Iohannis critică PSD pentru că atacă prelungirea mandatului șefului Armatei: Acțiune prost gândită

Laurentiu Gheorghe | 14.01.2019

Presedintele Klaus Iohannis critica actiunea ministrului Apararii, Gabriel Les, de a ataca decretul de prelungire a mandatului sefului Statului Major al Armatei, Nicolae Ciuca.

Pe aceeași temă

„Ce va gandi un inalt responsabil din armata unei tari aliate, daca afla ca ministrul Apararii merge in contencios sa-si conteste propriul sef al Armatei? Niste actiuni prost gandite, de tip pesedist”, a spus presedintele.

Seful statului a subliniat ca propunerea facuta de ministrul Apararii in CSAT nu a fost legala.

"Propunerea pe care a facut-o ministrul in CSAT nu a fost o propunere legala, in speta a propus o persoana pentru doua functii in aceeasi sedinta, ceea ce nu se poate. A doua chestiune pe care omite sa o spuna acest ministru pesedist, ca de fapt nu a avut o propunere pentru seful Armatei. Nu exista nicio propunere a lui catre mine cu o propunere sau cu o nominalizare a unei persoane care ar urma sa ocupe acesta functie.

Decizia pe care am luat-o atunci a fost singura posibila si corecta, de a prelungi mandatul sefului Armatei in functie. Acum, sigur, PSD e foarte suparat si ministrul e foarte suparat ca nu i-a iesit jocul, dar asta nu schimba absolut nimic. Propunerea ministrului a fost pur si simplu nelegala. Faptul ca se adreseaza acum in contencios, mi se pare un demers inoportun, riscant", a afirmat presedintele.

Intrebat care este jocul, Klaus Iohannis a replicat: "Jocul este unul si acelasi pe care il joaca PSD de la inceput - vrea sa puna mana pe toate functiile din stat, ori asta nu se poate. Functiile din stat se ocupa si pe competenta."

MApN a depus saptamana trecuta o plangere prealabila la Presedintie, solicitand revocarea decretului prin care mandatul lui Nicolae Ciuca la conducere Statului Major al Apararii a fost prelungit.

In motivatia documentului, MApN sustine faptul ca decretul incalca dispozitiile legale prevazute in Legea 346/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Apararii Nationale, articolul 32, alineatul 5, conform caruia "Seful Statului Major al Apararii este militarul cu rangul de conducere cel mai inalt din armata, numit de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului apararii, cu avizul primului-ministru, pentru o perioada de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu pana la un an".

"Concret, in document se arata ca pentru prelungirea mandatului sefului SMAp ar fi trebuit sa fie parcursa aceeasi procedura ca si in cazul numirii, mai exact la propunerea ministrului Apararii Nationale si cu avizul prim-ministrului. In acest caz, nu exista nici propunerea ministerului, nici avizul premierului", explica ministerul.

In document a fost evidentiat precedentul juridic, prin faptul ca presedintele Romaniei a prelungit mandatul Sefului Statului Major General in anul 2010, prin Decretul nr. 882, avand in vedere propunerea ministrului apararii nationale si avizul prim-ministrului.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat in 28 decembrie ca CSAT nu a aprobat propunerea ministrului Apararii pentru seful Armatei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22