Iohannis: Marea Neagră este zonă de interes strategic NATO. 5.000 de militari aliați sunt în România

L. G. | 15.08.2022

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, la Constanța, la festivitățile organizate de Ziua Marinei, că este necesar „un nivel superior de ambiție inclusiv în domeniul apărării”.

Pe aceeași temă

„Tenacitatea, dârzenia, rezistența și spiritul de sacrificiu fac din profesia de marinar una onorabilă și dificilă. A fi marinar este mai mult decât o meserie, este un stil de viață care presupune multe sacrificii, dar și nenumărate satisfacții și împliniri”, a afirmat președintele, care a adus un omagiu eroilor mărilor și oceanelor.

 

Menționând că se află pe țărmul Mării Negre, „la doar câteva sute de kilometri de războiul nedrept și brutal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei”, Klaus Iohannis a spus că, în ultimii ani, a acționat constant și decisiv ca regiunea Mării Negre să fie recunoscută una de interes major pentru comunitatea euro-atlantică.

 

„Iată că Marea Neagră este considerată astăzi o zonă de interes strategic pentru securitatea euro-atlantică, așa cum am afirmat răspicat împreună cu ceilalți aliați în Conceptul Strategic al NATO, pe care l-am aprobat la Summitul istoric recent desfășurat la Madrid. O demonstrează nu numai vizibilitatea fără precedent a întregii regiuni în care ne aflăm, ci și prezența celor peste 5.000 de militari aliați în România.

În câteva luni, țara noastră a devenit un simbol al unității, solidarității și coeziunii care caracterizează Alianța Nord-Atlantică. Prin activitățile comune desfășurate de militarii români și aliați aici, la Marea Neagră, sub comanda NATO, transpunem în practică angajamentul nostru ferm de a ne apăra reciproc și de a apăra împreună valorile democratice care ne unesc. Profit de această ocazie pentru a sublinia din nou aprecierea României pentru prezența în țara noastră a militarilor din Statele Unite ale Americii, Franța, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Germania și Țările de Jos”, a adăugat Iohannis.

 

Acesta a amintit că România găzduiește „o paletă largă de structuri ale Alianței”: Unitatea pentru Integrarea Forțelor aliate și Grupul de luptă NATO, recent înființat, având Franța ca națiune-cadru, Brigada Multinațională de la Craiova și Comandamentele Multinaționale de nivel Divizie și Corp de la București și Sibiu.

 

„Nu ne vom opri aci, vom pune în practică deciziile de la Madrid și vom consolida postura de descurajare NATO pe flancul estic pe termen lung. (…) Sub umbrela NATO, România beneficiază azi de cele mai solide garanții de securitate din istoria sa. Rămânem ferm și deplin implicați în îndeplinirea angajamentelor asumate”, a mai declarat președintele.

 

Klaus Iohannis a precizat că „e necesar un nivel superior de ambiție inclusiv în domeniul apărării, pentru a face față provocărilor multiple” și a subliniat că, „din 2023 vom face un efort în plus pentru a crește alocarea pentru apărare de la 2 la 2,5% din PIB”, pentru modernizare și pentru a crește nivelul de pregătire.

 

„Dragi marinari, forțele navale contribuie semnificativ la securitatea națională, regională, europeană și euro-atlantică. Faceți ca apele teritoriale ale României, dar și mările lumii să fie mai sigure. Vă mulțumim pentru sacrificiile pe care le faceți pentru ca noi toți să trăim în siguranță”, le-a transmis președintele marinarilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22