Iohannis, intalnire cu premierul Israelului: România susține „soluţia celor două state”

Vlad Toma | 07.03.2016

Presedintele Klaus Iohannis efectueaza o vizita de cinci zile in Israel si Palestina. El a declarat astazi, la Ierusalim, intr-o declarație de presă comună cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, ca multumeste Israelui pentru sprijinul acordat în cazul tragediei din Clubul Colectiv.

Pe aceeași temă

 

Cititi discursul presedintelui Iohannis:

 

„Vă mulțumesc, domnule Prim-ministru! Doamnelor și domnilor, mă aflu astăzi aici, la Ierusalim, din dorința de a intensifica relația bilaterală dintre România și Israel, două state unite de o prietenie solidă, care a rezistat de-a lungul timpului, în ciuda provocărilor de natură internă sau externă. Importanţa specială pe care o acordăm parteneriatului nostru a fost demonstrată cu numeroase ocazii.

 

Anul acesta marcăm, aşa cum aţi spus şi dumneavoastră, 68 de ani de relații diplomatice neîntrerupte, în care am reuşit să avem un dialog politic dinamic și o bună cooperare în domenii precum economie, apărare, cultură, educație, cercetare şi nu numai.

 

Mă aflu aici pentru a-mi exprima aprecierea pentru ceea ce țările noastre au reușit să obțină după decenii de dialog și cooperare, dar și pentru a arăta că privim cu optimism spre viitor, spre ceea ce putem realiza împreună pentru a atinge potențialul deplin al relațiilor dintre statele și popoarele noastre. Am convingerea că putem face acest lucru.

 

Mulțumesc cu această ocazie Israelului pentru sprijinul acordat în urma tragicului eveniment petrecut în Clubul Colectiv din Bucureşti, în noiembrie 2015. Mai multe spitale din Israel s-au oferit atunci să preia răniți sau să trimită doctori şi multe persoane s-au implicat. Vă mulțumim încă o dată pentru această deosebită manifestare de solidaritate şi apreciem acest tip de implicare.

 

Sunt convins că discuțiile pe care urmează să le avem astăzi vor reconfirma nivelul excelent al relațiilor dintre țările noastre și vor deschide noi oportunități de cooperare.

 

Un important subiect de discuție va fi preluarea de către România a preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului, începând de mâine, 8 martie. Mă bucură faptul că acest moment coincide cu vizita mea în Israel și contez pe sprijinul dumneavoastră pe parcursul acestui important mandat.

 

Tot mâine voi vizita Muzeul Memorial al Martirilor şi Eroilor Holocaustului Yad Vashem – un loc simbolic, care omagiază memoria trecutului, comemorând milioanele de evrei care au murit în acele momente întunecate din istoria umanității.

 

Revenirea în actualitate a antisemitismului pe plan european și internațional necesită un răspuns adecvat. Consider că educația este un instrument esențial în lupta împotriva acestui fenomen, instrument menit să conducă la cunoaștere adecvată a realităților istorice care au generat acele acte abominabile.

 

În acest sens, în 2009 a fost ridicat în București un monument dedicat victimelor Holocaustului. De asemenea, autoritățile din România au adoptat o poziție fermă în combaterea și sancționarea oricăror forme de antisemitism și de negare a Holocaustului.

 

În cadrul discuțiilor de astăzi vom aborda şi subiectul israelienilor care au emigrat din România și care se dovedesc a fi o punte solidă de legătură între statele şi naţiunile noastre. Cred cu tărie în potențialul acestora de a fi în continuarea o forţă catalizatoare în dezvoltarea parteneriatului nostru. Este foarte emoționant modul în care acești oameni vorbesc despre România și despre copilăria petrecută acolo.

 

Vom discuta, desigur, și despre cele mai noi evoluții din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Procesul de Pace din Orientul Mijlociu continuă să reprezinte o prioritate pe agenda externă a ţării noastre. România susține „soluţia celor două state” și, foarte important, o soluționare paşnică.

 

De asemenea, dorim să identificăm, cât mai curând posibil, o soluție politică pentru situația din Siria, unde sute de mii de oameni inocenți suferă de pe urma războiului.

 

Un alt subiect de pe agenda discuțiilor este provocarea generată de fenomenul migraționist, la nivelul Uniunii Europene.

 

Vom discuta și despre nevoia unui efort al întregii comunități internaționale în lupta împotriva terorismului. România este şi vrea să facă parte din această comunitate, luptând împotriva terorismului.

 

În final, doresc să mulțumesc domnului Prim–ministru Netanyahu pentru întâlnirea de astăzi și pentru dialogul constructiv pe care sunt convins că îl vom avea împreună. Vă mulţumesc!”

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22