Iohannis, mesaj pentru diaspora din Franta: In noiembrie, Romania a dat valoare democratiei in Europa prin exemplul concetatenilor nostri

P.c. | 11.02.2015

Pe aceeași temă

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, le-a transmis romanilor din Franta, in discursul sustinut in cadrul receptiei de la Ambasada Romaniei la Paris, ca votul romanilor din diaspora este una dintre prioritatile Parlamentului in aceasta sesiune. Iohannis le-a mai spus celor prezenti ca romanii dau valoare Europei practicandu-si meseria cu seriozitare si eficienta in diferite state ale UE, relateaza Hotnews.


Presedintele Iohannis a tinut sa multumeasca reprezentantilor comunitatii romanilor din Franta pentru participarea la receptie.

"Va spun acest lucru si in numele sotiei mele care ma insoteste astazi, dar si in numele delegatiei mele cu care am venit astazi la Paris. Va marturisesc ca este, pentru mine, un moment plin de emotie. Emotia intalnirii cu oameni de care ma leaga o relatie speciala, vorbesc de dumneavoastra si de mine", a afirmat seful statului.
 

Presedintele Iohannis a mentionat ca si-ar fi dorit sa cunoasca pe cat mai multi dintre romanii care traiesc si muncesc in Franta si si-a exprimat speranta ca o va face in timp si cu alte ocazii. "Va rog sa le transmiteti tuturor compatriotilor nostri cu care va intalniti aprecierea si respectul meu. Legatura speciala cu romanii din diaspora nu este data numai de votul din 16 noiembrie in sine, ci de ceea ce a stat in spatele lui. Si anume patriotism, spirit civic, constiinta libertatii si a puterii de a decide prin vot, maturitate. Romanii nu sunt un popor tacut si resemnat, ci o natiune puternica si constienta, cu aspiratii. Aceste aspiratii, impartasite si de romanii din diaspora, si de cei de acasa, am privilegiul sa le reprezint si datoria sa le implinesc. Stiu aceste lucruri si le am mereu in minte in exercitarea mandatului meu", le-a spus Klaus Iohannis romanilor din Franta, in aplauzele celor prezenti la Ambasada romana la Paris.

 

Presedintele le-a mai transmis celor prezenti la eveniment ca "romanii dau Europei valoare", in doua feluri: "la propriu, prin miile de profesionisti, specialisti in toate domeniile care lucreaza pretutindeni in Europa si in lume - medici, profesori, IT-isti, cercetatori, dar si prin toti cei care isi practica meseria cu seriozitate si eficienta". "In noiembrie, Romania a dat valoare si democratiei in Europa prin exemplul concetatenilor nostri. Contributia romanilor la constructia europeana are, asadar, un sens foarte concret", a aratat Iohannis.

 

Presedintele i-a informat pe membrii comunitatii de romani din Franta ca s-a adresat, luni, Parlamentului Romaniei pe tema prioritatilor din actuala sesiune parlamentara, precizand ca votul romanilor din diaspora este una dintre aceste prioritati."Am discutat despre acest lucru si la consultarile cu partidele politice. Ca presedinte, nu voi spune eu care este varianta tehnica cea mai buna. Dar vreau sa ma asigur ca, oriunde s-ar afla, concetatenii mei au garantate drepturile si libertatile fundamentale, inclusiv dreptul la vot. Situatii precum cea din noiembrie nu au voie sa se repete", a spus Iohannis.

 

CITITI SI: FOTO VIDEO Klaus Iohannis, in conferinta de presa comuna cu Francois Hollande: Am solicitat sprijinul Parisului pentru aderarea la spatiul Schengen

 

Seful statului a mentionat ca, "daca vrem ca cetatenii romani sa fie respectati in Europa si in lume, noi trebuie sa fim primii care ii respectam". "A asigura conditiile necesare si a oferi solutii legislative pentru ca ei sa voteze este nu doar o obligatie constitutionala, ci si o dovada de minim respect. Inchei cu aceste ganduri si cu convingerea ca, desi suntem la inceput si avem multe de reconstruit, drumul pe care am pornit ne va duce la Romania prospera si puternica pe care ne-o dorim cu totii", a transmis Iohannis in finalul discursului sau.
 

Insotit de Carmen Iohannis, sotia sa, aflata si ea la prima vizita oficiala alaturi de seful statului, si de ambasadorul Romaniei la Paris, Bogdan Mazuru, presedintele Klaus Iohannis a sosit la Ambasada de la Paris la ora 19.30, unde peste 200 de romani, membri ai comunitatii din Franta, l-au asteptat cu nerabdare.


Presedintele a fost aplaudat cateva minute dupa discursul sustinut pe scena amplasata in Ambasada Romaniei la Paris. Romanii din diaspora franceza au facut, apoi, sute de poze cu Klaus Iohannis, care a socializat timp de mai bine de o ora cu cei prezenti. Presedintele a dat autografe pe cartea sa, "Pas cu Pas" si a ascultat urarile celor care doreau sa il felicite pentru victoria din alegeri.


Sotia sa s-a aflat tot timpul alaturi de Klaus Iohannis. Intrebata daca s-a obisnuit cu noul rol, de prima doamna, aceasta a spus ca nu, si ca incearca sa se obisnuiasca. Despre prima vizita in afara tarii, Carmen Iohannis a spus ca a fost foarte calduroasa si placuta.


Multi dintre cei prezenti erau originari din zona Sibiului si afirmau ca sunt nerabdatori sa faca fotografii cu presedintele Iohannis, majoritatea declarand ca l-au votat la alegerile din 16 noiembrie.
 

"Sunt foarte multumita ca este presedintele nostru si ca in sfarsit se va schimba si imaginea noastra", a spus o doamna prezenta la receptie. "E o persoana deosebita, l-am votat cu mare placere", a mai spus ea. Despre Prima Doamna, aceasta a spus ca este "adorabila". "Sunt adorabili amandoi", a completat ea.
 

Ion Tiriac si Nicolae Manolescu, despre vizita lui Iohannis

 

Printre invitati s-au aflat si omul de afaceri Ion Tiriac si Nicolae Manolescu, delegatul permanent al Romaniei pe langa UNESCO.
 

Ion Tiriac a raspuns intrebarilor presei, el afirmand ca a votat in Paris, la alegerile prezidentiale. "90% am votat in afara fiindca ma gasesc rar in tara, dar a fost o treaba destul de incalcita care s-a umflat putin prea mult. Nu ar fi trebuit sa se intample, dar sa speram ca votul electronic in viitor se intampla", a spus Tiriac, despre evenimentele de la scutinul din noiembrie, cand sute de romani nu au putut sa isi exprime votul, din cauza organizarii deficitare a sectiilor de vot. El a mai spus ca, "realist vorbind, votul din diaspora nu este o problema, pentru ca din diaspora pana acum la toate voturile care au fost au votat cam 25% din cetatenii romani care au fost afara sau au vrut sa voteze".
 

"Oarecum s-ar fi putut aranja intr-un fel sau altul, s-au prezentat mult mai multi dar atata au votat intotdeauna. Si mie mi-ar fi convenit mai mult sa stau mai putin pe la cozi, prin alte parti, dar aceea a fost situatia. Sa speram ca nu se mai intampla. (...) De vina o fi fost cineva in orice caz", a mai declarat el.
 

Tiriac a vorbit si despre asteptarile sale in privinta lui Klaus Iohannis. "Este foarte greu de prevazut. Nu poti decat sa fii optimist pentru ca Romania este o tara mare, o tara bogata, cu de toate si are destui romani", a spus Tiriac.
 

Intrebat ce trebuie sa faca Iohannis pentru a-si pastra popularitatea si imaginea, omul de afaceri a comentat: "Ati vazut vreodata un politician care sa stea intr-o functie un timp destul de rezonabil fara sa se erodeze? Toata lumea se erodeaza. In general, unui politician faptele bune i se cam trec cu vederea, dar acelea rele sau cele care nu le face sunt cele mai rele. Ce speram noi acum? Eu am sperat intotdeauna sa am un presedinte arbitru principal, nici aparator, nici atacant, nici jucator".
 

Tiriac a mai afirmat ca mediul de afaceri din Paris "are multe asteptari de la Hollande, inainte sa aiba de la Iohannis". "Mediul de afaceri de la Paris are probleme in ultimii doi ani cu legislatia, cu taxele smd", a mai spus el.

 

Si scriitorul Nicolae Manolescu a vorbit, intrebat de presa, despre asteptarile sale de la Iohannis. "Asteptarea esentiala sa nu-si piarda capitalul. Nu pot sa spun eu ce sa faca pentru ca daca as sti as fi in locul lui", a spus el, adaugand ca este sibian si ca se cunoaste demult cu presedintele Iohannis.
 

Despre votul din diaspora, Manolescu a aratat ca "se rezolva pana la viitoarele alegeri, pentru ca "nu se poate altfel". "Exista multe moduri de a vota. Eventual, votul electronic, vot prin corespondenta, dar sa nu se mai intample ce s-a intamplat", a precizat el. Nicolae Manolescu a atins si subiectul scandalului legat de invitatiile transmise de Ambasada Romaniei la Paris, pentru receptia in cinstea sefului statului. "Nu stiu detalii. Am vazut si eu ce s-a intamplat. Eu nu am primit", a spus Manolescu, adaugand ca acele remarci referitoare la invitati i se par "scandaloase".


"Habar n-am cine a facut si cine a dat drumul. Este o chestiune confidentiala", a precizat Manolescu, intrebat cine ar trebui sa raspunda pentru aceasta gafa. Despre responsabilitatea ambasadorului Mazuru, Manolescu a afirmat ca acesta nu a facut nicio gafa. "Nu avea cum sa stie ca doamna cu pricina a scapat in calculator bagajul acela care s-a dus", a spus el, precizand ca deja doi dintre cei vinovati au fost rechemati.  

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22