Iohannis: Codul administrativ al UDMR prevede obligativitatea limbii maghiare în zone din Ardeal

Redactia | 04.05.2020

Președintele Klaus Iohannis a criticat luni PSD și UDMR pentru tentativa de modificare a Codului administrativ, despre care a spus că prevede ”obligativitatea limbii maghiare în unele zone din Ardeal”.

Pe aceeași temă

”Eu nu am nici un fel de problemă cu persoanele de etnie maghiară. Îi respect. Problema pe care o am e cu politicienii, mai ales cei din PSD, care au încercat să promoveze legislație care privește autonomia. E surprinzător și supărător. Au încercat să se scoată PSD-iștii și au picat legea în Senat. Dar iată că vin dovezi că nu a fost o chestiune singulară. Culmea, în Senat a trecut tot tacit o altă inițiativă a UDMR, un Cod administrativ paralel. Acest Cod administrativ introdus de UDMR prevede, de exemplu, obligativitatea limbii maghiare în unele zone din Ardeal. PSD nu poate spune că nu a știut, pentru că inițiativa a trecut prin comisii, unde PSD-iștii au votat pentru”, a susținut președintele Iohannis într-o declarație de presă la Palatul Cotroceni.

El a mai susținut că ”PSD e evident în situația de a promova legi care vin să ducă la autonomia Ținutului Secuiesc, or, așa ceva e pur și simplu neconstituțional și nu voi tolera apariția unor astfel de legi”.

***

Propunerea legislativă, inițiată de toți parlamentarii UDMR, care ar facilita utilizarea limbii maghiare în administrația publică din localitățile din România în care trăiesc cel puțin 20% etnici unguri și care ar permite arborarea steagului secuiesc pe clădirile instituțiilor publice urmează să fie respinsă în regim de urgență de Camera Deputaților, după ce a fost adoptată deja tacit de Senat luna trecută.

Decizia a fost luată luni dimineață în comitetul liderilor de grupuri parlamentare din Camera Deputaților, care a hotărât să înscrie inițiativa la punctul unu pe ordinea de zi a următoarei ședințe de plen, programată să aibă loc miercuri. Camera Deputaților este forul decizional în acest caz.

Inițiativa maghiarilor din Parlamentul României aduce o serie de modificări Codului Administrativ, adoptat anul trecut prin ordonanță de urgență de Guvernul PSD condus de Viorica Dăncilă.

Proiectul a fost depus în Parlament în toamna anului trecut și a primit două avize favorabile de la comisiile de specialitate, unde PSD și UDMR au majoritatea.

Astfel, pe 4 martie 2020, Comisia pentru Drepturile Omului din Senat, condusă de UDMR și unde PSD are cinci din cei zece membri, a dat aviz favorabil fără amendamente la propunerea legislativă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22