Iohannis despre Președinția finlandeză a UE: Nu agreez propunerile lor despre bugetul multianual

Laurentiu Gheorghe | 17.10.2019

Președintele Klaus Iohannis s-a declarat complet nemulțumit de propunerea reducerii alocărilor pentru Politicile de Coeziune și Agricolă făcută de Președinția finlandeză a UE

Pe aceeași temă

Criticile vizează Președinția finlandeză a UE, în legătură cu abordarea acesteia privind bugetul multianual al blocului comunitar pentru următorii 7 ani. Iohannis a spus că sub nicio formă nu poate fi de acord cu reducerea alocărilor pentru Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună.

„Vom avea mâine o discuție pe cadrul financiar multianual. Am nemulțumiri aici. Președinția noastră a făcut progrese cu bună credință, cu partenerii împreună. Acum, președinția franceză (finlandeză – n.r.) mi se pare că nu procedează corect, pentru că practic au solicitat să se meargă înapoi, la ce a fost înainte de președinția noastră, și a venit cu niște propuneri pe care nu le agreez și nu le sprijin sub nicio formă, nu pot să fiu de acord să avem reduceri pe Politica Agricolă și pe Politica de Coeziune. Aceste lucruri mi se par greșite, este o abordare pe care nu o sprijină România și acest lucru îl voi spune foarte clar când ajungem la acest capitol”, a afirmat Iohannis.

„În ce privește alocarea de către state, dacă e 1% sau 1,1% sau cum a cerut Parlamentul 1,3%, care este greu de conceput, asta va rezulta din negocieri, dar după părerea mea, nu putem să aruncăm pur și simplu așa în spațiu niște cifre fără să ținem cont de statele membre și cam asta a făcut președinția finlandeză”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Într-un comunicat al Administrației prezidențiale referitor la participarea președintelui la Consiliul european se preciza că preşedintele Klaus Iohannis va pleda pentru un buget ambiţios, capabil să ducă la îndeplinirea obiectivelor Agendei strategice a UE, care să asigure realizarea cu succes a obiectivelor Uniunii pentru deceniul viitor.

„Preşedintele României va arăta, de asemenea, că ţara noastră sprijină ferm menţinerea unor alocări semnificative pentru Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună, două politici comunitare esenţiale datorită contribuţiei lor semnificative la sporirea investiţiilor europene şi continuarea procesului de convergenţă la nivel european”, se arăta în comunicat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22