Iohannis: Imi doresc mai multa consistenta in relatia dintre Romania si Germania

I. P. | 06.10.2015

Președintele Klaus Iohannis dorește mai multă consistență în relația dintre România și Germania, și extinderea dialogului dintre cele două state în cadrul NATO și UE, potrivit discursului la Ziua Unității Germane.

Pe aceeași temă

“Ne așteaptă un drum comun spre beneficiul ambelor țări și cetățenilor noștri, dar și al construcției europene. Vă spun răspicat că îmi doresc să dăm și mai multă consistență relației dintre România și Germania, iar legăturile noastre să urce la un nou nivel în sens politic, economic și cultural. Aceasta presupune să extindem dimensiunea dialogului nostru politic în cadrul UE și al NATO, să accelerăm schimburile economice și să dezvoltăm componenta culturală. Este un obiectiv pe care mi-l asum cu toată deschiderea", a declarat Iohannis, la Ziua Unității Germane, organizată la Teatrul Național din București.

 

El a apreciat că între România și Germania există o relație bilaterală privilegiată și o cooperare foarte bună în multe domenii. Iohannis a precizat că Germania este unul dintre principalii parteneri politici și principalul partener economic al țării noastre.

 

Șeful statului a afirmat că cele două comunități - română și germană - fac legătura dintre cele două țări cu adevărat profundă.

 

Iohannis a arătat că sunt oportunități de valorificat în relațiile româno-germane, punctând că există un moment prielnic și toate premisele favorabile în acest sens. De asemenea, el a subliniat că un capitol aparte în relația dintre România și Germania îl reprezintă cooperarea strânsă în UE și Alianța Nord-Atlantică și că vecinătatea estică și sudică, spațiul Balcanilor sunt teme de interes pentru cele două țări.

 

"La un sfert de secol de la debutul reunificării europene ne confruntăm cu numeroase provocări interne și externe, a căror gestionare pune la încercare mecanismele instituționale ale UE. Cred în capacitatea și determinarea noastră comună nu doar de a lupta pentru prezervarea valorilor noastre și de a răspunde prompt vocilor care pun sub semnul întrebării sensul și arhitectura UE, ci și de a consolida uniunea noastră și rolul său de actor de prim rang la nivel european", a afirmat șeful statului.

 

El a amintit de căderea zidului Berlinului, punctând că "această experiență istorică trebuie să ne aducă aminte nouă și celor care vor veni după noi că teroarea și frica nu pot reprima aspirația spre libertate, că se pot pune granițe, dar nu se pot îngrădi conștiințe, că se pot ridica ziduri, dar nu se pot suprima identități".

 

"Preocupați de evenimentele actuale pe care le traversează Europa riscăm să uităm și o să trecem prea repede cu vederea cât de mult s-a schimbat continentul nostru de la acel moment. Să nu facem această greșeală, să nu luăm ca pe un dat construcția europeană și succesele ei: democrația și prosperitatea" , a spus Iohannis.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22