Pe aceeași temă
”Eu nu am nici un fel de problemă cu persoanele de etnie maghiară. Îi respect. Problema pe care o am e cu politicienii, mai ales cei din PSD, care au încercat să promoveze legislație care privește autonomia. E surprinzător și supărător. Au încercat să se scoată PSD-iștii și au picat legea în Senat. Dar iată că vin dovezi că nu a fost o chestiune singulară. Culmea, în Senat a trecut tot tacit o altă inițiativă a UDMR, un Cod administrativ paralel. Acest Cod administrativ introdus de UDMR prevede, de exemplu, obligativitatea limbii maghiare în unele zone din Ardeal. PSD nu poate spune că nu a știut, pentru că inițiativa a trecut prin comisii, unde PSD-iștii au votat pentru”, a susținut președintele Iohannis într-o declarație de presă la Palatul Cotroceni.
El a mai susținut că ”PSD e evident în situația de a promova legi care vin să ducă la autonomia Ținutului Secuiesc, or, așa ceva e pur și simplu neconstituțional și nu voi tolera apariția unor astfel de legi”.
***
Propunerea legislativă, inițiată de toți parlamentarii UDMR, care ar facilita utilizarea limbii maghiare în administrația publică din localitățile din România în care trăiesc cel puțin 20% etnici unguri și care ar permite arborarea steagului secuiesc pe clădirile instituțiilor publice urmează să fie respinsă în regim de urgență de Camera Deputaților, după ce a fost adoptată deja tacit de Senat luna trecută.
Decizia a fost luată luni dimineață în comitetul liderilor de grupuri parlamentare din Camera Deputaților, care a hotărât să înscrie inițiativa la punctul unu pe ordinea de zi a următoarei ședințe de plen, programată să aibă loc miercuri. Camera Deputaților este forul decizional în acest caz.
Inițiativa maghiarilor din Parlamentul României aduce o serie de modificări Codului Administrativ, adoptat anul trecut prin ordonanță de urgență de Guvernul PSD condus de Viorica Dăncilă.
Proiectul a fost depus în Parlament în toamna anului trecut și a primit două avize favorabile de la comisiile de specialitate, unde PSD și UDMR au majoritatea.
Astfel, pe 4 martie 2020, Comisia pentru Drepturile Omului din Senat, condusă de UDMR și unde PSD are cinci din cei zece membri, a dat aviz favorabil fără amendamente la propunerea legislativă.