Iohannis: Nicio dronă nu a ajuns pe teritoriul României. Am avut atacuri la 800 m de graniță

Redactia | 05.09.2023

Președintele României susține că nicio dronă sau altă piesă ar fi căzut pe teritoriul național, după ce Kievul a insistat prin mai multe declarații că ar avea dovezi în acest sens.

Pe aceeași temă

Iohannis a subliniat că, în schimb, atacuri au aproape de graniță, cum s-a întâmplat și marți.

Liderul de la Palatul Cotroceni s-a exprimat pe unul din cele mai fierbinți subiecți, adică posibila prăbușire a unor drone rusești pe teritoriul nostru, lucru subliniat de Kiev, dar negat de diplomația de la București și de Ministerul Apărării.

Pot să vă spun că nu a existat nicio piesă, dronă, nicio o parte a unui dispozitiv ajuns în România. Noi avem control total asupra spațiului național. Am verificat absolut tot. Nu există nimic ce a ajuns în România”, a afrmat șeful statului.

În schimb, Klaus Iohannis a recunoscut faptul că autoritățile române sunt îngrijorate de cursul evenimentelor. „Dar da, suntem îngrijorați. Aceste atacuri au loc la o distanță mică de granița românească. Azi am avut atacuri la 800 de metri de granița noastră. Suntem însă alerți, atenți și suntem în cadrul NATO foarte bine apărați. România beneficiază de garanții de securitate extrem de puternice. Cele mai puternice din toată istoria noastră”, a completat președintele României. 

La rândul său, premierul Luxemburgului a evitat să se pronunțe ferm pe temă: „Eu nu am nimic de adăugat. Dacă președintele spune asta, eu îl cred”.

Ucraina insistă

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev, Oleg Nikolenko, a declarat luni că una dintre dronele folosite de ruşi în atacul din cursul nopţii asupra portului ucrainean de la Dunăre Izmail ar fi căzut pe teritoriul României.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a infirmat „în mod categoric informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la o aşa-zisă situaţie apărută în cursul nopţii de 3 spre 4 septembrie, în care drone ruseşti ar fi căzut pe teritoriul naţional al României”.

Tîlvăr a afirmat că Ministerul Apărării a monitorizat situaţia şi că „în niciun moment mijloacele de atac utilizate de Federaţia Rusă nu au generat ameninţări militare directe la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României”. Şeful diplomaţiei de la Kiev, Dmitro Kuleba, susţine însă că are dovezi fotografice şi a sugerat că România ezită să recunoască din prudenţă şi din dorinţa de a nu escalada, pentru că altfel, ar trebui să dea un răspuns Moscovei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22