Pe aceeași temă
Iohannis i-a îndemnat pe militarii români să fie demni de înaintașii lor.
"Nu este mai mare onoare decât aceea de a păstra memoria eroilor și nu este mai mare privilegiu decât acela de ale purta mai departe crezul. Vă îndemn ca acolo unde vă trimite datoria, în Afganistan, Irak ori Balcani, să fiți demni de glorioșii voștri înaintași", a spus șeful statului, conform Agerpres.
El a subliniat că "anul 1917 a fost pentru România cea mai grea perioadă din existența ei modernă".
"Triumful istoric de la Mărășești, împreună cu victoriile de la Mărăști și Oituz, ne-au salvat ființa statală, ne-au redat demnitatea de a exista ca națiune și au renăscut speranța în Marea Unire.(...) La un secol de atunci, România este un stat puternic, pe care aliații și partenerii se pot baza, pilon de stabilitate și securitate în această regiune. Iar acest lucru se datorează în mare măsură și Armatei României", a afirmat, duminică, Iohannis, în discursul sau din cadrul ceremoniei de comemorare a Centenarului bătăliei de la Mărășești.
Șeful statului a amintit că de peste 70 de ani, Europa trăiește "cea mai lungă perioadă fără conflicte armate" și a apreciat că acest lucru se datorează existenței Uniunii Europene, din care România face parte de zece ani.
Valorile Uniunii Europene sunt atacate de populism și demagogie
Prin dramele și prin totalitarismele care l-au marcat cu sânge, secolul XX ne arată că libertatea, democrația și pacea nu se obțin și nu se păstrează fără un angajament constant și continuu, al fiecărei generații, în favoarea valorilor umaniste pe care se fundamentează civilizația europeană. Trăim de peste 70 de ani cea mai lunga perioadă fără conflicte armate din istoria continentului nostru. Aceasta se datorează existenței Uniunii Europene, un proiect din care, de zece ani, și România face parte. Cea de-a doua jumătate a secolului XX ne arată ca pacea poate fi menținută doar prin integrarea europeană. Într-o perioadă în care valorile Uniunii Europene sunt atacate de populism și demagogie, comemorarea Marelui Război aduce cel mai puternic argument în favoarea proiectului european: pacea!", a susținut Klaus Iohannis.
În context, președintele a făcut un apel la o consolidare a construcției europene "pentru viitorul generațiilor următoare".
"Vă chem, în cea mai profundă expresie a cinstirii trecutului, să ne unim energiile pentru a face din proiectul european o construcție solidă pentru viitorul generațiilor următoare. Vom asigura, astfel, consolidarea democrației, prosperității și securității pe continentul nostru. Implicarea activă a României în acest proces, inclusiv prin elaborarea unui proiect de țară, reprezintă și un angajament concret pentru dezvoltarea și progresul țării noastre. Cea mai de preț recunoștință pe care o putem exprima față de sacrificiul generației Marii noastre Uniri este de a ne asuma, la rândul nostru, cu responsabilitate, construirea unei Românii puternice și încrezătoare în parcursul său", a mai spus șeful statului.