Iohannis către PNL: Avem un guvern ireal. Lupt cu abuzurile PSD, sunteți alături de mine?

Dora Vulcan | 04.08.2018

Consiliul Naţional al PNL se reuneşte, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, preşedintele Klaus Iohannis fiind invitat la această reuniune.

Pe aceeași temă

 

 

 

Principalele declarații ale șefului statului (monitorizare Hotnews.ro):

 

  • Vă mulțumesc pentru primirea deosebit de frumoasă și călduroasă. Sunteți așa cum îmi amintesc eu.
  • Încep cu o radigrafie a situației generale din România. Pot să spun de la început că situația este proastă. Nu îmi face plăcere pentru că sunt președintele României și aș vrea să spun României îi este bine. Dar, poate cu ajutorul vostru, ajungem și acolo
  • Am avut alegeri în 2016, a câștigat PSD, au promis măriri de salarii. Ghinion nu s-a întâmplat așa. Au început să lucreze la cu totul altceva.
  • Au început să demonteze justiția, asta a fost prioritatea reală a PSD-ului Au încercat să inhibe lupta anticorupție. 
  • Toate sondajele arată că 80% dintre români cred că țara merge într-o direcție greșită.
  • Este un rezultat catastrofal și asta în condițiile în care PSD a preluat o țară cu o economie în puternică creștere. Explicația este cât se poate de simplă.
  • Un politician pe nume Dragnea cu acoliți au pus mâna pe putere în Guvern și Parlament și încearcă să folosească această putere pentru a scăpa de justiție. Nu îi preocupă, nici țara, nici economia nici românii. Îi preocupă să scape de dosare. Așa ceva, dragii mei, nu am avut încă în România, nu este posibil într-o țară europeană, democratică. Au început acțiuni de neimaginat.
  • Persoane care îndrăznesc să își expună opinia anti-PSD sunt luate în plină zi de poliție. Așa ceva nu s-a întâmplat din anii întunecați ai comunismului. Acolo am ajuns? Să dăm cu piciorul la ce au construit generații de români? Eu vă spun că NU. Există soluții. Voi sunteți cea mai importantă parte a acestei soluții. Vă spun, PNL este un partid puternic, are soluții și nu sunteți singuri.
  • Aveți lângă voi milioane de români, alte partide de opoziție, societatea civilă. Tomana aceasta și anul viitor trebuie să reprezinte revenirea la normalitate. Nu putem sta cu mâinile în sân să vedem cum tot ce este bun este destructurat
  • Am ajuns să avem un guvern irațional. Ieri am avut o discuție care m-a făcut să cred că avem chiar un guvern ireal. Dacă n-ar fi trisit ar fi de râs, dar este trist.
  • Este nevoie de o alternativă rațională. Trebuie să faceți tot ce se poate pentru a restaura normalitatea și raționalitatea
  • E nevoie ca PNL să fie un partid unit, puternic, solid. Și puteți!
  • Oamenii sunt afară și vă așteaptă. Explicați cum veți transforma această situație irațională, ireală într-o situație normală. Avem nevoie în România de un guvern al raționalității naționale
  • Explicați că aveți soluții pentru a înlocui o guvernare incompetență și toxică
  • Eu mă lupt de la început pentru o Românie puternică, eruopeană, prosperă. Mă lupt pentru a îngrădi efectele nefaste acestei guvernări pesediste, lupt împotriva abuzurilor PSD ului, vă invit să faceți la fel
  • A mai rămas un singur lucru de lămurit. Eu mă lupt și vă întreb: sunteți alături de mine în această luptă? Sunteți alături de mine în această luptă? (liberalii din sală strigă Da și aplaudă)

 

 

 

***

 

 

 Surse politice au confirmat, pentru Agerpres, că şeful statului va participa la reuniunea liberalilor.

 

La Consiliul Naţional al liberalilor se va discuta despre criteriile, procedura şi calendarul de alcătuire a listei candidaţilor PNL pentru alegerile europarlamentare, calendarul de desemnare a candidaţilor PNL la funcţiile de primar în municipiile reşedinţă de judeţ şi va fi supus dezbaterii şi adoptării un document intitulat 'Principiile bunei guvernări liberale'.

 

Norma de reprezentare la Consiliul Naţional va fi de 1.500 de delegaţi - 1.022 de delegaţi aleşi şi 478 de delegaţi de drept.

 

Înainte de Consiliul Naţional, conducerea PNL se va reuni într-o şedinţă a Biroului Politic Naţional în care se va discuta despre reformularea criteriilor pentru selectarea candidaţilor la europarlamentare, care au fost stabilite de BPN luni.

 

"Aici sunt nişte discuţii. Vedem dacă în Biroul Politic Naţional se va lua decizia respectivă. (...) Eu întotdeauna am căutat să găsesc o soluţie care să fie împărtăşită de cât mai mulţi", a declarat vineri preşedintele PNL, Ludovic Orban, la Parlament, întrebat dacă în şedinţa BPN de sâmbătă se va discuta despre reformularea criteriilor pentru desemnarea candidaţilor la europarlamentare.

 

Potrivit acestuia, în BPN se va discuta şi despre modificările la Statutul PNL.

 

 

 

Background

 

 

Liberalii din toate taberele, la Cotroceni: Orban, Blaga și Gorghiu, primiți de Iohannis

 

 

Liderul PNL, Ludovic Orban, s-a întâlnit marţi seară cu preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, pentru a discuta despre tensiunile apărute în ultima perioadă în partid. Surse politice susţin că la întâlnire au participat şi Vasile Blaga, Alina Gorghiu, Iulian Dumitrescu şi Cristian Buşoi.

 

 

„A avut loc o întâlnire de consultare şi coordonare între preşedintele României şi membrii conducerii PNL. A fost ieri după amiază (marţi-n.r.). A fost o întâlnire normală. E firesc să existe consultări din când în când cu preşedintele României. S-a vorbit despre temele importante cu privire la agenda politică a zilei, despre pregătiriea Consiliului Naţional de sâmbătă”, au declarat surse din interiorul partidului pentru Mediafax.

 

La discuţii a participat Vasile Blaga, dar şi liberali care s-au opus luni propunerii liderului PNL, Ludovic Orban, de modificare a statutului PNL, respectiv Alina Gorghiu, Iulian Dumitrescu şi Cristian Buşoi.

 

Întâlnirea a avut loc cu câteva zile înainte de Consiliul Naţional al PNL, care va avea loc sâmbătă.

 

Şedinţa de luni a BPN al PNL s-a desfăşurat sub presiune, după ce Ludovic Orban a propus modificarea statutului,pentru a putea demite mai uşor liderii de filiale. Potrivit unor surse politice, scopul ar fi înlăturărea şefilor de organizaţii care vor Congres extraordinar pentru debarcarea lui Orban.

 

Modificarea statutului face parte din strategia lui Ludovic Orban, care vrea, din toamnă, să-i demită pe unii lideri ai organizaţiilor liberale, după Consiliul Naţional. Vizaţi sunt cei care vor să ceară, la Consiliul Naţional din 4 august, convocarea unui Congres extraordinar pentru a-l debarca pe Orban de la şefia partidului. Liderii filialelor luaţi în colimator de Orban sunt: Cristian Buşoi - PNL Bucureşti, toţi liderii organizaţiilor de sector, PNL Ilfov - Marian Petrache şi PNL Prahova - Iulian Dumitrescu, potrivit surselor citate.

 

Propunerea liderului PNL de a schimba statutul formaţiunii scoate la suprafaţă disputele din interiorul partidului. Mulţi liberali, printre care şi lideri de filiale, s-au opus modificării statutului. După trei runde de numărat, în final s-au înregistrat 32 de voturi „pentru”, 17 voturi „împotrivă” şi 6 abţineri.

 

Printre cei care s-au opus modificării sunt chiar cei care doresc Congresul extraordinar: preşedintele PNL Bucureşti - Cristian Buşoi, liderii organizaţiilor de sector, liderul PNL Ilfov - Marian Petrache şi şeful PNL Prahova -Iulian Dumitrescu.

 

De asemenea, împotriva propunerii lui Orban de modificare a statutului au fost şi fostul co-preşedinte al partidului, Alina Gorghiu, dar şi Gheorghe Falcă - primarul Aradului, Cristian Buican - deputat PNL de Vâlcea, Daniel Drăgulin - PNL Călăraşi, Cristian Chirteş - PNL Mureş, Hubert Thuma - fost deputat de Ilfov, Marin Anton - PNL Giurgiu, Bogdan Huţucă - PNL Constanţa, Mugur Cozmanciuc - PNL Neamţ, Anca Boagiu - lider PNL Sector 2, Eugen Pîrvulescu - PNL Teleorman şi Dan Motreanu - fost deputat de Călăraşi.

 

 

 

Orban a modificat statutul ca să-i poată demite pe șefii de filiale care fac blat cu PSD

 

 

Biroul Politic Naţional a votat, luni, criteriile pentru desemnarea candidaţilor, calendarul şi procedura de alcătuire a listei pentru alegerile europarlamentare şi modificarea statutului partidului, în sensul în care şefii filialelor judeţene pot fi demişi cu majoritatea voturilor membrilor BPN.

 

Decizia finală în cazul acestor propuneri aparţine Consiliului Naţional. Potrivit unor surse liberale, este posibil ca propunerea de modificare a statutului partidului să fie amânată.

 

BPN a stabilit luni că pentru a putea candida pe listele PNL la europarlamentare, între altele, liberalii trebuie să reprezinte o euroregiune de dezvoltare şi să beneficieze de sprijinul a jumătate plus unu dintre filialele din această regiune. Criteriile de evaluare a candidaturilor sunt: experienţa politică, administrativă şi profesională, în relaţii internaţionale şi calitatea proiectului depus pentru activitatea în cadrul Parlamentului European.

 

Statutul liberalilor a fost modificat luni și validat de Biroul Politic Național pentru ca demiterea unei președinte de organizație să se poată face cu votul a jumătate plus unu și nu cu votul a două treimi din membrii BPN, așa cum este acum, astfel încât şefii de filiale care fac blat cu PSD să poată fi demişi mai uşor.

 

Modificarea statutului în sensul simplificării demiterii unui lider de organizație județeană a fost aprobată și în Biroul Politic Național al PNL, cu 31 de voturi pentru, 17 voturi împotrivă și 6 abțineri, anunță G4Media.ro.

 

Ludovic Orban va putea astfel să scape mult mai ușor de blatiști dar și de liderii de filiale care pun la cale convocarea unui congres extraordinar pentru îndepărtarea sa de la conducerea partidului, scrie Mediafax, care citează surse politice.

 

Printre cei care au votat împotrivă sunt primvicepreședintele PNL și lider al senatorilor liberali, Iulian Dumitrescu, liderul PNL București Cristian Bușoi și deputații Gigel Știrbu și Cristian Buican, potrivit Mediafax. Pe lista lor G4Media.ro îi adaugă și pe Alina Gorghiu, Marian Petrache  Anca Boagiu, Mugur Cozmanciuc, Cristian Olteanu, Gigel Știrbu, Gheorghe Falcă și Dan Motreanu.

 

De cealaltă parte, au dat vot de susținere primvicepreședinții PNL Ilie Bolojan Bolojan, Raluca Turcan și Dan Motreanu (pe care G4Media îl dă de partea celor care se opun simplificării procedurii de demitere), scrie Mediafax.

 

Modificarea statutului PNL urmează să fie adoptată în ședința de luni a Biroului Politic Național și apoi validată de Consiliul Național al liberalilor din data de 4 august. 

 

Modficarea ar face parte din strategia liderului PNL, Ludovic Orban, care va putea, astfel, să-i demită mai ușor pe unii lideri ai organizațiilor liberale, în contextul frământărilor create de alcătuirea listelor pentru europarlamentarele de anul viitor.

 

 

 

Constestatarii lui Orban au apărut după ce acesta a depus plângerea penală împotriva premierului Viorica Dăncilă

 

 

În ultimele săptămâni mai mulți lideri de organizații județene ale PNL l-au criticat pe Ludovic Orban, mai ales după ce acesta a depus plângerea penală împotriva premierului Viorica Dăncilă, explică G4Media.ro. Liderul PNL Ilfov, Marian Petrache, și el parte a taberei contestatarilor lui Orban, a solicitat săptămâna trecută chiar organizarea unui congres extraordinar pentru a decide dacă actuala conducere mai are sau nu susținere.

 

Unul dintre cele mai dure atacuri împotriva lui Ludovic Orban a venit din partea prim-vicepreședintelui Iulian Dumitrescu, totodată și lider al PNL Prahova,  pe motiv că nu a consultat partidul înainte de a depune o sesizare penală împotriva premierului Dăncilă.

 

”Domnul Iulian Dumitrescu a ieșit din muțenie atunci când am declanșat cel mai dur atac la adresa PSD. Îl aștept să exprime opinii critice față de PSD, față de clica lui Dragnea și a camarilei sale, îl aștept să fie la fel de vocal față de abuzurile guvernului”, a fost replica lui Orban.

 

Iulian Dumitrescu este cunoscut în partid drept unul dintre liberalii care fac ”blat” cu PSD. El este un obișnuit al emisiunilor Antenei 3 și abonat la contracte cu statul prin intermediul firmelor pe care le controlează.

 

Dumitrescu mai este cunoscut în PNL și pentru încercarea de a-i lua locul lui Orban, fiind sprijinit de contestatarii lui liderului liberal grupați în tabăra care l-a susținut pe Cristian Bușoi la congresul de anul trecut, printre care Marian Petrache, Teodor Atanasiu și Mihai Voicu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22