Iohannis cere guvernării PSD, ”prinsă în lupta cu Justiția”, să lupte cu pesta porcină

Dora Vulcan | 29.08.2018

Președintele Klaus Iohannis solicită guvernului să ia măsuri urgent pentru a opri creșterea numărului de focare de pestă porcină africană și despăgubirea cât mai rapidă a producătorilor afectați. Solicitarea președintelui vine la o zi după ce ministrul Agriculturii minimaliza problemele provocate de pesta porcină.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, solicită Guvernului adoptarea de urgență a tuturor măsurilor necesare prin care să fie stopată creșterea numărului de focare de pestă porcină africană (PPA) și trage un semnal de alarmă serios asupra riscurilor majore generate de răspândirea explozivă a acestui virus.

 

Din cauza modului defectuos în care este gestionată această situație de criză,  Guvernul PSD i-a împins pe producătorii autohtoni în pragul falimentului.

 

În prezent, în România sunt peste 700 de focare, răspândite în 10 județe ale țării, inclusiv în Ilfov, iar numărul focarelor se extinde amenințător. Pesta porcină africană face ravagii în rândul crescătorilor de porcine, iar fermele mari din sud-estul țării sunt pe cale să fie practic exterminate. Se înregistrează deja pagube de zeci de milioane de euro, pierderi de mii locuri de muncă, precum și pierderea unor importante oportunități comerciale pentru România.

 

Vorbim aici de implicații majore pentru economia națională, deoarece virusul PPA pune în pericol toate fermele comerciale de creștere și îngrășare a porcului din România, care produc aproximativ jumătate din totalul cărnii de porc destinate consumului intern.

 

Starea de fapt actuală arată că Guvernul este incapabil să gestioneze situația pestei porcine africane, care are consecințe foarte grave pentru economia românească. La fel de grav este și faptul că autoritățile responsabile nu au informat producătorii și populația, la timp și eficient, cu privire la riscurile majore ale răspândirii virusului PPA.

 

Prinsă în lupta cu Justiția, pentru a obține subordonarea acesteia, guvernarea PSD a uitat să se lupte cu pesta porcină africană, cel mai grav flagel cu care s-a confruntat zootehnia românească până în prezent.

 

În anul 2016, Guvernul a stabilit, prin Hotărâre de Guvern, măsurile necesare în vederea combaterii și prevenirii pestei porcine africane, inclusiv în ceea ce privește dezvoltarea și modernizarea sistemului de ecarisaj necesar în astfel de condiții.

 

În acest an, însă, autoritățile responsabile au fost luate, încă o dată, pe nepregătite, în ciuda precedentelor și a avertismentelor privind rapiditatea cu care se extind focarele de pestă porcină africană. De asemenea, guvernul nu a fost preocupat să asigure acuratețea datelor în ceea ce privește evidența și trasabilitatea  animalelor.

 

Președintele României solicită aplicarea tuturor normelor și măsurilor de prevenție care se impun în astfel de situații, inclusiv asigurarea corespunzătoare a barierelor de biosecuritate care să limiteze răspândirea focarelor. Deficiențele pe această linie au contribuit la extinderea cu rapiditate a epidemiei, în afara controlului autorităților responsabile, cu efecte devastatoare asupra crescătorilor de porcine, dar și asupra populației pentru care creșterea porcilor reprezintă un mijloc de subzistență.

 

În ciuda avertismentelor Comisiei Europene, după apariția virusului în Delta Dunării nu au fost luate toate măsurile prevăzute în planul de contingență, pentru a preveni extinderea focarelor de pestă porcină africană și în alte zone ale teritoriului național.

 

Președintele României atenționează Guvernul și autoritățile competente că sunt datoare să explice cum este posibil ca, în toată această perioadă, să nu fie luate măsurile adecvate pentru izolarea și menținerea sub control a focarelor existente.

 

Guvernul trebuie să explice și măsura de eliminare, în primăvara acestui an, a inspecțiilor sanitare obligatorii în gospodării în condițiile în care Executivul era pe deplin conștient de pericolul pestei porcine africane încă de la începutul anului 2017.

 

De săptămâni bune, autoritățile își demonstrează incompetența în a stopa acest dezastru și par să urmărească, de pe margine, cum acest virus se răspândește, fără să vedem și măsuri adecvate, ferme și eficiente de aducere sub control a situației.

 

Președintele Klaus Iohannis consideră că, în acest moment, prioritatea trebuie să fie luarea tuturor măsurilor de prevenire a răspândirii virusului și despăgubirea cât mai rapidă a producătorilor afectați, în vederea atenuării impactului social.

 

Totodată, cei care au gestionat într-un mod complet defectuos această criză vor trebui să-și asume responsabilitatea stării de fapt” - transmite Administrația Prezidențială. 

 

 

 

Comisia Europeană: pesta porcină se extinde în România în cel mai alert ritm din Europa

 

 

Un document de lucru al Comisiei Europene, realizat în baza chiar a datelor oferite de ANSVSA, arată că pesta porcină ar putea cuprinde 30 din cele 41 de județe, adică în peste jumătate din țară și că ritmul de răspândire este cel mai alert din Europa, ceea ce dă notă despre eficiența autorităților române. 

 

 Pe o harta intocmita de Comisia Europeana in baza datelor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), sunt marcate cu rosu nu mai putin de 17 judete, dintre cele 41 ale Romaniei, scrie Ziare.com. 

 

"in zona rosie sunt incluse judetele unde PPA evolueaza in exploatatiile de porcine domestice si/sau la populatia de porcine salbatice, dar si judetele limitrofe acestora, in care NU evolueaza focare de PPA, dar sunt considerate ca fiind expuse unui risc crescut de contaminare", se justifică ANSVA pentru a pune capăt speculațiilor că, de fapt, numarul de focare de PPA din Romania ar fi mai mare decat cel pe care-l comunică oficial. 

 

Așadar, chiar daca momentan boala nu s-a extins in toate cele 17 judete, există riscuri mari să o facă în perioada următoare. Alte 13 judete sunt incluse, partial sau total, pe lista zonelor pe care ANSVSA le numeste "tampon" si care sunt "aflate intre zonele de risc si cele libere de boala". Judetele marcate cu albastru pe harta de lucru a CE sunt cele în care ciuma porcină risca se se extinda din cauza mistretilor.

 

PPA risca, deci, sa se extinda, in curand, in 30 dintre cele 41 de judete ale tarii. Potrivit acestei harti prezentate de CE, Romania risca sa devina, in curand, tara membra UE cu cele mai extinse teritorii afectate de pesta porcina africana. In loc sa recunoasca situatia si sa comunice datele ca atare, autoritatile cauta, mai degraba, sa puna batista pe tambal si sa sustina ca tin situatia sub control.

 

 

CE il contrazice pe ministrul Agriculturii, demonstrand ca boala se extinde, in Romania, in cel mai alert ritm din Europa.

 

 

 

 

Fermier: am avertizat din 2016 că din Ucraina vin mistreţi bolnavi, n-aţi făcut nimic! 

 

Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai performanți și respectați fermieri din România, este revoltat de modul în care guvernul a gestionat epidemia de pestă porcină africană și de faptul că numărul focarelor de infecție crește, virusul punând la pământ, rând pe rând, toate fermele românești.

 

Dimitrie Muscă, director general al Combinatului Agroindustrial Curtici, din Arad, a transmis public un strigăt de disperare. Fermierul, unul dintre cei mai performați din România, a reînviat cooperativa agricolă în vestul țării și este un model pentru mulți producători agricoli din România, scrie despre el agrointel.ro.


 

Muscă acuză ANSVSA - structură subordonată lui Dăncilă și coordonată de Ministerul Agriculturii, al cărui președinte are rang de secretar de stat - de minciună şi spune că primul focar descoperit, cel din Satu Mare, a fost cauzat de mistreţi, nu de alimente aduse din Ucraina. El spune că substanţele dezinfectante utilizate de ANSVSA provin de la o firmă agreată de partid, ca în cazul epidemiei de gripă aviară din urmă cu un deceniu.

 

 

 

scrisoarea integrală, aici

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22