni își folosesc poziția pentru înavuțire personală

Laurentiu Gheorghe | 12.02.2019

Klaus Iohannis, prezent la inaugurarea Spațiului 80east (optzecist) – „Acasă în comunism”, a spus că libertatea nu este ceva iar tinerii trebuie să fie vigilenți și să și-o apere zi de zi.

Pe aceeași temă

„Perspectiva mea nu a fost foarte diferita de perspectiva majoritatii. Pot sa spun asa, simplu, cam toti i-am urat pe comunisti si comunismul, sigur, in afara celor care au fost un fel de sefi in comunism si care au avut avantaje si materiale si de alte natura si, de fapt...

Ca si in ziua de astazi, unii politicieni incearca sa foloseasca pozitia politica pentru inavutire personala. Asa au fost si atunci multi. I-am urat. Si asta nu din cauza ca sunt etnic german sau sas, ci din cauza ca sunt roman, cetatean roman, evident", a spus presedintele, cu ocazia inaugurării laboratorului de educație civică despre trecutul comunism, Spațiul 80east (optzecist).

Laboratorul reprezinta o cladire amenajata precum casele romanilor in comunism. Seful statului a vrut sa le explice elevilor ca nu obiectele le pot da o idee despre ce a insemnat cu adevarat acest regim, ci povestile.

"Sa nu credeti ca atmosfera comunista poate fi recreata prin obiecte. Ar fi aceasta o mare eroare. Obiectele au reprezentat felul in care oamenii si-au imaginat ca isi pot decora casele, multe dintre obiecte sunt cele care au fost atunci de gasit, care au reprezentat atunci nivelul tehnicii, cel putin la noi in tara. Dar, din pacate, nu asta a fost comunismul. Ci, ceea ce vedem aici, a fost mai degraba insula pe care si-a creat-o fiecare roman in casa lui, pentru a fugi de comunism.

Comunismul, in realitate, a fost un regim oribil, un regim crunt, un regim draconic si aceste lucruri nu se pot recrea printr-un spatiu, aceste lucruri se pot recrea numai prin amintiri si o mica parte din ce am trait noi atunci se poate transmite prin povestire, nu se poate recrea si este bine. Ceea ce am simtit, cum ne-am simtit, oprimati, umiliti, jigniti, ingraditi, lipsiti de libertate, aceste lucruri nu se pot nici imagina in ziua de astazi, nici nu se pot transmite ca sentiment de viata.

Insa, ceea ce se poate povesti este ce evenimente am vazut, ce evenimente am trait, cum a fost cadrul general. Si, din acest motiv, cred ca spatiul are valoarea lui prin faptul ca iti da un motiv sa intri in aceasta discutie despre vremea comunismului in Romania, dar sa tineti minte intotdeauna, epoca a fost probabil cea mai neagra epoca a Romaniei si ororile comunismului nu trebuie uitate, trebuie povestite tocmai pentru a nu ajunge in situatia sa repetam greseli pe care noi le-am facut", le-a spus Iohannis tinerilor.

"Unii au crezut ca libertatea inseamna ca pot sa faca orice"

Seful statului a spus ca pentru el cel mai greu a fost in comunism fara libertate si a incercat sa le explice tinerilor ce insemna asta, lucruri pe care ei nu le pot concepe astazi.

"Cuvantul cheie al Revolutiei cred ca este libertate. Noi nu am iesit la Revolutie ca sa cerem bani, sau paine, sau blugi, sau masini, sau televizoare, noi am iesit sa cerem libertate si am cerut sa scapam de comunism. Asa s-a intamplat si am devenit liberi.

Necunoscand din propria perspectiva atunci libertatea, fiecare si-a definit-o cum a crezut. Unii si-au definit libertatea vizitand nenumarate locuri, nenumarate tari, foarte corect. Altii si-au definit libertatea dorind sa invete si sa practice o meserie care le placea si a fost corect si s-a intamplat. Altii au vrut sa studieze si in tara si in strainatate si a fost corect.

Nu toti au inteles foarte bine sensul cuvantului libertate. Unii au crezut ca libertatea inseamna ca pot sa faca orice. Si daca il calca pe picior pe vecinul, tot libertatea lui este. Asta a fost prost inteleasa. Societatea dupa decembrie '89 s-a construit si este aceea pe care o traim acum", a mai povestit Iohannis.

"In zilele noastre unele fantome incearca sa iasa din colturi"

El a spus si ca acum, daca sunt intrebati, romanii nu vor spune ca vor libertate, pentru ca o considera un dat.

"In ziua de astazi daca ii intrebati pe romani, in general, ce doresc, aproape niciunul nu spune libertate, fiindca o avem. Si de obicei, si aceasta este o concluzie mai degraba trista, ceea ce ai ti se pare de la sine inteles si ai impresia ca este un dat pe care il meriti, nu trebuie sa lupti pentru el. Din pacate, nu este asa.

Si pentru democratie, si pentru libertate, si pentru drepturile noastre, pentru libertatea de exprimare trebuie sa luptam zilnic. Altfel, din negura vremurilor nu foarte indepartate se ridica fantome si cateodata am impresia ca in zilele noastre unele fantome incearca sa iasa din colturi, tocmai fiindca anumite lucruri ni se par atat de normale, atat de la sine intelese, incat nici nu le mai asociem cu o valoare foarte mare cum ar trebui, parca oamenii nici nu mai sunt dispusi sa lupte pentru acele valori.

Or, lupta in ziua de astazi a devenit mult mai simpla decat pe vremea comunistilor. Pe vremea comunismului, daca indrazneai sa lupti pentru ceva, altceva decat politica oficiala, riscai, in cazul cel mai grav, sa ajungi in inchisoare sau chiar sa fii ucis, cum din pacate s-a intamplat cu multi martiri, mai ales in anii '50-'60 sau ajungi sa iti pierzi locul de munca, cum au patit foarte multi in timpul comunismului sau ajungi sa fii respins de sistem cum iarasi au patit multi in timpul comunismului.

Astazi, a lupta inseamna a-ti spune opinia, a fi interesat, a fi conectat cu ce se intampla in tara si a merge la vot. Este cat se poate de simplu si surprinzator, oricat de simplu ar parea, multi nu isi dau seama ca asta este libertatea: sa spui, sa participi, sa votezi. Societatea civila asta doreste, de fapt, sa sprijine participarea oamenilor la viata societatii intr-un fel activ, nu agasant, intr-un fel creativ, nu inhibitor si cred ca voi faceti o treaba excelenta aici", a conchis presedintele.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22