Iohannis: Guvernul să aplice de îndată și în integralitate recomandările Comisiei de la Veneția

Laurentiu Gheorghe | 25.06.2019

Opinia Comisiei de la Veneția confirmă cu argumente juridice solide prejudiciul adus sistemului judiciar prin intervențiile brutale ale Guvernului, a declarat luni președintele Iohannis.

Pe aceeași temă

Klaus Iohannis subliniaza ca mesajul transmis de către Comisia de la Veneția este cat se poate de clar: guvernantii au datoria sa repare prejudiciul adus sistemului judiciar prin punerea in aplicare de indata si in integralitate a recomandarilor organismelor europene din domeniu.

"Presedintele Klaus Iohannis evidentiaza ca Opinia Comisiei de la Venetia reprezinta o reconfirmare clara, cu argumente juridice solide, a prejudiciului adus functionarii sistemului judiciar prin interventia abuziva a Guvernului de a legifera defectuos si in favoarea unor interese particulare sau de grup, si nu in beneficiul cetateanului. Aceasta interventie abuziva s-a produs, asa cum arata si Opinia Comisiei, ulterior adoptarii de catre Parlament a pachetului de modificari asupra legilor justitiei care privesc statutul judecatorilor si procurorilor, organizarea judiciara, precum si organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii, prin adoptarea de catre Guvern a cinci ordonante de urgenta: O.U.G. nr. 77/2018, O.U.G. nr. 90/2018, O.U.G. nr. 92/2018, O.U.G. nr. 7/2019 si O.U.G. nr. 12/2019", se arata intr-un comunicat al Administratiei prezidentiale.

Aspectele constatate de Comisia de la Venetia consolideaza concluzia ca instrumentul ordonantelor de urgenta a fost complet denaturat si folosit abuziv de catre Guvern, fara evaluarea impactului, ocolindu-se atat o dezbatere autentica in Parlament a masurilor urmarite, cat si o consultare efectiva a reprezentantilor sistemului judiciar, subliniaza presedintele.

"Asa cum arata Opinia, schimbarile intempestive intr-un domeniu atat de sensibil si lipsa unui control efectiv de constitutionalitate al ordonantelor de urgenta nu numai ca bulverseaza intregul sistem, dar afecteaza chiar esenta statului de drept - securitatea raporturilor juridice si previzibilitatea legii, precum si principiul separatiei puterilor in stat. Presedintele Romaniei subliniaza ca mesajul transmis in documentul adoptat de Comisia de la Venetia este cat se poate de clar: guvernantii au datoria sa repare prejudiciul adus sistemului judiciar prin punerea in aplicare de indata si in integralitate a recomandarilor organismelor europene din domeniu", se arata in comunicat.

Presedintele Klaus Iohannis considera inadmisibila conduita guvernantilor care, nici pana la acest moment, dupa votul clar al romanilor din 26 mai, nu au implementat recomandarile Comisiei de la Venetia cuprinse in Opinia finala din luna octombrie 2018 privind cele trei legi ale justitiei, aspect subliniat si in opinia din 21 iunie 2019.

"Pastrarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie ca instrument de intimidare a magistratilor, mentinerea in legislatie a dispozitiilor referitoare la pensionarea anticipata a magistratilor, care pun in pericol insasi functionarea sistemului judiciar, diminuarea rolului CSM concomitent cu cresterea rolului ministrului justitiei in procedurile de numire a procurorilor de rang inalt sunt doar cateva exemple care, in viziunea Comisiei, necesita remedieri urgente.

Mai mult, Opinia Comisiei de la Venetia vizeaza chiar modul general de folosire a ordonantelor de urgenta, indiferent de domeniul in care sunt adoptate, si instabilitatea pe care aceasta practica o creeaza. Folosirea in continuare a ordonantelor de urgenta in lipsa unor situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, in domenii precum administratie publica sau economie, reprezinta un mod profund gresit de intelegere de catre Guvern a votului romanilor din 26 mai. Este un abuz evidentiat de Comisia de la Venetia si respins in mod clar de catre cetateni, prin raspunsul covarsitor favorabil dat celei de-a doua intrebari de la referendum, care si-a demonstrat, si astfel, justetea.", subliniaza presedintele.

Comisia de la Venetia reafirma principiul potrivit caruia, intr-o democratie, procedura parlamentara de adoptare a legilor trebuie sa fie regula, iar legiferarea prin ordonante de urgenta sa reprezinte exceptia permisa de Constitutie doar in anumite conditii. Utilizarea instrumentului ordonantelor de urgenta intr-un mod care conduce la transformarea exceptiei in regula a fost sanctionata asadar atat de cetateni, cat si de Comisia de la Venetia.

Presedintele Romaniei reitereaza atentionarea transmisa Guvernului actual ca aceasta practica trebuie sa inceteze.

"Participarea semnificativa la scrutinul din luna mai arata, inca o data, ca cetatenii isi doresc o Romanie ferm angajata sa respecte valorile europene in scopul consolidarii democratiei, pentru ca fara o justitie independenta si functionala nu poate exista stat de drept si nici progres al tarii, care sa se reflecte, in fiecare zi, intr-o viata mai buna pentru romani", mai afirma Klaus Iohannis.

Comisia de la Venetia a publicat, luni, o opinie in care face apel la autoritatile romane sa "limiteze drastic" folosirea ordonantelor de urgenta pentru modificarea legilor justitiei. De asemenea, in document este criticata infiintarea Sectiei speciale pentru investigarea magistratilor, care risca sa devina "un obstacol in lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22