Pe aceeași temă
"Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis vineri, 21 iulie a.c., Parlamentului, spre reexaminare, legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului, precum și pentru modificarea art. 16 alin. (3) din Legea nr. 8/2016 privind înființarea mecanismelor prevăzute de Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități", arată Administraţia Prezidenţială.
"...Judecătorii Curţii Constituţionale, la data pensionării sau recalculării pensiilor anterior stabilite, beneficiază de pensie de serviciu egală cu 80% din indemnizaţia lor brută lunară. Pensia astfel stabilită se actualizează în raport cu indemnizaţia judecătorilor Curţii Constituţionale şi se impozitează potrivit legii. Se poate observa că legiuitorul a urmărit instituirea unei pensii speciale pentru judecătorii Curţii Constituţionale, în cuantum variabil, prin stabilirea unui procent din indemnizaţia lor brută lunară şi nu prin instituirea celei mai mari pensii aflate în plată indiferent de fluctuaţia nivelului indemnizaţiei brute lunare. (...) Excepţia stabilită (...) în legea aflată la promulgare încalcă principiul egalităţii consacrat în art. 16 alin. (1) din Constituţie, instituind un privilegiu nejustificat pe baza unor criterii rezonabile şi obiective cu privire la procedura de stabilire a cuantumului pensiei Avocatului Poporului prin raportare la procedura de stabilire a pensiei judecătorilor Curţii Constituţionale", susţine preşedintele Iohannis în cerea sa.
Senatul a adoptat, în iunie, cu majoritate de voturi, modificările la Legea de organizare şi funcţionare a Avocatului Poporului, potrivit cărora persoana care va îndeplini această funcţie va avea rang şi indemnizaţie de ministru şi pensie egală cu a judecătorilor de la Curtea Constituţională (CCR).