Iohannis despre prelungirea stării de alertă: În fața unei boli ești precaut sau ești prost

Laurentiu Gheorghe | 11.06.2020

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că dorește ca starea de alertă să fie prelungită într-o variantă „mai simplă, mai suplă”, cu măștii în spații închise, distanțarea fizică și măsuri de igienă.

Pe aceeași temă

Președintele Iohannis a explicat că fără acest instrument Guvernul nu poate interveni atunci când de exemplu apare un focar într-o localitate.

„Sunt politicieni care spun că trebuie să ne relaxăm cu totul și să vină cu dovezi specialiștii. Ce alte dovezi vor în afară de datele comunicate zilnic? 237 de noi cazuri, peste 150 de oameni la terapie intensivă. Virusul e în comunitate. Orice rațiune normală ne spune să fim precauți. În fața unei boli ești precaut sau ești prost. Una din două”, a mai declarat președintele.

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

  • Nu ne dorim acest lucru, nu ne-am dorit această pandemie. Eu sincer sunt foarte mulțumit că am avut o guvernare liberală cu care am putut gestiona această epidemie.

  • Acum din păcate nu s-a terminat, cu toții ne-am fi dorit să scăpăm mai repede de epidemie. Și azi avem peste 200 de cazuri. Este în continuare în comunitate virusul.

  • Eu nu-mi doresc să se prelungească starea de alertă cu măsurile în vigoare toate. Eu vreau o variantă mai simplă, mai suplă: portul măștii în interior obligatorie, distanțarea, măsurile de igienă.

  • Fără această stare de alertă, miniștri nu mai pot emite ordine care să vină în sprijinul medicilor.

  • Măsurile de relaxare vor fi luate. nu ne gândim să se ne întoarcem în timp, dar trebuie să fim prudenți.

  • Eu fac apel la parlamentari să înțeleagă că aici nu putem să ne târguim pe voturi. Aici e vorba de viața oamenilor și de o justă măsură, lucru pe care l-am solicitat și guvernului.

  • Sunt măsuri care probabil vor trebui impuse și în viitor, nu doar 15 zile. Dacă lucrurile merg bine, vom avea în două săptămâni o nouă fază de relaxare. Portul măștii, distanțarea, ordinele comune ale miniștrilor în domeniul medicinii, învățământului, sunt necesare în continuare. Ele reglementează, nu afectează viața oamenilor.

  • Fără acest instrument, niciun guvern nu poate reacționa. Gândiși-vă că apare un focar într-o localitate. Fără acest instrument Guvernul nu poate face nimic, nici să impună carantină.

  • Sunt politicieni care spun că trebuie să ne relaxăm cu totul și să vină cu dovezi specialiștii, Ce alte dovezi vor în afară de datele comunicate zilnic? 237 de noi cazuri, peste 150 de oameni la terapie intensivă. Virusul e în comunitate. Orice rațiune normală ne spune să fim precauți. În fața unei boli ești precaut sau ești prost. Una din două.

Ulterior, șeful statului a subliniat că s-a referit la politicieni, nu la pacienți sau viitori pacienți.

„În final, vreau să mă refer la o afirmație care am făcut-o cu puțin timp înainte și deja unii au scos-o din context și încearcă să o folosească. Dacă cineva, prin acea afirmație a mea, s-a simțit lezat, îmi cer scuze public. Nu m-am referit nici la persoane care sunt pacienţi sau posibili pacienți, nu m-am referit nici la persoane care nu au informație, am vrut să atrag atenția asupra pericolului manipulării, fiindcă în discuția pe care am avut-o cu dumneavoastră a fost vorba despre oameni care sunt informați, care cunosc datele despre epidemie și mie mi se pare inadmisibil ca o persoană publică, care cunoaște datele problemei, să încerce să ducă acțiunile autorităților, îngrijorările oamenilor în ridicol”, a spus șeful statului.

Klaus Iohannis a subliniat că nu poate accepta ca în România, unde peste 1.300 de persoane au murit din cauza COVID-19, „să umble unii prin spațiul public și să spună că cineva a ascuns datele, că cineva ar trebui să răspundă, că ar trebui să ne relaxăm cu toții și să ne vedem de treabă. Așa ceva nu se poate!”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22