Pe aceeași temă
Iohannis a mai spus că PSD nu are decât să plece dacă nu vrea în UE. „Ne-am făcut treaba bine la Bruxelles, doar acasă o facem prost, atacăm independența justiției. Pesediștii au adus în discuție statul de drept și viitorul democrației în România. Infractorul-șef începe să atace UE cum că ne-ar dăuna. Auziți ce tâmpenie! Ca și cum noi toți am fi proști. Noi vrem să fim europeni, dacă ei vor altceva atunci să se retragă și să ne lase să ne facem treaba”, a spus Iohannis, cu ocazia lansării cărții sale EU.Ro la Iași.
Referitor la acuzațiile că nu insistă suficient pentru ca România să fie admisă în spațiul Schengen, Iohannis a spus că de vină este PSD, deoarece coaliția de guvernare asaltează de doi ani și jumătate justiția. Șeful statului a precizat că am fi fost astăzi în Schengen, iar MCV ar fi fost ridicat dacă țara noastră ar fi continuat lupta anticorupție.
„Discuția despre Schengen este veche. Faptul că nu am intrat există două motive. O motivație este faptul cum ne comportam noi, legat de statul de drept și de corupție. Nu vrea nimeni să se conecteze cu o țara care nu este sub control. Noi luptăm împotriva corupției, dar mai avem un pic de lucru atâta timp cât sunt unii care stau în vârful statului. Ni s-a spus clar «rezolvați-vă problemele și veți intra în Schengen». Atunci haideți la treabă. Am fost atât de aproape să intrăm în Schengen, dar au fost aleși pesediștii și au început să facă praf justiția. Și atunci totul s-a oprit”, a afirmat Klaus Iohannis.
„Deci din cauza PSD nu suntem în Schengen. Dacă am fi continuat lupta anticorupție, azi am fi fost în Spațiul Schengen și azi nu am mai fi discutat despre ridicarea MCV. Nu din cauza olandezilor sau a francezilor nu suntem în Schengen. Din cauza PSD-ului”, a completat Iohannis.
La mitingul PSD de la Galați, Liviu Dragnea s-a referit la unele declarații făcute la Summitul de la Sibiu de premierul Olandei și de președintele Franței, care au spus că admiterea în Schengen e legată de respectarea statului de drept la noi în țară.
„L-ați auzit pe premierul Olandei cum a venit în România ca să ne jignească din nou. Ce s-a întâmplat în Olanda, unde în sistemul bancar s-au spălat miliarde de euro? Aia nu este corupție? Și ce au făcut băncile? Au negociat cu procurorii”, a spus Dragnea, după care s-a legat și de Emmanuel Macron: „Președintele Franței spunea că e îngrijorat de ce se întâmplă în România, și noi avem îngrijorările noastre, în fiecare zi mii de francezi sunt bătuți de jandarmi pe străzile din Paris”.
Dragnea a mai spus că acești lideri „ne mint că avem probleme cu statul de drept”, iar „intrarea noastră în Schengen nu are nicio legătură cu statul de drept”. Mai mult, aceștia ar fi supărați, potrivit lui Dragnea, pentru că „în doi ani de zile am avut producții-record și asta înseamnă mai multă marfă în Europa”.
De asemenea, șeful statului i-a ironizat pe pesediști pentru că au fost huiduiți la mitingul electoral de la Iași. Prezent în capitala Moldovei, Iohannis a spus că „nu ai nevoie de niciun jandarm să vii acolo” pentru că Iașul este un oraș fain. „Nu ai nevoie de niciun jandarm să vii de acolo până aici. Foarte fain oraș (...) chiar mi s-a părut că unii s-au bucurat să ne vadă”, a declarat Iohannis, la lansarea cărții sale EU.Ro.
Iohannis a făcut apel la participarea la alegerile și referendumul din 26 mai. „Imediat după europarlamentare, avem prezidențiale. Aici vorbim de o schimbare profundă, o schimbare pentru România. Eu vreau ca românii să meargă la referendum și să spună DA schimbării. Într-o democrație, schimbarea se întâmplă prin vot. Românii trebuie să spună DA, da, vrem justiție independentă, da, vrem continuarea luptei anticorupție, vrem o Românie prosperă, vrem autostrăzi. Credeți că dacă mai rămân ăștia la guvernare se va face autostradă? E nevoie de o schimbare profundă”, a susținut el adăugând că, altfel, există riscul de a ajunge într-un sistem dictatorial în care vocea oamenilor nu se mai aude.
Klaus Iohannis a făcut și o remarcă ironică la adresa USR și PLUS, pe tema interesului manifestat de aceste partide față de proiectul România educată, fără a le numi însă.
Întrebat cum au răspuns partidele după lansarea proiectului „România educată”, șeful statului a lăudat PNL, a criticat dur PSD și a adăugat că: „alte partide sunt modic interesate de temă. Și partide mai moderne mai pun câteodată întrebări”.
Referitor la referendum, Iohannis a spus că l-a convocat „pentru a da șansa românilor să dea un răspuns clar acestei nemernicii PSD-iste. Românii trebuie să meargă la vot ca să înțeleagă PSD-iștii că România este altfel decât o văd ei. Ăștia vor să ducă România în Evul Mediu”.