Iohannis, despre preluarea președinției Consiliului UE: putem exercita un mandat rezonabil

Redactia | 03.12.2018

România poate exercita Preşedinţia Consiliului UE în pofida disputelor politice interne, afirmă preşedintele Klaus Iohannis într-un interviu acordat presei austriece.

Pe aceeași temăKlaus Iohannis vorbeşte despre mandatul României la Preşedinţia Consiliului UE şi despre disputele politice interne, subliniind că susţine principiile statului de drept şi combaterea corupţiei, într-un interviu acordat publicaţiei austriece Kurier, citată de Hotnews.ro.

Întrebat care sunt priorităţile Bucureştiului la preluarea Preşedinţiei Consiliului UE, Klaus Iohannis a declarat: "Preşedinţia Consiliului UE se confruntă cu multe provocări şi dosare dificile: procesul de ieşire a Marii Britanii din UE, cadrul financiar multianual, migraţia, dezbaterea pe tema viitorului UE. O viziune comună asupra păstrării valorilor europene trebuie să fie o prioritate pentru toate statele membre".

"Prioritară trebuie să fie atenţia acordată unităţii, cooperării şi solidarităţii între statele membre. Este vorba despre coeziunea la nivelul Uniunii Europene. Oamenii aşteaptă răspunsuri clare la probleme. România vrea să ofere rezultate concrete. Un proiect central va fi summitul informal al Consiliului European programat pe 9 mai 2019 la Sibiu. Reuniunea este dedicată dezbaterii pe tema viitorului Uniunii Europene. Sperăm că summitul va furniza o perspectivă clară şi pozitivă asupra Uniunii Europene şi că îi va sensibiliza pe cetăţenii europeni", a spus Iohannis.

Întrebat dacă ieşirea Marii Britanii nu este cumva un semnal politic fatal pentru Uniunea Europeană, Iohannis a precizat: "Respectăm decizia Londrei, chiar dacă este regretabilă pentru noi. Uniunea Europeană este pregătită pentru orice scenariu. Uniunea Europeană este mai unită ca niciodată, acesta este un semnal politic pentru solidaritate. Procedura Brexit nu este încă finalizată, suntem interesaţi să ajungem la un acord cu Londra cât mai curând. Sperăm că britanicii vor aproba o retragere ordonată din UE. Aceasta este o precondiţie pentru viitoarea relaţie cu Marea Britanie".


Întrebat dacă există discuţii pentru a fi desemnat succesor al lui Donald Tusk în funcţia de preşedinte al Consiliului European, Klaus Iohannis a răspuns: "Aş vrea să amintesc că eu am anunţat public deja, în iunie anul acesta, candidatura pentru un nou mandat de preşedinte al României".


Reporter Kurier: Luptaţi permanent împotriva corupţiei şi pentru respectarea statului de drept. Sunteţi un adversar politic al social-democraţilor aflaţi la guvernare. Cum veţi evita disputele în timpul deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE?


"Sunt un adversar faţă de oricine periclitează acţiunile de combatere a corupţiei şi respectarea statului de drept în România, indiferent dacă sunt membri ai Guvernului sau nu. Este adevărat că actuala majoritate parlamentară, care susţine Guvernul PSD, vrea slăbirea acţiunilor anticorupţie şi a independenței justiţiei. Eu susţin combaterea corupţiei. Din prima zi a mandatului, mi-am folosit toate atribuţiile conferite de Constituţie pentru a împiedica aplicarea legilor care afectează justiţia şi dreptul penal", a afirmat Iohannis.


Rugat să comenteze afirmaţiile că Guvernul României nu este pregătit să preia Preşedinţia Consiliului UE, Iohannis a explicat: "Este evident că ar fi de dorit ca Guvernul să fie pregătit mai bine, pentru a fi folosită această oportunitate în favoarea României. Chiar şi în aceste dificile circumstanţe politice interne, putem exercita un mandat rezonabil la Preşedinţia UE. Dincolo de controverse şi de ideile diametral opuse, ale mele şi ale Guvernului asupra justiţiei şi statului de drept, eu sper că disputele nu vor avea impact negativ asupra exercitării Preşedinţiei UE"."Știți bine că, de la 1 ianuarie 2019, România va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene, o poziție extrem de importantă, o poziție extrem de onorantă, o poziție extrem de solicitantă, mai ales pentru Guvern. Părerea mea că nu suntem pregătiți pentru așa ceva. Acum câteva săptămâni am zis că o să facem față rezonabil. Între timp lucrurile au luat-o razna, la Guvern nu se mai înțeleg care sunt persoanele responsabile, persoanele care ar trebui să se ocupe de asta demisionează sau sunt demiși. Ne trezim în ceasul al 12-lea total nepregătiți. Cred că, din păcate, necesitatea politică este înlocuirea acestui accident al democrației românești care este Guvernul Dragnea-Dăncilă. Nu există nicio perspectivă de bună guvernare. Nu există nicio perspectivă de bună implicare în afacerile europene. Aceste lucruri sunt foarte grave”, a spus Iohannis.

***

În urmă cu trei săptămâni, președintele Iohannis spunea că are "o mare îngrijorare” privind anul 2019, când România preia președinția Consiliului UE.


"Știți bine că, de la 1 ianuarie 2019, România va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene, o poziție extrem de importantă, o poziție extrem de onorantă, o poziție extrem de solicitantă, mai ales pentru Guvern. Părerea mea că nu suntem pregătiți pentru așa ceva. Acum câteva săptămâni am zis că o să facem față rezonabil. Între timp lucrurile au luat-o razna, la Guvern nu se mai înțeleg care sunt persoanele responsabile, persoanele care ar trebui să se ocupe de asta demisionează sau sunt demiși. Ne trezim în ceasul al 12-lea total nepregătiți. Cred că, din păcate, necesitatea politică este înlocuirea acestui accident al democrației românești care este Guvernul Dragnea-Dăncilă. Nu există nicio perspectivă de bună guvernare. Nu există nicio perspectivă de bună implicare în afacerile europene. Aceste lucruri sunt foarte grave”, a spus Iohannis.


Șeful statului a criticat Guvernul și pentru promisiunile pe care le-a făcut primarilor, dar nu s-au îndeplinit, menționând descentralizarea și banii. El a spus că primarii vor să se miște, guvernele de regulă sunt mai reticente, iar această reticență este de multe ori frustrantă.


"A doua chestiune, care întotdeauna este de actualitate, banii. Nu numai că nu vi s-a dat o bază mai mare, ba dimpotrivă, s-a făcut acum, recent, așa-zisa reformă în domeniul fiscal, o mare păcăleală, prin care românilor aparent li s-au dat mai mulți bani, dar în realitate nu. Iar comunitățile locale, cu certitudine, au pierdut de acolo. Au existat promisiuni că aceste pierderi, care se realizează prin schimbarea impozitării la veniturile salariale, vor fi compensate. În cea mai mare măsură, această promisiune nu a fost îndeplinită. Că majoritatea municipiilor s-au descurcat, vi se datorează și nu se datorează în niciun caz guvernului. Eu știu că primarii de municipii găsesc soluții. Sunt oameni activi, sunt oameni interesați să găsească soluții și le găsesc, dar așa nu se poate continua", a declarat Iohannis.


El a spus că politica, mai ales față de comunitățile locale, trebuie să fie făcută transparent, predictibil și trebuie să fie o politică sustenabilă.


"Această veșnică țopăială fiscală cu care ne-au obișnuit ultimele guverne este nu numai de prost gust, ci și de rău augur, și vă pune și pe dumneavoastră, și pe români, în dificultate", a addăugat Iohannis, în discursul ținut la Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22