Pe aceeași temă
CITITI discursul lui Klaus Iohannis (sursa - Administratia Prezidentiala)
"Sunt deja cativa ani buni de cand auzim, din ce in ce mai des si mai alarmant, ca 'ne pleaca medicii si personalul medical'. Mii de cadre medicale, doctori, asistenti, proaspat absolventi sau deja cu experienta la patul bolnavilor isi cauta un viitor mai bun in strainatate. O confirma cifrele si o stie toata lumea - autoritatile, pacientii, o societate intreaga. Iar in recunoasterea acestei realitati se amesteca, la fel de des, ingrijorarea si neputinta.
Autoritatile responsabile, si imi pare rau ca trebuie s-o spun, asista aproape resemnate la acest fenomen. De la an la an se promit mariri de salarii, care sa tina medicii acasa. Si tot de la an la an se cheltuiesc din ce in ce mai multi bani, dar in mod ineficient. Ne invartim intr-un cerc vicios in care se imbina nefericit lipsa fondurilor, a perspectivelor si, as adauga, a curajului de a asuma responsabilitati.
Plecarea personalului medical dezvaluie vulnerabilitatile sistemului sanitar, care nu tin doar de modul in care sunt cheltuiti banii publici, si asa putini, ci si de schimbarile frecvente de legislatie, de organizare si management sau de solutii partiale si conjuncturale la probleme cronice. Sistemul sanitar ne arata, de fapt, o realitate cu multiple fatete si cu adevaruri diferite.
In acest context doresc sa salut initiativa acestei dezbateri si sa le multumesc organizatorilor - Biroul pentru Romania al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Organizatia Internationala pentru Migratie si Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate.
Gazduim acest eveniment la Palatul Cotroceni nu numai ca un gest simbolic, ci si cu increderea ca asemenea initiative, continuate intr-un demers mai amplu, pot sa conduca si la solutii.
Doamnelor si domnilor,
Ca Presedinte sunt preocupat de cum arata sistemul sanitar in ansamblul sau si de pilonii pe care se fundamenteaza. Daca acestia nu sunt suficient de puternici, orice solutie sau masura, oricat de bine intentionata, isi va arata inevitabil limitele.
In primul rand, cred ca avem nevoie de un sistem sanitar fara coruptie - mare sau mica, la orice nivel si de orice fel. Pur si simplu fara coruptie. Un sistem cu reguli clare, care nici nu justifica, dar nici nu incurajeaza coruptia.
In al doilea rand, avem nevoie de un sistem care rasplateste valoarea, inclusiv sau mai ales material si stimuleaza performanta, fie ca vorbim de medicii de renume care au salvat sute si sute de vieti, fie de tinerii studenti sau rezidenti care se dedica acestei meserii nobile.
Acestea sunt doua fatete ale aceleiasi probleme. Daca vrem un sistem sanitar bun, avem nevoie de personal medical bine pregatit si bine platit, de la care pacientii au dreptul, la randul lor, sa ceara corectitudine, integritate si servicii de calitate.
In fine, cele de mai sus vor putea conduce la recladirea increderii si respectului: de la pacienti la medici, de la medici la pacienti, de la autoritati in raport si cu unii si cu altii.
Doamnelor si domnilor,
Sa ne uitam mai limpede cum stau de fapt lucrurile. Statul roman investeste in educatia si pregatirea studentilor la medicina, dar apoi nu le ofera perspective atractive pentru a-si continua cariera in tara. Tinerii, proaspat iesiti din programele de rezidentiat, sunt confruntati cu riscul somajului, desi Romania duce lipsa de personal medical in comparatie cu nevoile, mai ales pe anumite specialitati. Sunt paradoxurile unui sistem fracturat, care se autoalimenteaza in absenta unei actiuni coordonate si coerente.
Dumneavoastra, celor de aici, experti, medici, reprezentanti ai autoritatilor cu atributii directe in domeniu, va revine misiunea sa ganditi politicile concrete care privesc resursa umana in sanatate, iesirea din neputinta si depasirea acestor paradoxuri. Stiu ca aveti un set de propuneri si imi doresc ca ele sa fie un prim pas in rezolvarea acestor probleme. Este nevoie, asa cum am mai spus, de curaj pentru a transforma sistemul sanitar si pentru a opri exodul personalului medical.
Aici, la Palatul Cotroceni, veti gasi mereu o platforma de dialog si mediere. Iar din partea mea veti gasi implicare, pentru ca nu putem construi societatea prospera si puternica pe care ne-o dorim fara un sistem sanitar performant. Si veti mai gasi din partea mea fermitate in a spune lucrurilor pe nume.
Se pot promite, de catre unii si altii, salarii mai mari in sanatate de maine, dar fara alte premise ele nu ii vor opri neaparat pe medici sa plece.
Fara infrastructura sanitara, fara management corect si eficient al banilor publici, fara respect pentru cei cu experienta si fara oportunitati pentru tinerii medici si asistenti, 20% sau 50% in plus nu vor rezolva problema. Poate o vor tempera pe moment, dar cu siguranta nu o vor rezolva pe termen lung. Cred ca va trebui gandit un complex de factori si masuri, pe toate componentele de mai sus, intr-o planificare riguroasa pe etape, dar pornind de la un obiectiv pe termen lung. Iar daca in urma unui asemenea demers o parte dintre medicii plecati se vor intoarce in Romania, aducand cu ei cunostinte, experienta, capital, ar fi un mare castig pentru intreaga societate.
Va multumesc pentru initiativa, pentru participare si va doresc mult succes!".