Iohannis, criticat pentru retragerea decorației lui Laszlo Tokes: “Un gest penibil”

Tudor Despina | 04.03.2016

Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul pentru retragerea decorației Ordinul Național “Steaua României” lui Laszlo Tokes, într-un gest pe care Vladimir Tismăneanu l-a descris ca fiind “penibil”.

Pe aceeași temă

 

Ordinul a fost acordat prin Decretul Președintelui României nr. 1864/2009, publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 884 din 17 decembrie 2009, având în vedere Hotărârea Consiliului de Onoare pentru Ordinul Național „Steaua României” din data de 20 septembrie 2013”, potrivit Administrației Prezidențiale.

 

Anunțul a fost făcut joi de președinte: “Am decis astăzi să-i retrag Ordinul Național „Steaua României” lui László Tőkés. Cel care primeşte şi acceptă o distincţie din partea statului român trebuie să recunoască și să respecte România, trebuie să aprecieze valorile care stau la baza Constituţiei țării”, a spus Iohannis, într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni.

 

În context, decizia a fost criticată de politologul Vladimir Tismăneanu drept “un gest penibil”:

 

Nu stiu ce facea profesorul de fizica Klaus Werner Iohannis la Sibiu pe data de 16 decembrie 1989. Dar stiu ce facea pastorul László Tőkés. Se afla in cladirea parohiala din Timisoara pe care refuza sa o paraseasca, sub asediul politiei si al securistilor, S-a fomat atunci un lant uman trans-national si trans-generational, cu sentimentul ca acesti nefericiti cetateni ai Romaniei au de partea lor transcendenta. Deci ca un regim ce parea etern si inexpugnabil, poate fi depasit, anulat, negat. Timisoara a salvat onoarea si demnitatea romanilor. Iar revolutia din Timisoara nu poate fi despartita, daca ne pasa de adevarul istoric, de numele celui caruia Klaus Iohannis, cel ales presedinte in numele unei europenitati regasite, i-a retras ieri ordinul "Steaua Romaniei".

 

 

Nu stiu ce facea profesorul de fizica Klaus Werner Iohannis la Sibiu pe data de 16 decembrie 1989. Dar stiu ce facea...

Posted by Vladimir Tismaneanu on Friday, March 4, 2016

 

Numele Dvs, domnule presedinte Iohannis, nu apare in Raportul Final al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Numele lui László Tőkés apare de trei ori, la paginile 348, 353 si 767, unde figureaza pe lista disidentilor din Romania. Macar din acest motiv, sa-i spunem de pudoare istorica, puteati sa va abtineti de la penibilul gest de ieri. Pentru mine este pandantul decorarii lui Vadim Tudor de catre Ion Iliescu, cu acelasi ordin, in noiembrie 2004, pe ultima suta de metri a ultimei sale presedintii”, arată politologul, într-o postare pe Facebook.

 

***

Laszlo Tokes pierde definitiv distinctia "Steaua Romaniei in grad de cavaler", primita in anul 2009 de la presedintele Traian Basescu, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins, la finalul lunii Februarie, recursul acestuia fata de decizia din 2014.

 

"Respinge recursul declarat de Tokes Laszlo impotriva sentintei din 20 iunie 2014 a Curtii de Apel Bucuresti - Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal, ca nefondat",care confirma justetea retragerii disctinctiei, se arata in hotararea pronuntata de ICCJ. Decizia Instantei Supreme este definitiva.

 

Pe 20 noiembrie 2013, Consiliul de Onoare al Ordinului Național "Steaua României" a decis, cu cinci voturi pentru și o abținere, retragerea distincției acordate europarlamentarului Laszlo Tokes.

 

Principalul motiv al retragerii a fost că, în data de 27 iulie 2013, Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universității de Vară Balvanyos, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare națională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "așa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".

 

Consiliul de Onoare al Ordinului National 'Steaua Romaniei' a decis in 2013, cu cinci voturi pentru si o abtinere, retragerea distinctiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes, in 2009, " in semn de inalta apreciere a curajului si a demnitatii de care a dat dovada, declansand, prin exemplul personal, revolta istorica a poporului roman impotriva dictaturii comuniste''.



"Consiliul de onoare a votat propunerea de retragere a ordinului 'Steaua Romaniei'. Au fost sase prezenti (membri ai Consiliul - n.r.), un absent. Votul a fost: cinci 'pentru' si o abtinere. Motivarea acestei hotarari va fi redactata si data publicitatii in timp util", declara academicianul Ionel Haiduc, presedinte al Consiliului de Onoare al Ordinului National 'Steaua Romaniei'.



"Domnul Tokes a refuzat sa vorbeasca si sa dialogheze cu Consiliul. A pretins ca avocatul sa-l reprezinte, ceea ce nu corespunde regulamentului. Aici nu era vorba de un proces juridic in care sa fii reprezentat, membrul Ordinului trebuia sa participe la un dialog cu colegii sai"a adaugat academicianul.

 

Laszlo Tokes a atacat decizia la Curtea de Apel București, aducând ca argumente modul defectuos de alegere a membrilor din Consiliul de Onoare, incompatibilitatea unor membri și încălcarea Legii avocaturii.

 

Totodată, el afirma că între membrii Consiliului de Onoare au fost una sau două persoane care au fost și reclamanți, ei având astfel dublă calitate, de judecători și acuzatori.

 

Potrivit acestuia, și Legea avocaturii a fost încălcată, prin nerespectarea dreptului de a fi reprezentat de un avocat, așa cum Tokes solicitase în repetate rânduri.

 

Pe 15 decembrie 2013, Laszlo Tokes a predat Bisericii Reformate din Timișoara medalia "Steaua României în grad de cavaler", spunând că, dacă vreo persoană dorește să îi ia înapoi distincția, să meargă la Timișoara.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22