Pe aceeași temă
"Președintele Kiska a ridicat această chestiune în discuția tete-a-tete pe care am avut-o și evident că sunt mulțumit dacă un prieten important din Europa apreciază lupta anticorupție pe care o ducem în România. Pentru noi, eradicarea corupției este vitală, fiindcă această corupție nu doar că amenință consolidarea democrației, corupția încetinește creșterea economică, corupția îi sperie pe investitori. Cred că suntem pe calea cea bună, dar mai avem mult de făcut", a afirmat Iohannis, citat de Agerpres, într-o declarație comună cu omologul său slovac, Andrej Kiska, aflat în vizită în România.
El a precizat că, în măsura în care autoritățile slovace doresc un schimb de experiență sau doresc să cunoască în detaliu modelul României, autoritățile române sunt mai mult decât dispuse să împărtășească din experiență și să-i ajute pe partenerii slovaci să construiască organisme similar de eficiente.
La rândul său, președintele Kiska a precizat că Slovacia și România sunt un exemplu fericit al UE în privința economiei.
"Cu fericire și cu bucurie am auzit că România a fost un campion după ultimul semestru și a avut o creștere de peste 5%, iar anul acesta se așteaptă o creștere de 4%. Țara noastră are de asemenea o creștere foarte bună și, din punct de vedere economic, merge în direcția potrivită. România ne arată totuși că creșterea economică se poate lega și cu lupta împotriva corupției și această inspirație — și nu vorbesc de România doar din curtoazie, am menționat de mai multe ori acest fapt, am menționat și acasă — sunt foarte multe lucruri pe care le putem învăța din partea României", a afirmat oficialul slovac.
Președintele Slovaciei efectuează luni și marți o vizită de stat în România.
***
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, îl va primi luni, 10 octombrie a.c., la Palatul Cotroceni, pe Preşedintele Republicii Slovace, domnul Andrej Kiska, cu ocazia vizitei de stat pe care acesta o efectuează în țara noastră în perioada 10-11 octombrie a.c., la invitația Președintelui României, informeaza Administratia Prezidentiala.
Obiectivul principal al vizitei îl reprezintă consolidarea dinamicii pozitive a relaţiei dintre România și Slovacia, la nivel politic, economic şi sectorial, precum şi a cooperării pe temele europene de actualitate, într-un context marcat de numeroase provocări.
Astfel, cei doi înalți oficiali vor discuta şi decide noi modalităţi de întărire a excelentei relaţii politice bilaterale. În ceea ce priveşte componenta economică a relaţiei, Preşedintele Klaus Iohannis va sublinia necesitatea consolidării în continuare a acesteia, plecând de la recordul istoric al schimburilor comerciale atins în 2015, de 2,4 miliarde de euro, şi aflate în creştere. Cei doi Președinți vor deschide, de altfel, în data de 11 octombrie a.c., Forumul de afaceri româno-slovac, ocazie cu care vor fi transmise mesaje de stimulare a mediului de afaceri din cele două state pentru dezvoltarea, în continuare, a relaţiilor bilaterale economice, inclusiv a investiţiilor.
Președintele României va evidenția totodată rolul catalizator al prezenței minorităţii slovace în țara noastră în aprofundarea relațiilor bilaterale. Totodată, Președintele Klaus Iohannis și Președintele Andrej Kiska se vor întâlni marți, 11 octombrie a.c., la Nădlac, cu reprezentanţii comunității slovace din România, exemplu elocvent de bună integrare în societatea românească şi de succes al modelului intercultural românesc.
Ținând cont că Slovacia deține, în acest semestru, Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, discuțiile se vor axa, prioritar, pe agenda europeană. Preşedintele Klaus Iohannis va prezenta viziunea României referitoare la procesul de reflecție cu privire la viitorul Europei, lansat la Summitul informal de la Bratislava din 16 septembrie. Cei doi Președinți vor avea, de asemenea, un schimb extins de opinii cu privire la celelalte teme europene și regionale de actualitate, inclusiv politica Uniunii Europene de extindere și raportarea la Vecinătatea Estică.
În planul cooperării în cadrul NATO, Președintele României va reitera necesitatea menținerii atenției Alianţei asupra regiunii Mării Negre, componentă importantă a securităţii euro-atlantice, îndeosebi în contextul provocărilor de securitate din regiune. Discuțiile vor viza, de asemenea, alte subiecte de actualitate ale agendei internaționale, inclusiv situația din Orientul Mijlociu.