Pe aceeași temă
Iohannis a spus că i-a transmis Luminiței Odobescu, ambasadorul României la UE, că el, în calitatea sa de șef al statului, o susține pe Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european.
”În chestiunea procurorului șef european pot confirma că am comunicat doamnei ambasador Odobescu opinia mea despre candidatura doamnei Kovesi. I-am comunicat că eu, președintele României, sunt pentru doamna Kovesi la funcția de procuror-șef european”, a declarat Klaus Iohannis, vineri, întrebat de jurnaliști dacă a discutat cu Luminița Odobescu despre votul dat joi în Consiliul UE pentru șefia Parchetului European.
Întrebat dacă i-a cerut Luminiței Odobescu să voteze pentru numirea fostei șefe a DNA în funcția de procuror-șef european, Iohannis a evitat să răspundă: "Alte întrebări ar mai fi?".
Informația că președintele Klaus Iohannis i-ar fi cerut ambasadorului României la UE, Luminița Odobescu, să voteze pentru desemnarea Laurei Codruța Kovesi la conducerea Parchetului European a apărut pe surse încă de joi.
Consiliul UE, în formatul COREPER (ambasadorii statelor membre), a votat, în cadrul unui vot informal, de eliminare a blocajului din Consiliu, pentru susținerea Laurei Kovesi la șefia EPPO.
A fost un vot de test, informal, la inițiativa Finlandei, care deține președinția Consiliului UE. pentru a testa în COREPER susținerea pe care o are Laura Codruța Koveși, pentru a elimina blocajul din Consiliul UE.
Votul secret va fi urmat de unul oficial de îndată ce negocierile între Consiliul UE şi Parlamentul European, care o susţine pe Kovesi, se vor fi încheiat.
În favoarea candidaturii procurorului Laura Codruţa Kovesi au votat 17 dintre cei 22 de ambasadori ai statelor care s-au alăturat până acum iniţiativei EPPO.
România, prin ambasadorul României la UE, Luminița Odobescu, a primit cu o zi în urmă mandat de la guvernul României să voteze împotriva lui Kovesi, a anunțat în urmă cu o zi premierul Viorica Dăncilă.
Contrar informațiilor care au apărut pe surse în ultima vreme, potrivit cărora guvernul și-ar fi modificat poziția față de candidatura fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, la șefia Parchetului European, Viorica Dăncilă a declarat miercuri, după ședința CEx a PSD, că PSD nu susține un mandat pentru Laura Codruța Kovesi în funcția de procuror european.
Dăncilă a invocat ”suspiciunile” care există asupra lui Kovesi și a spus că mai întâi trebuie să se lămurească situația, făcând referire la dosarul deschis de Secție Specială pe numele fostului procuror-șef al DNA.
Dăncilă a anunțat că Luminița Odobescu, ambasadorul României la Uniunea Europeană, va vota împotrivă.
”Nu susținem un mandat pentru Kovesi, nu susținem pentru că mi se pare o abordare firească, când există suspiciuni asupra oricărui om indiferent pentru postul pentru care candidează, trebuie mai întâi să se lămurească situația”, a spus miercuri Dăncilă.
Imediat după votul de joi din Consiliu, Dăncilă a reacționat, manifestându-și îngrijorarea pentru imaginea României, în ciuda faptului că Kovesi a candidat în nume personal, ba chiar fără susținerea guvernului.
„A fost opinia altor state membre, repet punctul meu de vedere, legea trebuie respectată, în fața legii toți trebuie să fim egali și că este important ca înainte de a ocupa un post să poți să clarifici toate acuzațiile care planează asupra persoanei tale. Mă întreb dacă doamna Codruța Kovesi ajunge procuror general și dacă din aceste afirmații sunt unele adevărate, eu îmi doresc să nu fie adevărate, dar dacă sunt adevărate aceste acuzații, atunci cine va avea de suferit? Eu nu vreau să mă refer la persoană, dar cu siguranță imaginea României ar avea de suferit”, a declarat Premierul Viorica Dăncilă pentru Europa Liberă.
Întrebată cum a votat astăzi reprezentantul României, Dăncilă a răspuns: ”Așa cum am spus, împotrivă”.