Iohannis, despre schimbările la Pilonul II: PSD are ca hobby să schimbe ce funcționează

Dora Vulcan | 18.04.2018

Presedintele Klaus Iohannis a criticat intenția Guvernului de a face opțional Pilonul II de pensii și a avertizat asupra pericolului instabilității ironizând obsesia PSD de a schimba tot ceea ce funcționează.

Pe aceeași temă

 

 

  "Aceste vesnice schimbari nu aduc decat bulversari si incertitudini. PSD-ul a facut un hobby din a schimba tot ce functioneaza in Romania. A schimbat sistemul de impozite si taxe, a marit salariile pana cand le-a micsorat. Nu e bine asa. Se poate guverna asa, dar nu cu rezultate bune. Nu este bine", a spus Iohannis, prezent miercuri la Parlament, la primul summit parlamentar al formatului Bucuresti (B9).

 

Seful statului a criticat directia in care se indrepta statul in acest moment.

 

"Nu cred ca mergem spre o stabilitate a statului roman, ci dimpotriva. Prea multe lucruri abordate in prea putin timp duc la o instabilitate", a punctat presedintele, citat de ziare.com. 

 

 

 

 Theodor Stolojan: A-i pune pe români să opteze între Pilonul I şi Pilonul II de pensii reprezintă o gândire economică rudimentară

 

 

 ​Ideea Ministerului de Finanţe de a-i pune pe români să aleagă între Pilonul I şi Pilonul II de pensii nu are nici un sens, declară la RFI europarlamentarul PNL Theodor Stolojan, fost premier la începutul anilor '90, într-un interviu acordat RFI. 

 

 

Pentru Theodor Stolojan, „este o surpriză neplăcută, pentru că domnul Teodorovici, ministrul Finanţelor, este unul din puţinii miniştri din actualul Guvern, care poate raţiona economic, pe baza unor principii sănătoase. Din păcate, sigur că influenţa politicului aici este mult mai mare şi discut de o politică abuzivă, de o gândire economică rudimentară”.

 

 

„Discutăm de două sisteme de pensii complet diferite: sistemul public de pensii general, în care cei care astăzi muncesc plătesc contribuţii la fondul de pensii din care se plăteşte pensia celor care astăzi sunt la pensie şi acel sistem privat obligatoriu de pensii, în care fiecare om în momentul în care începe activitatea lui, pentru care primeşte un venit începe şi-şi constituie propriul fond de pensii în timpul vieţii lui active, este proprietatea lui. A discuta acum ca să-l faci opţional înseamnă, dacă vrei să stai în limitele unor principii economice, să creezi un stimulent pentru cei care astăzi vor să aleagă numai sistemul 1 şi să renunţe la sistemul privat, pentru că altfel nu are nici un sens”, explică eurodeputatul.

 

 

 

În opinia sa, posibilitatea de a investi banii din Pilonul I de pensii, aşa cum a declarat ministrul Finanţelor, „este o aiureală, pentru că orice scoţi din sistemul general de pensii ca să investeşti trebuie să vii să dai o subvenţie mai mare din bugetul de stat, pentru că există un număr de pensionari în prezent în dreptul de pensii la care pensia trebuie plătită. Deci dacă tu te apuci şi o parte din veniturile sistemului general de pensii public vrei să le scoţi de acolo, să le investeşti, înseamnă că trebuie să completezi de undeva banii necesari pentru plata pensiilor la zi. Este o aiureală economică”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22